Odgovorili gradonačelniku

Lista za Rijeku: “Gradsko vijeće spriječilo je uvođenje harača”

Damir Cupać

Zvonimir Gržeta, Danko Švorinić i Predrag Miletić / Foto: V. KARUZA

Zvonimir Gržeta, Danko Švorinić i Predrag Miletić / Foto: V. KARUZA

Mi smatramo da više našeg vlastitog novca treba ostati građanima, manje gradonačelniku. Druga strana je branila postojeći model visokih računa i visoke javne potrošenje za koji smatramo da nije dao dobre rezultate, 



RIJEKA Gradsko vijeće spriječilo je pokušaj uvođenja harača i potpuno su netočne interpretacije gradonačelnika Vojka Obersnela prema kojima će neprihvaćanje nove Odluke o komunalnoj naknadi smanjiti komunalni standard. Iznosi komunalne naknade ostaju na dosadašnjoj razini pa tako i sredstva koja grad prikuplja za tu namjenu.


Očekujemo da se ipak neće ostvariti gradonačelnikove prijetnje o smanjenju komunalnog standarda jer bi to bila destrukcija i odmazda prema građanima i njihovim izabranim predstavnicima, izjavio je predsjednik Liste za Rijeku i gradski vijećnik Danko Švorinić.


On je dodao da je ironično da o smanjenom komunalnom standardu govori gradonačelnik kojemu je financijska revizija utvrdila da je preko devet milijuna kuna namjenskih sredstava komunalne naknade koristio nenamjenski.




– Građani nisu glupi i neće progutati priču prema kojoj je namjera promjene odluke bila rasterećenje industrije. Osnovni cilj izmjena bilo je drastično poskupljenje naknade jer je u proračunu ponestalno novca. Upravo ćemo mi pripremiti prijedlog za rasterećenje industrije kroz komunalnu naknadu, ali će u našem prijedlogu linearno biti rasterećeni svi. Nadamo se da će gradonačelnik tu našu promjenu podržati, kazao je Švorinić.


Na pitanje je li takav prijedlog gotov i je li izračunato koliko će ukupno biti uprihodovano komunalne naknade po njemu, Švorinić je odgovorio da je u prvom prijedlogu bilo predloženo 26-postotno smanjenje ako slučajno prođe nova Odluka o komunalnoj naknadi, ali da će se taj prijedlog sada modificirati na način da bi se ukupni prihodi smanjili za oko 10 posto.


Predsjednik Liste za Rijeku ocijenio je da je na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća bio vidljiv sukob dviju koncepcija vođenja grada.


– Mi smatramo da više našeg vlastitog novca treba ostati građanima, manje gradonačelniku. Druga strana je branila postojeći model visokih računa i visoke javne potrošenje za koji smatramo da nije dao dobre rezultate. Najbolji argument za to je 50.000 ljudi koji su u zadnjih 27 godina napustili grad, uvjeren je Švorinić.


On je uvjeren da su slabosti i loši rezultati dosadašnjega vođenja grada vidljivi po tome što infrastruktura nije rađena na principu samoodrživosti kroz eksploataciju nego je uz investiciju svaki, primjerice, sportski objekt postao i novi trošak te ne pokriva iz djelatnosti ni vlastite troškove ni troškove zaposlenih.


– Gradske površine su zapuštene, parkovi su prljavi i zapušteni, zelene površine su od kada je Čistoća preuzela posao od Parkova plus potpuna katastrofa, javni prijevoz je gotovo neupotrebljiv, gradski prostori su prilično prazni, Vodovodna, Ružićeva, Franje Račkoga, Industrijska su postale geta.


Ovo su prava pitanja na koja se trebamo koncentrirati u ovom tranzicijskom mandatu u kojem treba početi drastično mijenjati dosadašnji način vođenja grada, zaključio je Švorinić.