Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Predavanja

Ljetna škola na Medicinskom fakultetu: Uvod u anatomiju kao na Oxfordu ili Cambridgeu

Foto: Roni Brmalj
Foto: Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 10:48 2019-07-08T10:48:02+02:00

Svih osmero polaznika su laici koji se prvi put susreću s anatomijom u praksi, preparatima i kadaverima, a uglavnom je riječ o gimnazijalcima koji su upravo završili treći razred i dogodine planiraju studirati medicinu 

RIJEKA - Dok Ana pincetom pokazuje arteriju popliteu, Nikola na preparatu ljudske noge pokušava pronaći tibialis posteriror, Štefica traži potkožnu venu noge, Marija traži arteriju ilijaku internu, a Živa tibialis anterior. Njihov zadatak dio je praktične nastave prvog izdanja Ljetne škole anatomije koja je proteklog tjedna održana na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Svih osmero polaznika su laici koji se prvi put susreću s anatomijom u praksi, preparatima i kadaverima, a uglavnom je riječ o gimnazijalcima koji su upravo završili treći razred i dogodine planiraju studirati medicinu. Škola traje tjedan dana, a svakodnevno polaznici slušaju predavanja da bi nakon teorije svoje znanje pokazali u praksi: na pravim anatomskim preparatima.

- Danas, primjerice, učimo krvožilni sustav i tražimo žile po cijelom tijelu. Počeli smo s rukom i nogom, a prije toga radili smo srce. Sve se to dešava u jednom danu tako da mogu slobodno reći da smo prošli jako puno gradiva za jedan dan. Predvanje traje sat vremena, a praktični rad oko četiri sata. Najčešće zadane dijelove ljudskog tijela polaznici traže sami jer im to pomaže da se bolje orijentiraju, nakon toga tražimo zajedno i na kraju imamo provjeru znanja. Jako dobro im ide, zadovoljna je doc. dr. Tanja Čelić s Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta u Rijeci koja polaznike Ljetne škole anatomije vodi kroz vježbe u praktikumu.

- Fascinirala me je građa ljudskog srca i njegovi dijelovi, kaže Nikola Kirinčić, učenik gimnazije Andrije Mohorovičića, dok Marija Šitin iz Salezijanske gimnazije vjeruje da će na ovaj način pobliže dobiti sliku o studiju medicine koji planira upisati. S gimnazijalcima o dijelovima ljudskog tijela uči Štefica Vlahov, instruktorica joge.
- Anatomija je u mojem poslu jako važna. Kad učim sama, čitam literaturu, neprestano mi nedostaje praktični dio kako bih naučeno mogla vizualizirati. Ova škola doista mi je jako dobro došla upravo zbog praktičnog dijela, kaže nam instruktorica joge.

Darivanje tijela Zavodu za anatomiju

Iako je riječka Anatomija kroz ovu radionicu prvi put otvorila svoja vrata laicima, već niz godina na Katedri za anatomiju liječnici raznih specijalnosti organiziraju svoje radionice u sklopu kojih vježbaju na anatomskim preparatima prije nego što će uvesti neku novu metodu u svoj svakodnevni rad. Riječka Katedra za anatomiju jedina je katedra u Hrvatskoj koja omogućava takav vid učenja. Velikim dijelom za to je zaslužan već uhodan program darivanja tijela zavodu za anatomiju zahvaljujući kojem riječki Medicinski fakultet ima više od stotinu potpisanih izjava građana koji su nakon smrti odlučili svoje tijelo darovati riječkom Zavodu za anatomiju.

- Želja nam je otvoriti vrata riječke Anatomije građanstvu jednim malim muzejom u kojem će dio biti posvećen našem utemeljitelju prof. dr. Zdenu Križanu. Vjerujem da u takav projekt možemo uspješno uključiti riječke umjetnike, muzeje i Sveučilište, smatra prof. dr. Jerković.

Osim koštanog sustava, zglobova i mišića te krvožilnog sustava, polaznici u sklopu škole uče o probavnom sustavu, plućima i oksigenaciji tijela, bubrezima i spolnom sustavu, žlijezdama u ljudskom tijelu, a Ljetna škola anatomije završava danom u kojem proučavaju lubanju i ljudski mozak.

Pročelnica Katedre za anatomiju prof. dr. Romana Jerković ističe da je ova škola osmišljena po uzoru na slične radionice koje se održavaju na sveučilištima Oxford i Cambridge.

- Program je naravno prilagođen našim uvjetima. Moram reći da ovo nije program samo za buduće studente medicine i sličnih usmjerenja, već i za sve one koji nemaju medicinskih predznanja i nisu prošli formalno obrazovanje, ali se u svom poslu bave ljudskim tijelom i njegovom građom. Ubuduće ćemo raditi više na promociji ljetne škole jer vjerujem da moramo popularizirati našu struku i znanstvenu profesiju, kao i rad na humanom materijalu i ljudskim preparatima. Ljetna škola anatomije samo je jedan od pravaca djelovanja u tom smjeru i uvjerena sam da će iduće godine kad se uhodamo odaziv biti puno bolji, kaže prof. dr. Jerković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.