Maškare

LUDO FINALE Više od 10.500 maškara sudjelovalo u velikoj međunarodnoj povorci Riječkog karnevala

P. N.

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Završila je velika međunarodna povorka Riječkog karnevala, u kojoj je sudjelovalo 106 maškaranih grupa s više od 10.500 maškara i 67 alegorijskih kola iz Hrvatske i svijeta



RIJEKA Završila je velika međunarodna povorka Riječkog karnevala, u kojoj je sudjelovalo 106 maškaranih grupa s više od 10.500 maškara i 67 alegorijskih kola iz Hrvatske i svijeta.



U velikom mimohodu maškare su zavladale Korzom i okolnim ulicama u središtu Rijeke.


Više od 130.000 gledatelja uživalo je u maškaranoj povorci, a stigli su iz cijele Hrvatske i mnogih država svijeta.


snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina





U povorci su sudjelovale karnevalske skupine iz Italije, Slovenije, Crne Gore , Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije te iz svih dijelova Hrvatske, a sudionike povorke duž trase najavljivali su voditelji sa šest pozornica.


snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina



Na čelu povorke bili su meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak, »razvlašteni« riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Morčići, Prve riječke mažoretkinje, Gradska glazba Trsat.



Slijedile su ih karnevalske grupe s maskama »Fedrigo da Porto«, »Vrbovečko proščenje«, »Vukovar – Grad multikulture«, »Dream Team«, »Črno – beli svit«, »Orači, Pokači, Koranti Pobrežje/Majšperk – Ptuj«, »Moje Romsko vjenčanje«, »Mafia«, »Baby Boss, »Astronauti«, »Rick«, »Vesele gljive«, »Vampiri z Kringe«, »Krotitelji lavova«, »Rimljanke«, »Pučanstvo«, »Neumski mornar« i brojne druge maske.


Karnevalsku povorku promatrali su brojni građani i turisti, ali i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, veleposlanici u Hrvatskoj i drugi predstavnici diplomatskoga zbora te predstavnici gradova – prijatelja Rijeke.



Nakon višesatne povorke, posljednji su Korzom tradicionalno prošli Halubajski zvončari, a maškare su potom vratile ključeve grada. Na moru ispred riječke luke, u organizaciji karnevalske grupe »Pom – F – Ri«, pali se Pust, krivac za sve loše u prošloj godini, a zabava će se nastaviti do jutra.



Riječki karneval Karneval je uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), a Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu. Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu »Zlatno turističko srce« kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009.



Riječki karneval dobitnik je i nacionalne godišnje nagrade »Simply the Best 2018.« u kategoriji manifestacija, tj. tematskih događanja višednevnog trajanja.