Humani kolektiv

Lučka kapetanija Rijeka uključila se u akciju za pomoć dječici slabijeg imovinskog statusa

Bojana Guberac

Foto: Kristian Hosi

Foto: Kristian Hosi

Kolektivu Lučke kapetanije ovo nije prvi put da se odaziva humanitarnim akcijama. Naime, svake godine prikupljaju novac i potrepštine za potrebite



U akciju Riječkih anđela koja ima za cilj prikupljanja sredstava kojima će riječka djeca slabijeg imovinskog statusa dobiti školski pribor i sve što im je potrebno kako bi u školi mogli bezbrižno učiti i upijati znanje uključila se i riječka Lučka kapetanija.


Kolektivu Lučke kapetanije ovo nije prvi put da se odaziva humanitarnim akcijama. Naime, svake godine prikupljaju novac i potrepštine za potrebite. Dosad su, primjerice, obradovali korisnike i korisnice Caritasovog doma Sv. Ana, socijalne samoposluge u Rijeci, programa “Moje mjesto pod suncem”, kuće utočišta “Bl. Alojzije Stepinac” u Brezovici, socijalne samoposluge u Vukovaru, Doma za starije i nemoćne u Velikoj Gorici i mnoge druge.


Ove godine su se dosjetili školskog pribora. Razgovarali smo s pokretačicom humanitarnih akcija Lučke kapetanije koja je željela ostati anonimna, naglašavajući kako se ne želi isticati kao pojedinac jer se radi o djelima kolektiva.




“U nekim lokalnim grupama sam vidjela da mame pišu da nema bonova za knjige i sl., a kako s kolegama iz firme svake godine organiziramo skupljanje za potrebite, mislila sam da bi možda ove godine mogli skupljati školski pribor”, kazala nam je informatičarka Lučke kapetanije.


Akcijama se odazovu mnogi kolege i kolegice; ne bilježe tko je što donio i koliko. Radi se, kaže njihova informatičarka, o čistom osjećaju. Možda baš zbog te neobojene egom humanosti se pojedini kolege javljaju i doniraju, mada su već u mirovini.


Suradnja s Riječkim anđelima


“Facebook ratnici” koji zaista ne ostave borbe na Facebooku na društvenim mrežama nego zaista konstantno,  aktivno i svesrdno djeluju dolaze iz zasad neformalne udruge Riječki anđeli u kojoj su se spontano okupili riječki humanitarci poput Kristiana Hosija i Nade Omerović, koja je u riječkim krugovima, a i šire, poznata kao Nona Nada.


Samim time i ne čudi da se humanitarka Lučke kapetanije  spojila s njima – upravo na Facebooku.


“Na Facebooku sam uputila poruku Noni Nadi kada su tražili pomoć za majku šestero djece i tako dopisujući se malo po malo spomenula sam joj akciju koju imam s firmom i uz par poruka dogovorile smo se da će u suradnji s Kikijem biti organizirano prikupljanje školskog pribora i podjela onima kojima treba”, rekla je humanitarka Lučke kapetanije.


Skupljalo se i prikupilo mnogo, a svi koji se žele uključiti u humanitarnu akciju za našu riječku djecu koja zaslužuju pravo na normalan život i obrazovanje, mogu to učiniti do utorka. Nakon toga, pribor i ostale školske potrepštine idu u ruke klincima i klincezama.