Sjednica Gradskog vijeća

Likvidacija 3. maja bi sunovratila gradske financije: Ostaje se bez milijuna, a to nije sve

Damir Cupać

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

U slučaju likvidacije 3. maja od poreza i prireza ostali bi bez sedam milijuna kuna, a tome treba dodati da ne bi ostvarili prihode od komunalne naknade i koncesijske naknade u iznosu od oko tri milijuna kuna na godišnjoj razini, rekao je Vojko Obersnel



RIJEKA – Sjednica riječkoga Gradskoga vijeća bila je u sjeni iščekivanja informacija s Trgovačkog suda i iz Banskih dvora, a u vezi sa sudbinom 3. maja pa je sukladno tome i Aktualni sat protekao u propitivanju sudbine riječkoga škvera.


Dnevni red je bio »mršav« i valja izdvojiti da su vijećnici prihvatili zaduživanje Grada Rijeke za realizaciju kapitalnih projekata energetske obnove zgrada osnovnih škola Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Pehlin, vrtića Vidrice, Belveder te zgrade Muzeja Grada Rijeke. Grad Rijeka zadužit će se za 19 milijuna kuna, dok će se ostatak investicije pokriti bespovratnim europskim sredstvima.


Gradski vijećnik Vedran Sabljak (Laburisti) pitao je gradonačelnika Vojka Obersnela što će stečaj 3. maja ako do njega dođe značiti za prihode Grada Rijeke jer, prema njegovoj ocjeni, stečaj znači i likvidaciju riječkoga škvera i odlazak oko tisuću radnika na ulicu.




– Teško je govoriti o takvoj analizi jer nemamo pristup bazi podataka Porezne uprave, ali napravili smo neke izračune na broju od 1.300 radnika uz prosječnu plaću i uz pretpostavku da svi žive u Rijeci.


U slučaju likvidacije 3. maja od poreza i prireza ostali bi bez sedam milijuna kuna, a tome treba dodati da ne bi ostvarili prihode od komunalne naknade i koncesijske naknade u iznosu od oko tri milijuna kuna na godišnjoj razini. Znači na razini godine proračun bi ostao bez oko 10 milijuna kuna.


To je opterećenje za proračun, ali veći je problem što će se dogoditi s 3. majem. Osim toga, porast će i rashodi kroz socijalni program. Ne znam što će sutkinja Trgovačkog suda odlučiti, ali ja bih na njezinom mjestu prolongirao odluku sve dok Vlada ne iznese jasan stav o restrukturiranju Uljanika, odgovorio je Obersnel.


U tom trenutku nije se znalo ni što će odlučiti sutkinja, a ni kakva je odluka Vlade.