Maškarano ludilo

Ludilo krenulo u podne: Maškaranom Rijekom potekla rijeka od 10 tisuća maškara

Slavica Mrkić Modrić

Foto S. Drehsler

Foto S. Drehsler

U 113 karnevalskih skupina središtem Rijeke paradiralo je više od deset tisuća karnevalista. Riječki karneval, 32. zaredom, više od 100 tisuća gledatelja pamtit će po ismijavanju surove hrvatske stvarnosti, bijegu u nestvarno ili pak po onoj »udri brigu na veselje« jer upravo to, uz obavezne tradicijske maske na kojima i počiva ovaj karneval, bile su glavna preokupacija riječkih karnevalista i njihovih prijatelja »po maski«



RIJEKA  – Točno u podne s Rive Boduli, predvođena Meštrom Tonijem i Kraljicom karnevala Stellom Paris, u pratnji Morčića, Prvih riječkih mažoretkinja, Gradske limene glazbe Trsat, predstavnika Grada i organizatora Karnevala – Turističke zajednice grada Rijeke, te predstavnika Udruženja karnevalskih gradova Europe (FECC-a) krenula je povorka 32. međunarodnog Riječkog karnevala.



Za sve one koji ne mogu Veliku povorku Riječkog karnevala pratiti »na licu mjesta«, obavijest –  Veliku povorku bit će moguće pratiti iz svih krajeva svijeta, izravnim prijenosom na Kanalu Ri, te posredstvom tvrtke Multilink webcastom na službenoj stranici Riječkog karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr, ali i na YouTube kanalu Karnevala. Uz to, Radio Rijeka će u svom Maškaranom maratonu izravno prenositi povorku tijekom cijelog njezinog trajanja. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izaći će na 32 stranice u Novome listu u ponedjeljak 16. veljače, a propušteno će se moći nadoknaditi i putem reportaže koja će se emitirati u utorak 17. veljače u 21 sat na HTV2.





Preko deset tisuća karnevalista, podijeljenih u 113 karnevalskih skupina iz zemlje i inozemstva, preplavila je srce grada na Rječini. Okosnicu povorke koju će po procjenama meritornih službi i ove godine »uživo«, s gradskih ulica, tijekom dana pratiti preko sto tisuća gledatelja, čine maškarane grupe s područja Rijeke i Opatije te okolnih im gradova i općina, kao i karnevalisti iz ostatka Primorsko-goranske županije. Na riječkom »maškaranom danu D« sudjelovale su i grupe iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, te kao posebna atrakcija US Naval Forces Europe band – Američki mornarički orkestar.



Samoj povorci prethodilo je i primanje gostujućih karnevalista kod »gradonačelnika u ilegali« Vojka Obersnela koji je s karnevalskim, ali trenutno i legalno izabranim vodstvom Grada – Meštrom Tonijem i kraljicom Stellom primio i veleposlanike, te druge predstavnike diplomatskoga zbora, kao i predstavnike gradova prijatelja, upoznavši ih s tradicijom i osobitostima Riječkoga karnevala. Ono što su sudionici Velike povorke 32. riječkog karnevala koji ove godine slavi u 20. godišnjicu od primanja u FECC, u čiju čast je sudionikom današnjeg karnevalskog riječkog dana bio i predsjednik ove Asocijacije Henry Van Der Kroon sa svojim suradnicima, prezentirali gledateljstvu, bila je slika današnjice, odnosno kako bi Primorci rekli, »saki se češe tamo kade ga srbi« pa su, u skladu s tom starom narodnom poslovicom, Rijekom kročili oni koji pred surovošću ne zatvaraju oči, već se s njom suočavaju, oni koji od lošeg bježe u svijet mašte, te oni koji maškare štuju po tradiciji mjesta iz kojeg dolaze i tu tradiciju ponosno nose kako u maškaranom odijelu, tako i u pjesmi, i plesnom koraku. 



Humanitarni karnevalski bal u organizaciji Grada Rijeke, TZ Grada Rijeke, Rotary kluba Rijeka – sv. Vid, te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja okupio je sinoć u Guvernerovoj palači diplomatski kor, brojne gospodarstvenike, sportaše, kulturnjake i političare, a sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je Klubu za dresurno jahanje osoba s invaliditetom Pegaz Rijeka. Ovo je bio 10. zaredom humanitarni bal, a tijekom prethodnih godina sakupljeno je gotovo milijun kuna u humanitarne svrhe.Tijekom jučerašnjeg dana i Korzo je bilo mjestom humanitarnog djelovanja. Bolje rečeno, kuhanja. U sklopu najstarije manifestacije – Maškaranog maratona Radio Rijeke, začetog još 1988. godine, kuhana je maškarana maneštra, a sredstva su bila namijenjena Rotary klubu Rijeka, dok je prihod od kuhanja i prodaje »humanitarne maškarane jote« u organizaciji Udruženja obrtnika Rijeka bio namijenjen Udruzi za Down sindrom »Rijeka 21«.Karnevalisti su već tradicionalno dali i svoju »maškaranu krv«, a ono što po pitanju humane maškarane Rijeke još predstoji je prodajna izložba fotografija »Nasmiješena lica Riječkog karnevala« na mrežnim stranicama Karnevala od koje će sva prikupljena sredstva ići riječkom prihvatilištu za beskućnike. Ova humanitarna izložba u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Foto studija Kurti, trajat će od 20. veljače do 20. ožujka.okvir3SVO ZLO ODE U DIMPredajom gradskih ključeva po završetku karnevalske povorke, te paljenjem Pusta – slamnatog krivca za sve u akvatoriju Riječke luke, tradicionalno u organizaciji KG POM-F-RI, karnevalisti su naznačili kraj petoga godišnjeg doba Rijeke i naslutili dolazak korizme. Korizmu će na Krimeji u utorak, u 19 sati ispred prostorija Mjesnog odbora, na sam Mesopust paljenjem pusta Joje, najaviti i Krimejski feštari, a dan kasnije na Čistu srijedu ili Pepelnicu isto to učinit će i Zamećani u 18 sati, te Pehinari u19.



I ovaj pust Rijeka je punim plućima živjela od Antonje 17. siječnja, a neka prigradska mjesta – ona s istočne strane riječkog prstena, od prve subote poslije blagdana Tri kralja, čuvajući mesopusnu tradiciju, plešući pod maskom u svojim domovima kulture ili pak u zvončarskim obahajanjima i dondolanjima, brojnim karnevalskim paradama, dječjim redutama i karnevalskim nemotarijama.


Bit svega bila je vidljiva na riječkoj žili kucavici. Promenada riječkih maškara i njihovih gostiju još jednom je dokazala da Rijeka uistinu ima pet godišnjih doba, te da je svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samoga grada Rijeke.


Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu  »Zlatno turističko srce« kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini. Sve to je lijepo čuti i znati, ali najljepše je to prepoznati na gradskim ulicama, trgovima, balkonima, na balovima, pusnim tancima, humanitarnim manifestacijama, sportskim maškaranim nadmetanjima, na daskama Riječkog kazališta, na dječjoj povorci, redutama, u svakom kutku i zakutku grada »koji teče«.