Tužba za klevetu

Linić i Šota se sučelili na sudu: “Mogu podnijeti kritiku, ali ona je prešla granicu”

Fiore Vežnaver

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Ne osjećam se krivom. Stojim iza svake izgovorene riječi, ustvrdila je nakon dviju pročitanih tužbi Slavica Šota, najavljujući da će u daljnjem postupku dokazati svoje tvrdnje, a da će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka



RIJEKA  Kao javna osoba zaista sam podložan kritikama, one su prihvatljive u  demokratskom društvu. Ali, ako netko za vas kaže da ste »vrh organizirane kriminalne organizacije«, optuži vas da ste »Don«, onda je to nešto drugo, to je tvrdnja da ste počinili kazneno djelo. Ne parničim se bez potrebe, znam gdje mogu podnijeti kritiku, a gdje je nešto prešlo u uvredu i klevetu. No, gospođa Slavica Šota prešla je granicu, ono što je ona izjavila nisu kritike, nego kažnjiva djela. Slavica Šota neprekidno  ponavlja klevete i uvrede. 



Sutkinja Tatjana Čargonja prihvatila je prijedlog Linićevog odvjetnika da se pribavi izvadak iz kaznene evidencije, za koji tužitelji smatraju da će potvrditi da Linić dosad nije osuđivan. Od DORH-a će se pak  pribaviti podatak je li protiv Linića vođen kakav postupak unatrag zadnjih sedam godina.  Naime, stav je Linićevog odvjetnika da Šotine izjave imaju uporišta i da se ona može ekskulpirati jedino ako postoji pravomoćna presuda ili  pravomoćno rješenje o provođenju istrage protiv Linića. Suđenje se nastavlja sredinom veljače.





Izjavio je to, među ostalim, Slavko Linić, bivši ministar financija u Vladi Zorana Milanovića i potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana, u svom jučerašnjem svjedočenju u riječkom Općinskom sudu, u kaznenom postupku koji je pokrenuo protiv Slavice Šota, riječke poduzetnice i aktivistice riječkog Pokreta otpora.  Pred sutkinjom Tatjanom Čargonja jučer je počelo suđenje Šoti, temeljem dviju tužbi koje je protiv nje podnio Linić, tereteći je za tri kaznena djela, dvije klevete i uvredu.


Don Linić


Linić tvrdi da  je Šota, s nakanom da mu naškodi časti i ugledu, prvu klevetu iznijela  17. rujna 2014. godine  prilikom javnog istupa na Korzu, kada je izjavila kako  »postoji dokumentacija da je Linić vrh kriminalne organizacije«. Druga klevetnička i uvredljiva izjava, smatra Linić, potječu sa sudske rasprave u Rijeci od 17. prosinca 2014. godine, kada je Šota saslušana kao svjedok u parničnom postupku koji je Linić vodio protiv Index portala. Tada je izjavila da  »u medijskim istupima koristi iste riječi za Linića, don Linić«. Na pitanje zašto ga tako naziva, odgovorila je da je on »vođa korupcije«.


– Ne osjećam se krivom. Stojim iza svake izgovorene riječi, ustvrdila je nakon dviju pročitanih tužbi Slavica Šota, najavljujući da će u daljnjem postupku dokazati svoje tvrdnje, a da će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.


Bivši saborski zastupnik Slavko Linić u svom je svjedočenju obrazlagao da se 26 godina bavi javnim poslom, te da je trpio dosta kritika, jer nije čovjek koji samo sjedi, već obavljao posao koji treba. Napomenuo je da je kao ministar financija proveo fiskalizaciju, unatoč žestokim otporima, te da je uz nemale kritike uveo i institut predstečajnih nagodbi u Hrvatskoj.


– Kroz godine sam odvajao što je kritika, a što klevetanje, napomenuo je Linić, pojašnjavajući da ga je za prvi, po njemu  članak s klevetničkim Šotinim izjavama na portalu Index, upozorila supruga.


Linić je naglasio da je jedini kazneni postupak što se vodio protiv njega bio onaj iz 1995/1996. godine, kada je osumnjičen da je, kao predsjednik Kriznog štaba u vrijeme rata, brod srpske robe, a radilo se o drvenoj građi, iskrcan i poslan na ratište bez dozvole ministra. Procesuiranje slučaja obustavljeno je još u istražnom postupku. Linić je istaknuo da ga DORH i USKOK nikada nisu pozivali na razgovor.



Prema objašnjenjima same Slavice Šota, iznesenim jučer u sudnici, ona je vlasnik pet poslovnih prostora u strogom središtu Rijeke. Po iznesenim podacima, ukupna površina poslovnih prostora u Ulici Ante Starčevića i na Jelačićevom trgu iznosi 408 četvornim metara. Najmanji prostor ima 60, a najveći 110 kvadrata. Tužena aktivistica i poduzetnica vlasnica je i zemljišta u Starom Lazu u Gorskom kotaru,  površine 22 tisuće četvornih metara. Dio je, kaže, građevinsko zemljište, a dio šuma. Po njenim riječima, u vlasništvu ima i automobil audi A5, proizveden 2015. godine. Sudu je navela da joj mjesečna primanja iznose 2.600 kuna, a vlasnik je i direktor privatne tvrtke. Završila je srednju trgovačku školu.



Pozvan od svoga odvjetnika da komentira sporni članak na portalu u kojem se, osim utužene Šotine izjave, problematizira pitanje njegovog navodnog računa u  Trstu na koji mu je  uplaćen novac na ime navodnog mita, Linić je podsjetio kako je otpočetka naglašavao da nema račun izvan Hrvatske, ni u Europi ni u Americi.


Granica kritike


Objasnio je da su DORH i Ured za suzbijanje pranja novca istraživali tijek novca, transakcije vezane za Jadranski pomorski servis, pa se taj slučaj povezivao s njime, no  provjere preko talijanskog pravosuđa i  DORH-a  utvrdile su da nije imao otvoren račun u Trstu.


– Nikada nisam imao otvoren račun izvan Hrvatske, ponovio je Linić, dodajući da nema imovinu poput tužene Šote, već u 26 godina javnog rada nije stekao stan ni drugu imovinu, osim broda starog četvrt stoljeća.  Bivši ministar financija je kazao da je protiv Indexa pokrenuo dvije parnice, iako je mogao voditi i sto parnica protiv tog portala, koji je, kako je rekao, niz puta u svojim člancima nastojao govoriti o njemu kao kriminalcu, da pamti i slike s rešetkama.


Šotin zastupnik, odvjetnik Goran Marjanović, u sudnici je nastojao ukazati da je Slavica Šota bila »zasuta informacijama« o navodnim kriminalnim radnjama Linića. Ukazao je, između ostalog, da je u jednom listu objavljen tekst s glavnom optužbom samog premijera Zoran Milanovića: »Liniću: Ti si na čelu kriminalne skupine!« Linić je ustvrdio kako zna da premijer to nije rekao. Za druge primjere s teškim optužbama protiv njega u medijima, Linić je objašnjavao da nije osoba koja se voli parničiti, a inače bi se uvijek pokazalo da su optužbe protiv njega lažne i nedokazane.


Šotin zastupnik, odvjetnik Goran Marjanović, u svom uvodnom govoru apostrofirao je da je na sutkinji zahtjevna zadaća da odredi gdje je granica do koje javna osoba treba trpjeti kritiku javnosti. Smatra da  Šotine izjave nisu kleveta, jer je nastupala kao predstavnik udruge građana, u okviru ciljeva udruge, a ne s ciljem da naškodi nečijoj časti i ugledu, te da nema umišljaja.