"Sve vlade su to radile"

MILAN BANDIĆ PRED ‘3. MAJEM’: Propast brodogradnje direktni je atak na ustavni poredak

Damir Cupać

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Ukupno 35 milijarda kuna je utrošeno u brodogradnju koje više neće biti. DDržavna revizija je ukazivala na nepravilnosti pa postavljam pitanje Državnom odvjetništvu, policiji, vladi koju podržavam jer nemam alternativu, gdje je nestao novac. Neka se ispita transfer svake lipe jer su nas zadužili za 1.180 eura ponaosob."



RIJEKA – Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić održao je presicu ispred zapadnog ulaza u 3. maj i poručio da je propast hrvatske brodogradnje direktni atak na ustavni poredak i neviđena pljačka pod okriljem države.


– Sve vlade do sada su to radile, svih 11, od Manolićeve do Plenkovićeve. Ukupno 35 milijarda kuna je utrošeno u brodogradnju koje više neće biti. DDržavna revizija je ukazivala na nepravilnosti pa postavljam pitanje Državnom odvjetništvu, policiji, vladi koju podržavam jer nemam alternativu, gdje je nestao novac. Neka se ispita transfer svake lipe jer su nas zadužili za 1.180 eura ponaosob. Riječ je o kaznenoj odgovornosti, a onu moralnu trebaju utvrditi građani na izborima, poručio je Bandić.


On je dodao da se na primjeru brodogradnje vidi dil državne i lokalne politike.




– Taj dil omogićio je transfer novca poreznih obveznika u privatne džepove. A zašto nitko nije reagirao? Žao mi je Plenkovića kojeg podržavam jer nemam alternativu. Da nije bilo EU-a, agonija bi se i dalje nastavila. Ali došla je direktiva iz Bruxellesa. Radnici nisu ništa krivi. Uprave je postavljala državna i lokalna politika. Ovo je novi grijeh struktura, nakon najveće pljačke u vrijeme rata. Kao što je rekao Rojs, nekom metak, nekom imetak. Pred očima nam se događa nova tajkunizacija Hrvatske u spregi lokalnih moćnika i vlada, uvjeren je Bandić.


Predsjednik Nezavisne liste Burra Hrvoje Burić imenovao je odgovorne lokalne moćnike koji su upropastili brodogradnju.


– Riječ je o članicama Amsterdamske koalicije, IDS-u, SDP-u, Nini Jakovčiću koji je prevario građane, Borisu Miletiću i Vojku Obersnelu. Kada je svojevremeno 3. maj bio državna firma, Grad Rijeka je naplatio dug komunalne naknade na način da je uzeo dvoranu i zemljište. Od 2013. godine stvara se dug komunalne naknade koji iznosi 20 milijuna kuna, a Grad Rijeka ga nije naplatio jer je 3. maj postao dio privatne firme. Nije bilo pljenidbe, iako je Uljanik kroz to vrijeme davao pozajmice drugim firmama. To je dogovor Obersnela, Miletića i uprave Uljanika. Razvidna je njihova povezanost s IDS-om, Dankom Končarom i Ninom Jakovčićem. Uništili su brodogradnju i to im je bio cilj od 2013. godine. A zbog manjka novca, Grad Rijeka je podigao komunalnu naknadu i još se taj novac troši nenamjenski, izjavio je Burić.



Mirka Jozić podsjetila je da je brodogradnja preko 25.000 ljudi i da je onda krenula deindustrijalizacija.


– Bez industrijske proizvodnje nema dodane vrijednosti. Ne možemo se orijentirati samo na uslužne grane. Preko 35 milijarda kuna je uloženo u brodogradnju, a vlade nikada nisu provele pravo restrukturiranje i nisu pratile tijek novca. Nije stvar u ljudima, odnosno radnicima, kriva je politika, krive su uprave i nadzorni odbori. Oni koji su krivi su napunili svoje džepove, a brodogradnji nema spasa, zaključila je Jozić.