Za zabranu parkiranja

LISTA ZA RIJEKU Vratiti sjaj povijesnom Trgu riječke rezolucije

Ljiljana Hlača

U dane adventa ovaj povijesni trg po prvi puta je oživio – poruka je Liste za Rijeku / Snimio Roni BRMALJ

U dane adventa ovaj povijesni trg po prvi puta je oživio – poruka je Liste za Rijeku / Snimio Roni BRMALJ

Lista za Rijeku traži zabranu parkiranja na Trgu riječke rezolucije, obnovu fasade palače Municipija, vraćanje povijesnih grbova na pročelje zgrade koji su skinuti za vrijeme Italije, ali i njezino korištenje na adekvatni način – u protokolarne svrhe Grada, svečana primanja, muzej. A ne u svrhe škole, televizije, restorana



RIJEKA Lista za Rijeku traži zabranu parkiranja na Trgu riječke rezolucije, obnovu fasade palače Municipija, vraćanje povijesnih grbova na pročelje zgrade koji su skinuti za vrijeme Italije, ali i njezino korištenje na adekvatni način – u protokolarne svrhe Grada, svečana primanja, muzej. A ne u svrhe škole, televizije, restorana – bio bi rezime tiskovne konferencije za javnost Liste za Rijeku.


– U dane adventa ovaj povijesni trg po prvi puta je oživio, a to se pokazalo punim pogotkom, kao novo mjesto za druženje. Mi kao stranka već duže vrijeme inzistiramo na uređenju tog prostora kao i pročelja palače, a što se našlo i u amandmanima na proračun grada za 2018. godinu. Ovakvo stanje je neodrživo, rekao je  tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić koji smatra da palača Municipija kao i trg desetljećima se marginalizira.


Trg je trenutno parkiralište u centru grada, a od parkiranih vozila Sendardac kameni stup za zastavu s reljefom sv. Vida i crkva sv. Jeronima uopće ne dolazi do izražaja. A ima vrijednost – dokazuje da je Rijeka 1508. godine dobila posebne privilegije i slobodu od cara Maksimilijana.




Laura Marchig dodala je da je stranka prije godinu dana kontaktirala Odbor za kulturu po tom pitanju, ali se ništa nije promjenilo.


– Naši prijedlozi temelje se na sličnim primjerima širom Europe i takvu praksu mora preuzeti gradska uprava. Tim više što je Rijeka europska prijestolnica kulture, zaključak je Liste za Rijeku.