Manifestacija

“Ljeto na Gradini” otvara “4000 svijeća”

Ivana Kocijan

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Jedna od najposjećenijih manifestacija Ljeta na Gradini, »Taste & Music« na rasporedu je 26. kolovoza. Publiku očekuju kvarnerski gastronomski specijaliteti te koncert Gorana Karana



RIJEKA Osamnaest događanja – glazbenih, scenskih, umjetničkih, tematsko-konceptualnih i edukativnih programa u kojima će sudjelovati 253 izvođača – činit će 13. izdanje tradicionalne ljetne manifestacije Ljeto na Gradini.


Ovogodišnji program prepoznatljive kulturno-umjetničke i zabavne manifestacije u prostoru Trsatskog kaštela započet će 7. srpnja uz atraktivni konceptualni program »4000 svijeća« koji će tradicionalno biti realiziran u suradnji s PC grupom. Za 11. srpnja najavljen je »Gradina Dance Art«, program koji se temelji na plesnom pokretu namijenjenom jedinstvenom prostoru srednjovjekovnog kaštela, u kojem će sudjelovati više od 50 izvođača. Članovima plesne skupine Ri Dance u glazbenom dijelu pridružit će se Dino Antonić te 7 članova Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan.


»Na obali srca« uz Vivien Galetta


Prepoznatljiva riječka modna poslastica »City 45 20« 14. srpnja na Gradinu donosi trendove iz modne industrije te okuplja brojne poznate brendove iz cijele Hrvatske. Četiri dana kasnije na Gradini gostuje urnebesna predstava »Muškarci.hr« u kojoj će Boris Svrtan, Goran Grgić, Filip Detelić/Andrej Dojkić i Amar Bukvić/Živko Anočić ispričati priču o muško-ženskim odnosima iz svoje perspektive. »BSH Trsat Castle – Adria Sunset Sessions« ili najbolji party ovog ljeta 21. srpnja na Gradinu dovodi nekoliko DJ-a koji će publiku zabavljati uz zvukove elektroničke glazbe, s naglaskom na house. Nastupit će Aldo Morro, Pablo Panda, Yakka i drugi.




Popularne The Frajle na Trsatskoj gradini nastupaju 26. srpnja. Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča izvedbama koje čine spoj čardaša, popa, rocka i šansone oduševljavaju publiku, a tako će zasigurno biti i ovog puta. Za 29. srpnja najavljen je koncert »Na obali srca« u kojem će svoje strune udružiti dvoje riječkih umjetnika  Vivien Galletta, poznata vokalna solistica našeg kraja i mladi virtuoz, gitarist Natko Štiglić. U novom, mediteranskom iščitavanju zvuka, pridružit će im se i glazbeni gosti – tenor Voljen Grbac i drugi.


Svestrana Chelsea Wolfe


Ciklus Furioza koji se održava u sklopu programskog pravca Kuhinja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture 1. kolovoza na Trsatsku gradinu dovodi svestranu američku glazbenicu Chelseu Wolfe kojoj će to biti prvi samostalni nastup u ovom dijelu Europe.


U hit komediji »Muškarci su s Marsa, žene su s Venere« Romana Šuškovića Stipanovića publika će moći uživati 3. kolovoza, dok je 5. kolovoza na programu Light transformation Gradina – manifestacija čija je nit vodilja svjetlost. Igru svjetlosti kreirat će majstori zanata G.I.S. produkcija, a nastupit će DJ Dado i Tony T Sax na saksofonu.


Vokalna senzacija Božo Vrećo premijerni će nastup u prostoru Trsatskog kaštela imati 7. kolovoza. Popularnom izvođaču sevdaha na pozornici će se pridružiti renomirani glazbenici: Miro Navračić, Marko Louis i Hrvoje Rupčić. Višednevna umjetnička intervencija »Gradina no limit – umjetnost bez granica« koja se svake godine održava u suradnji s Društvom likovnih umjetnika Rijeka započinje 9. kolovoza.


Pedeseteročlani glazbeni orkestar Popsid koji je osnovan 1974. godine i danas djeluje kao orkestar limene glazbe Sveučilišta u Tartuu u Estoniji riječkoj će se publici predstaviti 13. kolovoza. Hit-priču o rođenju »Kobajagi donijela me roda« na Trsatsku gradinu 21. kolovoza donosi legendarni Zijah Sokolović.



Kao i prethodnih godina, ulaz na velik dio programa koji će se održavati u sklopu 13. Ljeta na Gradini bit će besplatan. Ulaznice za programe koji će se naplaćivati u pretprodaju dolaze danas. Bit će ih moguće nabaviti u Vintage Baru na Trsatskoj gradini, u Dallas Music Shopu te u sustavu Mojekarte.hr.



»PAR Gradina znanja«


Jedna od najposjećenijih manifestacija Ljeta na Gradini, »Taste & Music« na rasporedu je 26. kolovoza. Publiku očekuju kvarnerski gastronomski specijaliteti te koncert Gorana Karana. Dva dana koasnije bit će održan glazbeni program »An evening with Eric Clapton« u izvedbi riječkog gitarista Ivana Pešuta koji će nastupiti u pratnji šestero vrsnih glazbenika s domaće scene. »PAR Gradina znanja«, završnica poduzetničkog kampa Visoke poslovne škole Par koji je ove godine u znaku društveno odgovornog poslovanja, održat će se 30. kolovoza.


Trinaesto Ljeto na Gradini završit će 2. rujna četvrtim izdanjem manifestacije »Baltazar na Gradini« koja u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci donosi znanost u zanimljivom i inovativnom obliku. Petu godinu za redom organizator Ljeta na Gradini je Vedran Babić koji na jučerašnjoj konferenciji za novinare podsjetio kako je na svim manifestacijama u prvom planu prekrasan prostor Trsatskog kaštela.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa pohvalio je program koji je svake godine sve bolji i kvalitetniji te privlači sve više turista, dok je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel dodao kako se radi na tome da prepoznatljiva manifestacija koju vole i Riječani i njihovi gosti postane dijelom programa EPK 2020.