Izbori

LISTA ZA RIJEKU PODRŽAVA PROMJENE: Švorinić će u drugom krugu zaokružiti Burića

Damir Cupać

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

"Zadovoljni smo ukupnim rezultatima izbora za grad Rijeku na kojima se oko dvije trećine Riječana izjasnilo za promjene. Novi sastav Gradskog vijeća jamči demokratizaciju rada tog tijela, a Riječani su definitivno poslali u povijest sustav u kojem je monopol na odlučivanje imao jedan čovjek i jedna stranka."



RIJEKA – Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić najavio je da će u drugom krugu lokalnih izbora za riječkoga gradonačelnika koji će se održati 4. lipnja 2017. godine glasovati za Hrvoja Burića. Pozvao je sve birače koji podržavaju regionalnu opciju da se izjasne za promjene, kao što su se za promjene izjasnili i u prvom krugu. Pojasnio je da će on osobno glasovati za Burića zbog toga što su se regionalisti izjasnili za promjene u prvom krugu, te zbog toga što Obersnel neće moći kohabitirati s Gradskim vijećem u kojemu nema većinu, dok bi Burić to mogao.


– Zadovoljni smo ukupnim rezultatima izbora za grad Rijeku na kojima se oko dvije trećine Riječana izjasnilo za promjene. Novi sastav Gradskog vijeća jamči demokratizaciju rada tog tijela, a Riječani su definitivno poslali u povijest sustav u kojem je monopol na odlučivanje imao jedan čovjek i jedna stranka. Nakon konstituiranja namjeravamo vratiti dignitet i važnost predstavničkog tijela promjenom Poslovnika i povratkom izvornih ovlasti koje su s Gradskog vijeća prenesene na gradonačelnika, izjavio je Švorinić. Pojasnio je da će se zalagati za poslovničke promjene kojima će se smanjiti gradonačelnikove ovlasti i to na način da se uvede opomena za prvoga čovjeka grada, da mu se ukine pravo na završnu riječ, te će tražiti osnivanje dva nova odbora Gradskoga vijeća – za predstavke i pritužbe te za kontrolu pročelnika.


Švorinić se još jednom osvrnuo na rezultate prvoga kruga navevši da je Lista za Rijeku s partnerom Pametno na izborima za Gradsko vijeće ostvarila rezultat od sedam posto što je za oko 800 glasova ili 1,1 posto bolje u odnosu na 2013. godinu.




– Zadovoljni smo izbornim rezultatom, poznavajući političku scenu u Rijeci nismo imali nerealna očekivanja, a na kraju su nas od trećeg mandata dijelila tek 34 glasa. Za razliku od raznih protestnih opcija koje zabljesnu pa nakon toga brzo nestanu, još se jednom pokazalo da Lista za Rijeku u gradu ima vrlo stabilno i vjerno biračko tijelo koje prepoznaje naš rad i zalaganje na svim izborima od 2009. godine do danas, ocijenio je Švorinić.


Predrag Miletić najavio je da će se Lista za Rijeka u gradskom parlamentu i dalje boriti za promjene.


– Gradu trebaju odlučni i sposobni ljudi koji će omogućiti da gradska uprava postane servis građana, a ne da bude sama sebi svrhom, zaključio je Miletić.