Štete od kiše

Kujundžić obećao pomoć u sanaciji KBC-a Rijeka, ali se još ne zna hoće li dati sva tri milijuna

Barbara Čalušić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Nažalost ovo je stanje koje nije prisutno samo Rijeci nego diljem Hrvatske gdje su zgrade dotrajale i gdje treba žurno ulagati u njih. U ovom trenutku ćemo gasiti požare dok je na duge staze jedino dobro rješenje graditi nove zgrade, kaže Kujundžić



RIJEKA – Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je posjetio KBC Rijeka i obišao prostore Klinike za ginekologiju i porodništvo te Kliničkog zavoda za medicinsku transfuziologiju koji su poplavljeni proteklog vikenda.


Kako je rekao, ovim posjetom prvenstveno želi izraziti ispriku pacijentima i zahvaliti im se na razumijevanju, ali i djelatnicima riječke bolnice koji su novonastaloj situaciju brzo uspjeli organizirati službu, zaštiti sigurnost pacijenata i organizirati normalno funkcioniranje svih djelatnosti, uključujući i transfuziologiju. Kujundžić je obećao pomoć Ministarstva zdravstva u sanaciji štete koja se trenutno procjenjuje na tri milijuna kuna. Upitan hoće li Ministarstvo u cijelosti pomoći financirati sanaciju nastale štete, odgovorio je da će se učiniti koliko se može.


– Povijesno ljudsko pravilo u svakom smislu, a pogotovo u medicinskom jest da ljudima moramo pomoći. Tako da – moramo pomoći. Nažalost ovo je stanje koje nije prisutno samo Rijeci nego diljem Hrvatske gdje su zgrade dotrajale i gdje treba žurno ulagati u njih. U ovom trenutku ćemo gasiti požare dok je na duge staze jedino dobro rješenje graditi nove zgrade u kojima bi bilo bolje funkcijski i financijski te medicinski učinkovitije. Zato me jako raduje da je u Rijeci počela izgradnja nove zgrade ginekologije i pedijatrije, rekao je Kujundžić.




Iako je dan ranije u svom izlaganju na zdravstvenom kongresu u Opatiji govoreći o izgradnji novih bolničkih objekata naveo samo izgradnju nacionalne dječje bolnice u Zagrebu, na pitanje nalazi li se izgradnja nove riječke bolnice među strateškim ciljevima ove zdravstvene administracije, Kujundžić je rekao da je to izvađeno iz konteksta jer smatra da treba nastaviti sa započetim projektima.


– Rekao sam da je potrebno nastaviti započeto, što je podrazumijevalo, ne samo Rijeku, već i Pulu, i druge bolnice. Gradnja dječje bolnice u Zagrebu nije započeta pa sam to najavio, objasnio je.


Trideset godina stara, Klinika za ginekologiju i porodništvo jedna je od najnovijih zgrada riječke bolnice, a na riječkom lokalitetu je i jedini objekt koji ima jedan sanitarni čvor na šest kreveta. U većini drugih zgrada na riječkom lokalitetu nalazi se jedan sanitarni čvor na 30 ili 40 kreveta.


– Ako ćemo uspoređivati s ostalim krajevima Hrvatske, Rijeka je razvijena. Postoje osjetno lošija medicinska rješenja koja treba promijentiti. Rijeka nije iznimka, nego nažalost pravilo loših uvjeta u našim zdravstvenim ustanovama, komentirao je ministar zdravstva.


Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac dotaknuo se gradnje nove bolnice za majku i dijete na Sušaku kazavši da će iskopi za temelje novog objekta biti gotovi u lipnju iduće godine kada bi trebala započeti gradnja nove zgrade.


– Ona bi prema našem planu trebala biti gotva do kraja 2019. godine, najkasnije početkom 2020. godine, istaknuo je Štimac.


Najavio je da bi radovi na sanaciji dvaju krovišta površine oko 3.000 četvornih metara trebali započeti čim prestane kiša.


– Vjerujemo da će nam Ministarstvo pomoći u sanaciji, a zato je ministar i ovdje, dodao je ravnatelj riječke bolnice.