Nakon dvije godine

Kulturni centar propao, na riječkoj Rivi i dalje mrtvi kapital

Damir Cupać

Izgubljene su stotine tisuća kuna koje je Grad Rijeka mogao dobiti od zakupa poslovnog prostora na elitnoj lokaciji u kojem su nekad bili Svid Rock caffe i Budha bar. S obzirom da pretvaranje ugostiteljskog prostora u kulturni centar nije uspjelo, nastavlja se tragikomedija započeta krajem devedesetih godina 



RIJEKA » Dvije godine gotovo je prošlo od kada je gradski poslovni prostor nekadašnjeg Svid Rock caffea, a kasnije Budha bara, na Rivi predan Odjelu za kulturu Grada Rijeke koji ga je trebao staviti u funkciju, ali o neuspjehu svjedoči činjenica da je prostor čije se uređenje nije pomaklo s mjesta vraćen na upravljanje Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom. To znači da su opet izgubljene stotine tisuća kuna koje je Grad Rijeka mogao dobiti od zakupa poslovnog prostora na elitnoj lokaciji, to znači da se tragikomedija koja je započeta krajem 1990-ih godina kada je te poslovne kvadrate »ugostiteljskoj frakciji« HDZ-a na javnom natječaju dodijelio tadašnji gradonačelnik Slavko Linić nastavlja i dalje. 



   Tvrtka Reful ostala je dužna Gradu Rijeci preko milijun kuna – najveći dio odnosi se na naknadu za korištenje prostora koja iznosi oko 400.000 kuna, dug spomeničke rente je 200.000 kuna, neplaćeni porez na potrošnju iznosi 174.000 kuna, kazne od komunalnog redarstva iznose 150.000 kuna, dok dug za komunalnu i vodnu naknadu iznosi 75.901 kunu. Prema podacima iz sudskog registra utvrđeno je da je 14. ožujka 2011. godine kod Trgovačkog suda u Rijeci istovremeno otvoren i zaključen stečajni postupak nad tvrtkom »Reful« d.o.o. koja je osnovom navedenog brisana iz sudskog registra 24. svibnja 2011. godine pa je naplata duga ostala nemoguća misija. 

  U srpnju 2010. godine tvrtka Amber restorani u vlasništvu Deniza Zemba, nakon što je poslovni prostor zjapio prazan, metar kvadratni izlicitirala je za 7,54 eura po »kvadratu«, odnosno ukupna mjesečna obveza novoga zakupnika iznosila je 46.093 kune. No, zakupnik nije izvršavao ugovorene obveze, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u nekoliko je navrata izlazio u susret njegovim zamolbama, a priča je u ožujku 2012. godine umjesto raskidom ugovora završila kompromisom – Amber restoranima u zakupu je ostao poslovni prostor od 300-tinjak kvadrata koji je pretvoren u restoran, a Gradu Rijeci vraćeno je u posjed 539 kvadrata. Upravo tih 539 kvadrata ostalo je mrtvi kapital jer Grad Rijeka niti ga je stavio u funkciju za kulturna događanja, niti ga je dao u komercijalni zakup. Ako pretpostavimo da bi cijena bila oko sedam eura po kvadratu, to znači da je Grad Rijeka ostao bez oko 700.000 kuna u proračunu. 





  Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar navodi da je prostor pod upravljanjem Odjela za kulturu bio od 3. srpnja 2012. godine, a uskoro će biti gotova i primopredaja prostora Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom. 


 Nekoliko izložbi


– Namjera Odjela za kulturu bila je jasna i kao takva je uvrštena u strategiju kulturnog razvitka – stvoriti raznovrsno i privlačno mjesto u strogom središtu grada, koje kombinira radne prostore riječkih kreativnih stvaraoca, prezentacijski prostor i svojevrsni centralni informacijski kulturni centar. S obzirom da Rijeka nema takvo mjesto, vjerovali smo da će takvo mjesto znatno doprinijeti imageu grada i komunikaciji kulturnog sektora s građanima. Da bismo na svojevrstan način naznačili buduću funkciju mjesta, u prostoru smo omogućili organiziranje niza događanja kao što su dvije izložbe studenata APURI u organizaciji Galerije Greta, Interface 012 novomedijske radionice udruge Stvaralačka skupina Zebra, izložba Željka Baškovića, izložba Laetitie Sonami te više sajmova artbazaar, navodi Šarar. 


  On dodaje da su održani brojni razgovori s potencijalnim partnerima u projektu, te da je Odjel održavao u prostoru elementarne higijenske uvjete i opremio jedan sanitarni čvor. 


