Radovi

Ljetni radovi u KBC-u Rijeka: Obnovljen hitni trakt

Barbara Čalušić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Uređeni su čekaonica, prostor reanimacije i opservacije, prostor za osoblje, sanitarni čvorovi za pratnju, prostori za ultrazvuk i rendgen koji će uskoro početi s radom u sklopu hitnog trakta



RIJEKA Ljeto u Kliničkom bolničkom centru Rijeka prolazi u znaku građevinskih radova na sva tri lokaliteta. Preuređuju se brojni odjeli, iskop jame gdje bi trebala biti izgrađena bolnica za majku i dijete je dovršen, a uređuju se i dva glavna hitna trakta – sušački i riječki.


Uređenje riječkog hitnog trakta praktički je privedeno kraju te se očekuje još samo novi namještaj.


Dotrajali pod 


Da je riječ o svježe uređenom prostoru jasno je već u samoj čekaonici koja je još prije dva mjeseca bila tamna prostorija s dotrajalim linoleumom na podu. Danas je čekaonica svjetao prostor, s novim podom koji zadovljava higijenske strandarde prostora zdravstvenih ustanova, a kako kaže voditeljica riječkog hitnog trakta dr. Irena Krznarić Zrnić, tijekom preuređenja koje je trajalo mjesec i pol dana, čekaonica je zajedno s popratnim prostorijama, jedno vrijeme bila prostor za obradu i opservaciju pacijenata.




– Ovaj prostor sada izgleda humanije, higijenski se može adekvatno održavati. Primjerice, donedavno je pod bio pun rupa i blago je reći dotrajao. Ovo uređenje nam je jako bitno jer svaki je hitni trakt velikom broju pacijenata i njihove pratnje ujedno i prvi dojam o bolnici. Bez obzira o kome se radi, svi naši hitni pacijenti moraju proći kroz hitni trakt, kaže dr. Krznarić Zrnić.


Glavni tehničar riječkog hitnog trakta Zoran Vuković dodaje da je zaposlenima puno lakše raditi u uređenim prostorima.


– Više nam nije neugodno primati strance u bolnicu i odmah se primijeti da se pacijenti te njihova pratnja ovdje osjećaju puno ugodnije. Posljednja intervencija u ovaj prostor bila je prije četiri godine, ovdje je napravljena izolacija i kupaonica za pacijente. Međutim, prije toga dugi niz godina nije se ništa ulagalo u ovaj prostor i zato je on, nažalost, izgledao onako kako ga se sjeća većina naših građana, dodaje Vuković.


Skraćena obrada 


Prostor hitnog trakta na riječkom lokalitetu kroz koji dnevno prođe šezdesetak pacijenata, a godišnje njih 17 tisuća, osim uređene čekaonice, sada ima potpuno uređene glavne prostore reanimacije i opservacije. Uređen je prostor za osoblje, sanitarni čvorovi za pratnju, prostor za ultrazvuk i prostor rendgena koji će uskoro početi s radom u prostorima hitnog trakta. To će ubrzati proces obrade pacijenata budući da se rendgen dosad nalazio na susjednom Zavodu za radiologiju.


– Na taj način će obrada biti skraćena jer će pacijetni biti odmah poslikani ovdje kod nas. Također, valja reći da je renoviranje uključivalo komplentu zamjenu podova, stropova, ličenje, popravljanje zidova i zamjenu prozora u prostorima renamimacije, opservacije, izolacije i trijaže. Otvorili smo i jedan dodatni prostor tako da sad imamo više prostora za pacijente. Cjelokupna investicija je vrijedna 550 tisuća kuna i prostor je preuređen u rekordnom roku od mjesec i pol dana. Sve je funkcioniralo, u jednom periodu preselili smo se u čekaonicu i tu smo obrađivali pacijete. Unatoč sezoni i radovima sve je prošlo bez problema i izuzetno brzo, ističe dr. Krznarić Zrnić.


Šest vrsta hitnoća 


Osim liječnika koji do prvih specijalizacija iz hitne medicine na riječki hitni trakt dolaze s bolničkih odjela, ovdje stalno radi 19 medicinskih sestara i tehničara, 19 nosača, pet administratora i pet spremačica. Svi oni zajedničkim snagama svakodnevno tijekom 24 sata zbrinjavaju neurološke hitnoće, gastroenterološke hitnoće, hitnoće digestivne kirurgije, infektivne hitnoće i psihijatrijske pacijente, kao i onkološke komplikacije.