Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Uspjeh Josipa Smokvine

MISTER GLUHIH Riječanin u odori Zametskog zvončara u Pragu osvojio Europu

Svi su ponosni na njegov uspjeh – Josip Smokvina / Snimio Vedran KARUZA
Svi su ponosni na njegov uspjeh – Josip Smokvina / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 7. listopad 2018. u 14:06 2018-10-07T14:06:44+02:00

U finalu izbora Miss & Mister Deaf World and Europe and Asia, u kojem je sudjelovalo 45 natjecatelja, 23-godišnji Josip osvojio je treće mjesto i Mister Deaf Europe, tj. Mister gluhih Europe

Riječanin Josip Smokvina ostvario je izvrstan uspjeh na izboru Miss & Mister Deaf World and Europe and Asia, World Fashion show 2018 održanom prošlog vikenda u Pragu. Riječ je o natjecanju koje promiče jednake mogućnosti gluhih i nagluhih osoba, a u kojem je Hrvatska ove godine prvi put sudjelovala.

Boje Lijepe Naše branili su hrvatska Miss gluhih Monika Šimunović iz Nove Gradiške i hrvatski Mister gluhih, 23-godišnji Josip iz Rijeke.

U finalu izbora Miss & Mister Deaf World and Europe and Asia u kojem je sudjelovalo 45 natjecatelja, Riječanin je osvojio treće mjesto, odnosno titulu Mister Deaf Europe, tj. Mister gluhih Europe.

– Prvo mjesto, Mister svijeta osvojio je natjecatelj iz Češke, drugo mjesto, Mister Azije osvojio je dečko iz Indije, a ja sam treći, Mister Europe. U Hrvatskoj je natjecanje održano u Zagrebu, prvi put ove godine. Natjecala su se četiri dečka i četiri djevojke. Hrvatska Miss, Monika, u Pragu nažalost nije osvojila nikakvu titulu. U Pragu je bilo odlično! Grad je jako lijep i iz njega nosim jako lijepe uspomene. Jako sam sretan i ponosan što sam imao prilike predstavljati Hrvatsku na svjetskom izboru Miss i mistera gluhih – otkrio nam je Josip i dodao da je uživao u osmodnevnom boravku u češkoj prijestolnici gdje s našim natjecateljima bila i Mirana Relata, članica Izvršnog odbora Foruma mladih Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih.

U odori zvončara

Kako doznajemo, na hrvatski izbor Josip se prijavio iz znatiželje i bez prevelikih očekivanja. No sada, nakon ostvarenog uspjeha, želje su mu nešto drukčije.

– Išao sam probati pa što bude... Volio bih se baviti modelingom, ali oko toga se moram posebno angažirati. Kao gluha osoba prepušten sam sam sebi – napominje.

Natjecanje će sljedeće godine biti održano u Južnoafričkoj Republici kamo će Josip kao Mister Europe otputovati kako bi predao krunu svome nasljedniku.

– Ovaj izbor bio je kao i svaki drugi izbor Miss i mistera. Prije natjecanja upoznali smo se s članovima žirija i drugim natjecateljima s kojima je bilo lijepo druženje. U Pragu smo bili osam dana tijekom kojih smo imali opsežne pripreme, ali i dosta slobodnog vremena za razgledavanje grada. Na samom natjecanju imali smo izlaz u svečanoj odjeći, u kupaćim kostimima i u narodnoj nošnji. Ja sam bio odjeven u odoru Zametskog zvončara – otkrio je simpatični Riječanin koji je publiku na izboru oduševio zanimljivom koreografijom.

Josip Smokvina, zametski zvončar,

A čime je očarao žiri?

– Pa, ne znam – smije se.

Na njegov uspjeh ponosni su svi – obitelj, prijatelji, suigrači iz Hrvatske nogometne reprezentacije gluhih i riječkog nogometnog kluba »Rikard Benčić«, kao i kolege na poslu.

– Svi su jako sretni i svi su mi čestitali, svi su se htjeli slikati sa mnom kad sam se vratio, otkrio nam je.

Sport i putovanja

Josip je zaposlen u KBC-u Rijeka gdje vozi pacijente i radi kao dispečer za osobe s invaliditetom i gluhe.

– U bolnici radim već dvije godine, zadovoljan sam, dobro je, ima puno posla. Bilo mi je jako teško zaposliti se, teško se zapošljavaju i oni koji čuju. Teško je pronaći posao, dugo sam ga tražio i poslao puno molbi. Drago mi je da imam posao i plaću, ali volio bih raditi u struci. Završio sam Ekonomsku školu, po zanimanju sam administrativni referent i volio bih raditi u arhivi ili sličnom mjestu gdje komunikacija nije najbitnija – ističe Josip.

Mladi Riječanin jedna je od gluhih osoba koje su zahvaljujući humanitarnoj akciji Dajmo da čuju 2002. godine dobile umjetnu pužnicu. Ona mu je olakšala život i omogućila mu veću samostalnost jer mu zahvaljujući njoj ne treba prevoditelj za znakovni jezik.

– Kad se družim s gluhima, koristimo znakovni jezik; znam i međunarodni znakovni jezik. Svi bi trebali naučiti znakovni jezik – smatra Josip dodajući kako ima puno gluhih prijatelja iz cijelog svijeta, ali i puno čujućih prijatelja.

Josip Smokvina, Snimio Vedran KARUZA

Inače, najveća ljubav mladog Riječanina je – nogomet. Uspješan je i aktivan sportaš – u nogometnoj reprezentaciji gluhih igra od 16. godine, u Rijeci igra u klubu »Rikard Benčić«, a igra i futsal.

– Ove godine s reprezentacijom idemo u Finsku, a sljedeće godine idemo na Europsko prvenstvo u Grčku. Nogomet treniram tri puta tjedno, a subotom su utakmice. Kad sam bio mali, htio sam biti nogometaš, tražili smo klub, ali je to teško... Prvo sam igrao u Lokomotivi, sad igram u »Rikardu Benčiću«. I da, naravno da sam veliki navijač NK Rijeke, redovito idem na sve utakmice, otkrio nam je.

Osim nogometa, Josipova su velika strast putovanja. Dosad je posjetio Rusiju, Španjolsku, Švedsku, Austriju, Francusku, a od gradova ga se najviše dojmio Madrid. Jako je društven i aktivan i slobodno vrijeme provodi u druženju s prijateljima, odlascima u kino i igranju Playstationa s dečkima što se zna pretvoriti u pravi tulum to jutra.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.