NEZABORAVNO ISKUSTVO

MALA MARIJA ROĐENA U OBLACIMA Majka Lucija: U helikopteru sam odjednom osjetila da ”je to – to”

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Marija Brnjac rođena je na blagdan Velike Gospe, a svojim je rođenjem donijela neizmjernu sreću i veselje roditeljima, majci Luciji i ocu Branku, kao i sestri Gracii i bratu Gabrielu. Osim što je rođena na na blagdan Marijinog uznesenja na nebo, mala Marija posebna je i po tome što je »rođena u oblacima«. Naime, Marija je rođena u helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-8 MTV na blagdan Velike Gospe na hitnom medicinskom letu s otoka Raba.


Majka Lucija rodila je djevojčicu 15. kolovoza u poslijepodnevnim satima, prije slijetanja helikoptera na helidrom Delta u Rijeci, a sretnom trenutku porođaja svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 91. zrakoplovne baze u sastavu kapetan posade bojnik Krešimir Abramovi, kapetan helikoptera satnik Bojan Bosnić, kopilot narednik Danijel Marušić, tehničar-letač natporučnik Roko Hatvalić, dr. medicine i nadnarednica Iris Šimić, medicinska sestra.


Majci Luciji s Raba ovo je treće dijete, no, kako kaže, prvo koje je rođeno u oblacima, što će zasigurno zauvijek pamtiti.




– Presretna sam, pamtit ću ovo cijeli život. Ovo je nezaboravno iskustvo. Sve se dogodilo jako brzo, pa, iako mi je ovo treći porod, najbrži je do sada, iznenadilo me. Termin mi je bio baš 15. kolovoza. Trudovi su počeli oko 15.30 sati, otišla sam na hitnu, gdje su liječnici odmah nakon pregleda pozvali helikopter za hitan prijevoz u Rijeku. U helikopteru sam u jednom trenutku osjetila da »je to to«, da više nema čekanja i za petnaestak minuta sam rodila. Ovom prilikom pohvalila bih cjelokupno osoblje helikoptera, liječničko osoblje, sve koji su bili i pomogli mi. Svi su bili jako ljubazni, susretljivi i od velike pomoći. Hvala im na svemu, hvala im na strpljenju i pomoći, kazala je majka Lucija koju je naša novinarska ekipa posjetila u riječkom Rodilištu.


Mlada Rabljanka ima već dvoje djece – šestogodišnju kći Graciu i trogodišnjeg sina Gabriela, a zanimljivo je da je i s Gabrielom na porod išla helikopterom, samo se on nije poput svoje sestrice Marije žurio te je rođen u riječkom Rodilištu.


Majka i beba zdrave su stigle u riječku bolnicu, majka s osmijehom na licu, dijete u izvanrednom stanju.