Svečana sadnja

Loza prijateljstva: Maribor darovao sadnicu Stare trte Novom Vinodolskom

Edi Prodan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Loze će se kad narastu spojiti u luk prijateljstva koji će povezivati ta dva grada, dvije države i dva naroda. Na taj je način i Novi Vinodolski ušao u niz od 60 gradova u ukupno 18 država svijeta, odnosno njih 110 u Sloveniji u kojima je posađena Stara trta



Može i drugačije – prijateljstvom, zajedničkim akcijama i stvaranjem pretpostavki za zajednički gospodarski, u ovom slučaju poljoprivredni razvoj.


Da je i tako moguće u odnosima Hrvatske i Slovenije pokazali su gradonačelnici Novog Vinodolskog i Maribora Velimir Piškulić i Andrej Fištravec koji su zajednički na Korzu hrvatskih branitelja u Novom Vinodolskom  posadili po jednu sadnicu Žlahtine i Žametne črnine, poznatije kao Stara trta odnosno najstarije plemenite vinove loze na svijetu, stare najmanje 350, a možda i 400 godina što joj je omogućilo ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





Loze će se kad narastu spojiti u luk prijateljstva koji će povezivati ta dva grada, dvije države i dva naroda. Na taj je način i Novi Vinodolski ušao u niz od 60 gradova u ukupno 18 država svijeta, odnosno njih 110 u Sloveniji u kojima je posađena Stara trta.


O najvažnijim elementima vinske i vinogradarske kulture u Novom Vinodolskom odnosno na Kvarneru, te Mariboru i Štajerskoj govorili su vrsni enolog Miroslav Palinkaš i Stane Kocutar koji nosi titulu »mestnog viničara«, dok su prigodni folklorni program nizom tradicionalnih napjeva izveli članovi KUD-a Ilija Dorčić.


Zajedničko sađenje loze je inače započelo proslavu sv. Filipa i Jakova koja će s nizom manifestacija trajati sve do 5. svibnja 2018. godine.