Prestižna lista

Lonely Planet stavio Kvarner u top 10 regija u svijetu koje treba posjetiti iduće godine

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kvarner je jedini hrvatski predstavnik koji je ušao u izbor ovog svjetski poznatog vodiča što je potvrda da je definitivno izašao iz sjene nekih poznatijih hrvatskih destinacija. Zanimljivo je da je u top 10 gradova irski Galway koji će iduće godine zajedno s Rijekom ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture



RIJEKA – Svjetska turistička platforma Lonely Planet uvrstila je Kvarnerski zaljev među top 10 regija u cijelom svijetu koje treba posjetiti u idućoj godini. Naime, u Berlinu je objavljena prestižna lista onih destinacija koje prema procjenama neovisnih turističkih stručnjaka Lonely Planeta trebaju biti u fokusu za putovanja u idućoj godini.


Izabrano je tako, deset top regija, potom deset gradova te deset zemalja koje treba posjetiti nagodinu, ali i deset destinacija koje nude najbolji omjer cijene i kvalitete. Kvarner je jedini hrvatski predstavnik koji je ušao u izbor ovog svjetski poznatog vodiča i turističke platforme na kojoj neovisni stručnjaci rangiraju destinacije prema njihovoj kvaliteti i atraktivnosti.


Eto, i ovo je potvrda da je Kvarner izašao iz sjene nekih poznatijih hrvatskih destinacije i doista se na pravi način pokazao i dokazao svijetu te više nije »najbolje skrivena hrvatska turistička tajna«.




– Ovo nam je doista ogromna čast. Ujedno je veliko priznanje za rad svih u cijeloj kvarnerskoj destinaciji, kao i za pomak u ponudi i kvaliteti koji se dogodio proteklih godina te formiranje proizvoda poput onih zdravstvenog turizma, eno i gastro ponude, kulturnog turizma, outdoora…, komentirala je jučer Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, ovo veliko priznanje kvarnerskom turizmu otkrivši kako je ono doista bilo pravo iznenađenje. Ali i potvrda Kvarnera kao kvalitetne i atraktivne turističke destinacije su, tako, ovih dana spominjali i brojni svjetski mediji.


Inače, najpoželjniji grad u koji 2020. valja otputovati je Salzburg, slijede ga Washington i Kairo, a zanimljivo je da je četvrti na toj listi irski grad Galway koji će iduće godine zajedno s Rijekom ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture.


Ljestvicu najboljih turistističkih destinacija predvodi, pak, iznenađujuće – Butan, dok su prve tri destinacije koje nude najbolji omjer kvalitete i cijene Istočni mali sundski otoci u Indoneziji, Budimpešta te Madhya Pradesh u Indiji, a na toj listi su se našli i Srbija i Tunis.


Na listi top 10 svjetskih regija, Kvarner se našao na devetom mjestu, ispred Amazonije, dok vrh te ljestvice drže Put svile (središnja Azija), talijanska pokrajina Marche, Tohoku (Japan), Maine (SAD), australski otok Lord Howe, kineska provincija Guizhou, španjolski Cadiz te sjeveroistok Argentine.