Plamen nade

MITSKI RIJEČKI STADION Županijska oporba nudi novi model financiranja obnove Kantride

Edi Prodan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Vijećnici Mosta, Živog zida i Akcije mladih te HDZ-ove koalicije žele kroz točku »Obnova Stadiona Kantrida« pokrenuti rekonstrukciju stadiona koji je odgojio generacije sportaša te je mjesto na kojem su se okupljali građani PGŽ-a i u svojim različitostima iskazuju zajedništvo u pobjedama i porazima



RIJEKA Opet gori pod stijenama Kantride! Ne onako kako, na žalost, više nikada nećemo čuti putem jedinstvene emisije jednakog takvog novinara Radio Rijeke Korada Vujnovića, već kad je u pitanju iduća sjednica Županijske skupštine koja je na rasporedu 15. studenog. Zahvaljujući između ostalog i fenomenalnoj atmosferi na prigodnoj nogometnoj utakmici između »Rijeke« i »Maribora« koja je početkom rujna održana na Kantridi, kao i dugotrajnoj neizvjesnosti oko modaliteta financiranja i samog početka rekonstrukcije stadionskog kompleksa na mjestu rođenja »Rijeke«, potaknuta je kod niza političkih stranaka koje djeluju u okviru Skupštine Primorsko-goranske županije želja za javnim dijalogom i hitnom mijenjanju stvari.


Konkretno, riječ je o 18 vijećnika koji su svoj prijedlog modaliteta financiranja nove Kantride uputili u županijsku proceduru. Posebno je zanimljivo kako je u ovom slučaju riječ o praktično cjelokupnoj oporbi, vijećnicima Mosta, Živog zida i Akcije mladih, kao i onih iz HDZ-ove koalicije.


Poticaj svima


– Ovim prijedlogom želimo dati poticaj svima da se Stadion Kantrida napokon obnovi, a ne da ostane još jedan nedovršeni projekt poput Autobusnog kolodvora Žabica. Grad Rijeka je sjedište naše Županije i ovakav problem propadanja povijesnog stadiona od najveće emotivne vrijednosti ne tiče se samo Grada, nego i Županije i svi se moraju uključiti.




Na žalost treba pogledati istini u oči: gradska sportska infrastruktura je u jednoj mjeri odlična, ali ima i nemalo zapuštenih objekata, a Stadion Kantrida je simbol takvoga stanja. Osim toga, Kantrida ima i kulturno identitetsku odrednicu za sve građane Primorsko-goranske županije i jednostavno očekujemo da se u rješavanje uključe svi, a ne da svi taj problem odmiču od sebe – istaknula nam je to u kraćem razgovoru Petra Mandić, čelnica Mosta i u ovom slučaju jedan od pokretača ove inicijative koju je, bez mnogo dvojbi, prihvatila i većina županijske oporbe.



Prijedlog dožupana Marka  Borasa Mandića koji je u rujnu opsežno izložio u našem listu u jednom je dijelu naišao na reakciju gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. On je tada istaknuo »U konačnici, dožupan velikodušno nudi i financijsku pomoć Županije u realizaciji projekta koji je zamislio što je, moram reći, dobrodošla promjena u odnosu na dosadašnji stav Županije po pitanju novčane podrške projektima Grada Rijeke. Naime, Grad Rijeka je do sada sportske objekte gradio i održavao bez lipe podrške Primorsko-goranske županije pa su tako isključivo sredstvima proračuna Grada izgrađeni Bazeni Kantrida, Atletska dvorana Kantrida ili pak Centar Zamet«. Reakcija na ovaj Obersnelov iskaz još uvijek se – čeka.



Konkretno, oni žele kroz točku »Obnova Stadiona Kantrida« pokrenuti rekonstrukciju jedne od sastavnica identiteta građana Rijeke i Primorsko-goranske županije izgrađene davne 1913. godine. Kako navode, stadion Kantrida odgojio je generacije atletičara, nogometaša, sportaša svih vrsta te je mjesto na kojem se već više od stoljeća okupljaju svi građani Primorsko-goranske županije i u svim svojim različitostima iskazuju zajedništvo u pobjedama i porazima.


Navedeno, kako ističu, podržava i većina pravnih akata Županije tako da odluci kojom bi se ona uključila u financiranje obnove stadiona ne vide ni jednu zakonsku zapreku.