  – Čišćenje prostora Grad Rijeka je platio 1.200 kuna, sanaciju sanitarnog čvora 2.000 kuna, te materijal električnih produžetaka 1.500 kuna. No, u svim tim planovima razvoja prostora, kao nepremostiva prepreka pokazala su se potencijalna ulaganja u derutan prostor, koja se u najpovoljnijoj varijanti procjenjuju na 800.000 kuna. Obzirom na financijsku situaciju, Grad trenutno nije u mogućnosti izvršiti toliko ulaganje u prostor bivšeg Budha bara. Tim više što se trenutno uređuje i prostor Palacha koji također iziskuje značajna ulaganja. Naime, Grad trenutno obnavlja prostor Palacha koji je također pod upravljanjem Odjela za kulturu i u funkciji daljnjeg razvoja riječke kulture što također iziskuje značajna financijska sredstva. Stoga je odlučeno da se taj prostor vrati na upravljanje Odjelu za gospodarenje imovinom, a Odjel za kulturu preuzeo je prostor bivše trgovine Bernardi u kojem nastavlja razvijati aktivnosti planirane u ex Budha baru, zaključio je Šarar. 


  Pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac najavljuje da će poslovni prostor biti oglašen na jednom od idućih javnih natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora, a namjenu će utvrditi gradonačelnik na prijedlog Povjerenstva za poslovni prostor.  


Poduzeće Reful d.o.o., ustvari tvrtka »ugostiteljske frakcije« HDZ-a u sastavu Anđelko Miljanić, Jure Periš, Franjo Lulić i Bože Čović, a tako su ih prozvali kolege s Jadranskog trga 1, koristilo je poslovni prostor na Rivi 12a i 14a, ukupne površine 1.055 metara kvadratnih za ugostiteljsku djelatnost uz obvezu organiziranja kulturnih programa. Mjesečna zakupnina iznosila je 3,29 eura po kvadratu, odnosno 25.000 kuna ukupno od početka 1999. godine. Zbog neplaćanja zakupnine otkazan je ugovor o zakupu još u kolovozu 2007. godine, zbog čega je Grad vodio sudski postupak za predaju i ispražnjenje. U kolovozu 2009. godine postalo je pravomoćno rješenje o ovrsi radi predaje i ispražnjenja prostora. U rujnu 2009. godine Grad Rijeka uputio je zamolbu Općinskom sudu u Rijeci za žurnost u postupanju, budući da nakon pravomoćnosti navedenog rješenja nije donesen zaključak o deložaciji, odnosno o provedbi ovrhe radi vraćanja prostora u posjed. Kao što smo već pisali, dio prostora od 107 kvadrata vraćen je u siječnju 2010. godine, a nakon natječaja tih 100-tinjak kvadrata izlicitirano je za nešto manje od 30.000 kuna. Istina, i taj gradski poslovni prostor je zatvoren mjesecima.



Jeftinija pića?


– Povjerenstvo će prilikom predlaganja djelatnosti voditi računa o osnovi raspolaganja poslovnim prostorom, namjeni prostora koja je utvrđena prostorno-planskom dokumentacijom, te okolnostima koje mogu utjecati na obavljanje djelatnosti u poslovnom prostoru koji se nalazi u građevini koja je zaštićeno kulturno dobro, posebnim uvjetima koje prostor mora ispunjavati za obavljanje određene djelatnosti, suglasnostima, ovlaštenjima, potvrdama i slično, a koje budući zakupnik mora ispunjavati odnosno pribaviti za obavljanje određene djelatnosti, usklađenosti s razvojnim planovima Grada, iskazanom interesu gospodarskih subjekta, potrebama građana za određenim djelatnostima u pojedinom dijelu grada i slično. Valja napomenuti da postoji više varijanti utvrđivanja namjene ovog prostora, a koje uključuju i ugostiteljsku djelatnost. No, obzirom se prostor tek preuzima od Odjela za kulturu i potrebno je utvrditi namjenu radi oglašavanja na javnom natječaju, za sada nije moguće preciznije odgovoriti na ovo pitanje, izjavio je Benac. 


  Tragično je sve ono što se događalo s preko tisuću kvadrata gradskog poslovnog prostora od prvoga dana. Prvi čin te nebrige osmislio je Slavko Linić, a ostatak tragedije potpisuje Vojko Obersnel. Valja samo podsjetiti da je nakon što je Grad Rijeka vratio poslovni prostor u posjed, on izlicitiran 20. srpnja 2010. godine, a da, osim dijela u kojemu je otvoren restoran, ništa nije u funkciji. Valja podsjetiti i da je »ugostiteljska frakcija« HDZ-a u vidu tvrtke Reful koja je završila u stečaju taj poslovni prostor dobila za smiješan novac jer da će se tamo održavati kulturna događanja, bezalkoholna pića trebala su biti jeftinija, ali uglavnom ništa se nije dogodilo od onoga što je u ugovoru, koji nikada nije bio raskinut, bilo navedeno. Valja podsjetiti i da Željka Marković više ne upravlja gradskim poslovnim prostorima, a da novac ne dolazi u gradsku kasu, odnosno elitni poslovni prostori ostaju mrtvi kapital. Kao i onaj na Jadranskom trgu, na samom početku Korza, a koji je još uvijek prazan. Treba li podsjećati da je sve donedavno tamo svoju robu prodavala tvrtka povezana s Mirkom Pavičićem.