Lepeza dječjih nastupa

LUKA RAZLIČITOSTI U OČIMA MALIŠANA Riječki klinci dokazali da različitost spaja, a ne razdvaja

Sanda Milinković

Tratinčice i Male tratinčice  / Snimila Sanda MILINKOVIĆ

Tratinčice i Male tratinčice / Snimila Sanda MILINKOVIĆ

Rijeka je službeno postala Europska prijestolnica kulture, a mnoštvo je djece svojim nastupima dalo doprinos koji će zauvijek ostati zabilježen. Publiku svih nastupa činile su obitelji s djecom koja su bodrila prijatelje i posjetitelji koji su oduševljenim pljeskom podržavali mališane



Kišno vrijeme nije imalo šanse upropastiti jutarnje programe koji su se održavali na nekoliko lokacija diljem Rijeke u povodu otvorenja velike manifestacije.


Rijeka je službeno postala Europska prijestolnica kulture, a mnoštvo je djece svojim nastupima dalo doprinos koji će zauvijek ostati zabilježen. Publiku svih nastupa činile su obitelji s djecom koja su bodrila prijatelje i posjetitelji koji su oduševljenim pljeskom podržavali mališane.


Brojalice, brzalice


Djevojčice i dječaci drugih razreda Osnovne škole Vežica prekrasnim su nastupom na Čajnom trgu objasnili srž slogana Europske prijestolnice kulture – Luka različitosti. Među učenicima škole se nalaze djeca kojima je hrvatski drugi ili strani jezik jer im jedan ili oba roditelja stižu iz drugih zemalja ili drugačijeg jezičnog porijekla.


Mališani OŠ vežica / Snimila Sanda MILINKOVIĆ


Mališani OŠ vežica / Snimila Sanda MILINKOVIĆ





Zato su dječaci i djevojčice predstavili šarenu lepezu dječjih pjesmica, brojalica, uspavanki, jezičnih igara i brzalica na različitim jezicima, a pridružili su im se i oni koji se izražavaju na kajkavskom i čakavskom narječju hrvatskoga jezika.


Da nas različitost spaja, a ne razdvaja, pokazalo je tridesetak učenika čiji su se glasovi izmjenjivali na ruskom, grčkom, engleskom, škotskom, rumunjskom, češkom, njemačkom i ukrajinskom jeziku.


Uzbuđena su djeca zauzimala svoja mjesta na pozornici i pritom nisu prestajala mahati ponosnim članovima obitelji. Čulo se tako više puta kako sretno viču: »Eno mog nonića!« Nakon toga su izveli mnoge poznate brojalice, a u program su nas uveli kultnom »Bratec Martin« te dobro nam poznatom štorijom o »Tri nonice«.


Iako poneki jezik nismo razumjeli, dječji osmijeh i zarazan ritam brzih brojalica, glasno su pričali univerzalnim jezikom prihvaćanja, tolerancije, različitosti i zajedništva. Program učenika su pripremile Miljenka Rumora, Valnea Devčić i Biserka Petrović, učiteljice i stručna suradnica Osnovne škole Vežica, a ponosu na nasmijane mališane nije bilo kraja.


Himna Europe


Arheološkim su parkom odzvanjali ujednačeni glasovi djece okupljene u zborove Male Tratinčice i Tratinčice. Glazbeni vrtuljak Kreativno-edukativnog centra je osim dječjih zborova okupio i soliste, polaznike programa Male škole pjevanja te udrugu Zumba Rijeka zvana Chikaz.


Tratinčice i Male tratinčice / Snimila Sanda MILINKOVIĆ


Tratinčice i Male tratinčice / Snimila Sanda MILINKOVIĆ



Malene, i malo veće Tratinčice pjesmama s motivima grada, maškara i svega onoga što danas predstavljamo, pokazale su dugogodišnju tradiciju zborskog pjevanja u Gradu koji teče. Publiku su oduševile i izvedbe solista koji su otpjevali mnoštvo aktualnih hitova, a da je Rijeka u svakom trenutku grad rocka, dokazuje i izvedba Bon Jovijevog hita »Living on a Prayer«.


Nastavili smo uživati u glazbenim notama jer je na red došao program Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.


Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova / Snimila Sanda MILINKOVIĆ


Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova / Snimila Sanda MILINKOVIĆ



Komorni sastav je izveo europsku himnu, »Est Europa nunc unita« pa smo tako imali prilike uživati u sopranu Dajane Lupić, altu Marije Zorić, tenoru Marka Grabara i basu Damjana Poljančića pod mentorstvom profesorice Ingrid Haller.


Šećer na kraju nastupa bila je Zajčeva »Domovini o ljubavi« gdje je Lupić pokazala svu snagu svoga glasa uz pratnju profesora Ivana Bošnjaka na klaviru.


Okupljenu publiku su oduševili harmonikaški orkestar te usklađeni glasovi djevojačkog pa mješovitog zbora.


U čast Beethovenu


Naša je zabava uz dječje programe privedena kraju defileom orkestra i malih balerina, plesne skupine Rotondo pod vodstvom plesne pedagoginje Tereze Dubrović. Koreografiju sjajnih plesača potpisuju Oksana Brandiboura Kožul i Julia Kožul, a redatelj i producent programa je Robert Pilepić.


Rotondo / Foto NL


Rotondo / Foto NL



Njihova je izvedba u organizaciji udruge Primorski Hrvat održana u čast velikom Ludwigu van Beethovenu, pa su tako rutom od Kosog tornja preko Jelačićevog i Čajnog trga do Radija Rijeke, zavladali zvuci i melodije ovog svjetskog umjetnika.


Osim izvedbe, pogodili su i styling pa su se okretale glave kada su sudionici prošetali s bijelim perikama, odjeveni u haljine i odijela. Plesnu je skupinu pratio orkestar »pod oblacima«, na štulama koji je čitavo vrijeme plesao i pozivao publiku da ih prate.


Bio je to odličan finiš kad je »Oda radosti« zaokružila ovu čudesnu godinu za Lijepu Našu. Rijeka je Europska prijestolnica kulture, Republika Hrvatska po prvi puta predsjeda Europskom Unijom, a prošlo je i točno 250 godina od rođenja Beethovena. Kao da su se sve zvijezde posložile nad Rijekom u ovom povijesnom trenutku pa je sve na kraju ispalo tako europsko, a tako riječko.