KBC Rijeka

Laparoskopske operacije debelog crijeva u KBC-u Rijeka putem live streama gledali u – Pakistanu

Barbara Čalušić

Laparoskopske operacije debelog crijeva u KBC-u Rijeka / snimio S. DRECHSLER

Laparoskopske operacije debelog crijeva u KBC-u Rijeka / snimio S. DRECHSLER

Laparoskopske operacije debelog crijeva u KBC-u Rijeka postale su dio bolničkog programa 2002. godine, a tečajeve laparoskopske kirurgije pohađali su liječnici iz niza europskih zemalja, Azerbajdžana, Rusije i Egipta. 



Pedesetak kirurga na Medicinskom fakultetu u pakistanskom gradu Hyderabadu jučer je uživo pratilo laparoskopsku resekciju debelog crijeva, operaciju koju su izvodili kirurzi Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Pakistan je tako postao najudaljenija zemlja čiji su liječnici prepoznali trening-centar za naprednu laparoskopsku kirurgiju debelog crijeva KBC-a Rijeka, kroz koji je od početka projekta prije više od deset godina pa do danas prošlo oko 300 subspecijalista i specijalista kirurgije te sveučilišnih profesora iz 20-tak zemalja.


– Do ove je suradnje došlo nakon što sam se na jednom od međunarodnih treninga upoznao s pakistanskim kolegom dr. Arshadom Hussainom Abrom te smo došli na ideju da pokušamo na ovaj način prenijeti naše znanje. U realizaciji ove edukacije uvelike su nam pomogli naši bolnički informatičari koji su odradili odličan posao i pomogli nam da pakistanskim kolegama predstavimo naš standardni program minimalno invazivne kirurgije, kazao je doc. dr. Marko Zelić, pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju.


Laparoskopske operacije debelog crijeva u KBC-u Rijeka postale su dio bolničkog programa 2002. godine, a tečajeve laparoskopske kirurgije pohađali su liječnici iz niza europskih zemalja, Azerbajdžana, Rusije i Egipta. Osim pakistanskih liječnika koji su operaciju pratili putem live streaminga, trenutno na ovoj edukaciji u KBC Rijeka borave četiri liječnika iz Grčke.