Vrijeme darivanja

Kuglice dobrih želja: Budite i vi dio sjajne humanitarne akcije u Rijeci

Jakov Kršovnik

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER



RIJEKA – Humanitarna akcija “Kuglice dobrih želja” otvorena je na Korzu pored središnje božićne jelke i na Trgu Grivica.


Akcija je započela u srijedu a traje i u četvrtak od 10 do 20 sati na objema lokacijama. Članice Udruge studenata biotehnologije, koje su akciju organizirale uz suradnju i pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, objasnile su da građani mogu odlučiti za koju svrhu žele donirati novac – kupnju posebno prilagođenog minibusa za prijevoz osoba s invaliditetom ili pomoć Azilu za pse Društva za zaštitu životinja Rijeka.


Minimalna donacija za kuglicu je 20 kuna, no može se donirati i više. Kada kupe kuglicu, građani u nju mogu staviti papirić sa svojim željama te ju objesiti na jelku.




Studentice i volonterke Renata Singolo i Martina Buretić objasnile su da je četrdesetak volontera pripremilo tisuću kuglica kroz pet dana te da su vrlo ponosne što Grad pomaže Udruzi s organizacijom akcije.


Treba reći i da su se vrijednim studenticama biotehnologije u izradi kuglica priključili studenti i studentice sa sveučilišnih odjela za matematiku, informatiku i fiziku kao i studenti s Filozofskog te Učiteljskog fakulteta. Akcija se održava već četvrtu godinu, a iz Udruge pozivaju građane da čim prije dođu po svoju kuglicu jer je prošlih godina bilo mnogo zainteresiranih te su kuglice vrlo brzo našle svoje mjesto na jelci.



Prvu kuglicu postavio je gradonačelnik Vojko Obersnel koji je zapisao dvije želje.


– Uvjet da se želja ostvari je da drugi ne znaju što si zaželio, no otkrit ću da je jedna želja bila opća, zaželio sam pun proračun, a druga je privatna i nju ću zadržati za sebe.


Prijašnjih godina interes je bio jako velik pa smo odlučili da će se kuglice moći staviti i na jelku na Trgu Grivica. Prije svega sam zahvalan studenticama i studentima biotehnologije koji su inicirali ovaj projekt, rekao je gradonačelnik.


Riječani i Riječanke svih dobi ukrašavaju jelku na Korzu pa je tako među najmlađima bila Ema koja je u društvu mame i sestre zaželjela da nadolazeća godina svima bude najbolja i da svi na svijetu budu zdravi i sretni.


Gospođa Jadranka zaželjela je svim ljudima dobre volje ispunjenje njihovih nadanja te sreću svojoj djeci. Ostali građani uglavnom su u kuglicama čestitali Božić i svima zaželjeli puno mira, ljubavi i zdravlja.



Na drugoj lokaciji akcije, na Trgu Grivica, nije bilo prometno kao na Korzu, no četiri vrijedne studentice Kristina Manzoni, Karmen Doričić, Aleksandra Peranović i Massima Milevoj svejedno su strpljivo čekale građane namjernike.


Sve su se složile da ih dobri duh Božića potakne na akciju te da je uvijek lakše raditi kada znaju da sve ide u dobrotvorne svrhe. Za kraj treba napomenuti da je na Korzu od 10 do 12 i od 17 do 19 sati građanima na raspolaganju košara kako bi mogli postaviti kuglice na više grane.