Kako se čini, ne bi trebalo biti ni onih – emocionalnih. Teško je naime vjerovati da će taj prijedlog odbiti i »pozicija«, većina u Županijskoj skupštini. Takvo razmišljanje uostalom ima uporište i u svojedobnim izjavama dožupana Marka Boras Mandića.


– Potaknuli smo ovu inicijativu za koju želimo da se što prije uvrsti na dnevni red Županijske skupštine jer, kako se dalo primijetiti, navedenu važnost prepoznaju i vlasti Grada Rijeke, kao i one Primorsko-goranske županije koje su putem iskaza dožupana Marka Boras Mandića jasno iskazale zainteresiranost za konkretno sudjelovanje u rješavanju ove goruće problematike.


On je u tematskom tekstu koji je upravo Novi list objavio u rujnu iznio mogućnost da se Kantrida obnavlja i – županijskim novcem, naglašava Mandić.


Različiti modusi


I u pravu je jer je tada dožupan Boras Mandić istaknuo: »Možda treba razmotriti model da se ponudi određeni dio dionica navijačima. Uz tako prikupljena sredstva svakako treba uključiti i Grad i klub. Možda i Županiju. Takav model bi možda zatvorilo vrata investitorima, ako uopće postoje, koji Kantridu gledaju isključivo kroz profit, ali bi svakako sačuvalo ljepotu i posebnost koju ta lokacija ima.


Tada bi Kantrida bila ono što je bila i prije više od stotinu godina – komunalni stadion, što je definitivno i najbolji ishod. Gradski komunalni stadion po mjeri građana.«


Ideja nije ni u kom slučaju loša, štoviše u jednoj je velikoj mjeri poznata u nizu država i gradova, pa tako i kod neprijepornih nogometnih veličina. Zašto ne i »Rijeke«?



Stadion Kantrida obnavljan je nekoliko puta, a napravljen je na mjestu bivšeg kamenoloma te se zato i zove stadionom pod stijenama. Njegov atraktivan položaj između stijena i mora čini ga jedinstvenim stadionom u cijelom svijetu i na ponos svim građanima Primorsko-goranske županije, navode oporbeni županijski političari. Trenutne objektivne okolnosti kontinuirane problematike plavljenja stadionskog travnjaka nakon zadnje rekonstrukcije nalažu hitnu obnovu istoga u svrhu zaštite objekta od javnog interesa i kulturno identifikacijske nekretnine od velike važnosti za sve građane Primorsko-goranske županije, zaključuju županijski »oporbenjaci«.



– Nama je jasno da postoje različiti modusi kojima se može riješiti problematika obnove Stadiona Kantrida, od pronalaska strateškog investitora, do plasiranja municipalnih obveznica od strane Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke do mnogih drugih. No, ma kako ih tretirali, navedena rješenja nužno je riješiti kroz projekt »Obnova stadiona Kantrida« čiji bi nositelji bili Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka – ističe Petra Mandić.


U svrhu postizanja cilja da se Stadion Kantrida obnovi u najkraćem mogućem vremenu, predlagatelji ovog Zaključka kao prvi korak k navedenom cilju prepoznaju javno iskazivanje interesa Primorsko-goranske županije za sudjelovanje u projektu »Obnova stadiona Kantrida« te sve popratne aktivnosti koje nakon toga nužno moraju uslijediti. Oni stoga predlažu da županijska Skupština donese Zaključak o iskazivanju interesa za sudjelovanje u tom projektu.


– Želja nam je biti maksimalno konstruktivni, želimo pridonijeti boljitku naše Županije i nekoj pozitivnoj priči, a ne da se stalno politika bavi isključivo vlastitim razmiricama i konfliktima te redovitom problematikom – zaključila je Petra Mandić.


Nužno zajedništvo


Kako će na sve reagirati ostali županijski zastupnici? Hoće li se opet iskazati »politika«, nadglasavanje jer prijedlog stiže od strane manjine ili će se konačno sve zajedno izdići iz klišeja i pokazati kako je svima stalo da se znameniti prostor pod stijenama Kantride pomakne s današnje mrtve točke? Je li dakle došlo vrijeme da politika – odraste. I pokaže zajedničku odgovornost.


A ne da stalno pozicija odbacuje ideje opozicije, odnosno da bez vizije rješenja – oporba kritički nastupa prema radu pozicije? Županijska se skupština bliži. Kantrida se pak ovih dana od južine pretvara u – jezerce. Nastavi li se nečinjenje, bojimo se, pretvorit će se u još jednu – nogometnu močvaru.