Vruća tema

LNG KOALICIJA Saborski zastupnici iz PGŽ-a, osim HDZ-ovaca, protiv plutajućeg terminala

Tihana Tomičić

Marin Škibola, Mirela Ahmetović, Ines Strenja Linić, Željko Jovanović i Zlatko Komadina / Foto: S. JEŽINA

Marin Škibola, Mirela Ahmetović, Ines Strenja Linić, Željko Jovanović i Zlatko Komadina / Foto: S. JEŽINA

Znam da je pozicija kolega iz HDZ-a iz ove županije nezgodna, jer u Saboru moraju poštivati tanku većinu koju ova Vlada ima, ali često u politici dođe i trenutak kad moraš biti čovjek, rekao je nakon sastanka župan Zlatko Komadina



RIJEKA – Saborski zastupnici SDP-a, Mosta i Živog zida podržali su Primorsko-goransku županiju i Općinu Omišalj u njihovim nastojanjima protiv gradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju.


Zastupnici HDZ-a nisu su odazvali sastanku koji je održan jutros u Županiji, i na kojem od 11 zastupnika s područja PGŽ prisustvovalo njih šest.


– Bilo bi bolje da su svi došli, znam da je pozicija kolega iz HDZ-a iz ove županije nezgodna, jer u Saboru moraju poštivati tanku većinu koju ova Vlada ima, ali često u politici dođe i trenutak kad moraš biti čovjek, ne samo političar, a građani ovog kraja izjasnili su se i putem Županijske skupštine i putem Općine Omišalj da plutajući LNG terminal ne žele, rekao je nakon sastanka župan Zlatko Komadina.




Dodao je da je time stvorena “LNG koalicija” SDP-a, Mosta i Živog zida, očito aludirajući na situaciju oko lex Agrokora koja je aktualna i u Saboru, “a da li će ikada doći i do velike koalicije, vidjet ćemo”, rekao je Komadina. Na upit je li podrška Mosta protiv lex LNG-ja i naznaka podrške Mosta oko rušenja ministrice Martine Dalić, rekao je: “Ovo su svakako proplamsaji”.


Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović rekla je kako njezina općina nikada nije niti od jedne jedine državne institucije dobila odgovor niti na jedan dopis koji su oko plutajućeg LNG-ja slali centralnoj vlasti.


“Nikad nam nije odgovorila ni Vlada, ni ministrica Dačić, ni Ministarstvo turizma, ni Ministarstvo kulture, niti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Nikada nismo vidjeli studiju isplativosti za plutajući LNG. Uvjeravam vas, ta studija sigurno ni ne postoji”, rekla je načelnica Ahmetović.


Ona je pozvala resornog ministra Tomislava Ćorića da se pridruži prosvjedu koji će u Rijeci biti održan u subotu, 3. ožujka u 12 sati.


– A ako nas Ćorić misli nastaviti ignorirati, ako misli da stav građana nije bitan, onda je vrijeme da razmisli da se pridruži ostalima koji će morati napustiti Vladu i da ponudi ostavku, poručila je Ahmetović.


Ines Strenja Linić iz Mosta izrazila je nadu da će svi zastupnici iz PGŽ poštivati stav građana protiv plutajućeg LNG-ija, te je kazala da se nada da su HDZ-ovi zastupnici zaista bili spriječeni doći, a da nije stvar u stranačkoj direktivi.


“Znamo da postoje strateški projekti za državu, znamo i kolika je važnost svakog energetskog pravca, ali smatramo da je kopneni LNG dovoljno pripremljen projekt i zato bismo se svi mi zastupnici zajedno, bez obzira na boje, trebali boriti za kopneni terminal koji je svima prihvatljiv”, rekla je Strenja Linić.


– Mi zastupnici imamo dva glavna cilja: zastupati svoje građane i poštivati Ustav i zakone. A po svemu, najavljeni lex LNG za plutajući terminal nije u interesu građana, kao što nije ni u skladu sa Ustavom, postojećim zakonima i aktima Općine Omišalj, a ni Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, rekao je SDP-ov Željko Jovanović. Očito je stoga da je u interesu samo određenim interesnim skupinama, dodao je.


– Jasno je da plutajući terminal nije neutralan za ljude i okoliš, a ne donosi ni benefite lokalnoj zajednici, zato ga je nemoguće podržati, zaključio je Jovanović.


Zastupnik Živog zida Marin Škibola ocjenjuje da lex LNG ne bi bio u okvirima demokratske procedure, te zato osobno podržava ovakav stav svih okupljenih, dok župan Zlatko Komadina ponavlja stavove o tome da plutajući LNG ne zadovoljava 4E – ni ekološki, ni energetski, ni ekonomski, a ni estetski kriterij.


Na sastanku su osim Jovanovića, Strenje-Linić i Škibole bili i Saša Đujić, Romana Jerković i Ana Komparić Devčić, Tomislav Klarić, Josip Borić, Ivan Kirin i Ermina Lekaj Prljaskaj nisu došli, dok je Nada Turina Đurić (GLAS) i dalje spriječena, ali je poručila da problem LNG-ija treba rješavati struka, a ne politika.