O diskriminacijama

U Rijeci predstavljen prvi roman “4 brave” autorice Željke Horvat Čeč

Kim Cuculić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Autoričina infantilna pripovjedačica progovara o različitim vrstama diskriminacije – priča se događa početkom devedesetih u naizgled tolerantnom Međimurju, no ispod te površine sve pršti od tihog rasizma i netrpeljivosti



RIJEKA Prvi roman Željke Horvat Čeč, pod naslovom »4 brave«, imao je svoju prvu promociju u Rijeci. Predstavljen je u klubu »Bačva«, a o njemu su govorili urednik Kruno Lokotar i književnik Zoran Žmirić. Knjiga je podnaslovljena »Crtice sa sela, bez svinje«, dok broj 4 iz naslova sugerira da se radi o najtežoj vrsti traume, jer je iz djetinjstva. 


Roman »4 brave« donosi priču djevojčice, infantilne pripovjedačice kojoj se u pisanju još miješaju standard i dijalekt, čija je sintaksa jednostavna, a govori o njezinu odrastanju i školovanju od prvoga do šestoga razreda, u međimurskom selu, u razdoblju od 1991. do 1996. godine. Njezina »krivnja« je u tome što ne ide na vjeronauk kao sva druga djeca, te što su neki članovi njezine obitelji bili članovi Saveza komunista.


Knjiga sadrži i nešto prijetećeg dokumentarnog materijala, školskih sastavaka, izrezaka iz novina i »pisama smrti«, koji pokazuje stanje ugroženosti i praksu ugrožavanja. Prema riječima Krune Lokotara, ovaj je roman usporediv s nečim što je proizvod »riječke škole«, a to je knjiga »Kosa posvuda« Tee Tulić.

– Ova dva djela nisu velika po svom opsegu, a sastoje se od niza crtica, odnosno kratkih proznih dijelova. No, dok je Tea Tulić usredotočena na obiteljsku dramu, za roman Željke Horvat Čeč karakterističan je pomalo epski zahvat. Njena infantilna pripovjedačica progovara o različitim vrstama diskriminacije. Priča se odvija u naizgled tolerantnom Međimurju, no ispod te površine sve pršti od tihog rasizma i diskriminacije. Svojom tematikom ovaj je roman usporediv i s knjigom »Črna mati zemla« Kristiana Novaka – osvrnuo se Lokotar.




Zoran Žmirić podsjetio je da su neki od dijelova romana »4 brave« čitani u sklopu Ri Lita, čime su već prošli »provjeru« kod publike. Premda se Željka Horvat Čeč bavi dosta teškim temama, Žmirić je u njenim tekstovima otkrio »neodoljivi šarm koji koketira s humorom«.


Autorica je kazala da njen roman obuhvaća razdoblje od 1991. do 1996. godine, odnosno period stvaranja nove države koje je, između ostalog, obilježilo i prebrojavanje krvnih zrnaca. Knjiga »4 brave« objavljena je u izdanju VBZ-a.