Humanost

MARIJINA FARMA Riječani donacijama omogućili školovanje mališana u Kongu

Edi Prodan



RIJEKA – Riječka udruga Marijina farma, nastala s ciljem permanentnog pomaganja poboljšanju uvjeta života u jednoj od najsiromašnijih država svijeta, afričkom DR Kongu, poznatom po prisilnom radu i izrabljivanju djece u dobi od 4 do 11 godina za 44 lipa dnevno u rudnicima kobalta i minerala, nedavno je okončala hvale vrijednu akciju.


Prikupljali su sredstava pomoću kojih ne samo da se omogućilo kupnju školskih udžbenika kongoanskoj djeci, omogućilo im se da uopće nastave ili tek započnu školovanje, možda i najvažniji proces u izgradnji cjelovite ličnosti sposobne participirati u nekom od poslova putem kojih se osiguravaju izlazak iz siromaštva, egzistencija i opće poboljšanje kvalitete života koja je u Kongu na zastrašujuće niskom nivou. Ono što je također zanimljivo kod ove akcije Marijine farme, u nju nisu bile uključene tvrtke već deseci Riječana i stanovnika Primorsko-goranske županije ali i šire u regiji. Konkretno, prikupljeno je više od 63 tisuće kuna od kojih omogućeno godišnje školovanje za 46 djece iz DR Kongo u gradu Lubumbashi u primarnoj i sekundarnoj školi ASID. Donatora je nešto više od trideset no žele ostati anonimni jer, kako ističu, cilj je pomaganje, ne veličanje svoje geste.


Čitava je akcija kao i uopće rad ove udruge usklađen s najznačajnijim svjetskim dokumentom Ujedinjenih naroda, Agendom 2030. Kako kako ističu u Marijinoj farmi, ovih se dana nastavlja akcija pod nazivom “Djeca Hrvatske za djecu Afrike” na čijem je čelu Dejan Nemčić, predsjednik udruge “Možemo zajedno” a kojoj je cilj prikupiti što je više moguće školskih torbi te pribora. Nakon svega, a školska je godina već počela i u tom siromašnom dijelu Afrike, nastavit će se povezivanje donatora i svakog pojedinog djeteta kojem su stigla njihova sredstva. Pratit će se njihov rad u školi, ocjene, stvarat će se daljnji osjećaj bliskosti kako bi se nastavilo senzibiliziranje i ostalih stanovnika Hrvatske za pomoć djeci Afrike, danas vjerojatno najugroženijeg dijela svjetske humane populacije.