Odgovorili na prozivke

Krizni eko stožer brani svoju članicu: Za probleme s otpadom u Viškovu isključivo krivi lokalni politikanti

Andrej Petrak

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Nekorektno je i neopravdano s pozicija vlasti javno prozivati vijećnike za inicijative i aktivnosti koje poduzimaju, a što je i njihovo pravo, smatra Josip Begonja



VIŠKOVO – Za probleme gospodarenja otpadom u Općini Viškovo isključivo je odgovorna vladajuća garnitura lokalnih političara i politikanata, ocijenila je Udruga Krizni eko stožer Marišćina.


– Nedopustivima držimo napade i prozivke vladajuće koalicije SDP-PGS-HSU i nezavisne Ksenije Žauhar usmjerene na članicu udruge, Mirnu Međimorec. Napadi koji se spuštaj na osobnu razinu i prozivanja za aktivnosti i rad iz daleke prošlosti imaju samo jedan cilj;  skrenuti pozornost javnosti sa jednog od gorućih problema Općine Viškovo i Primorsko-goranske županije, a to je rad ŽCGO Marišćina i TD Ekoplus koji njime upravlja, poručio je predsjednik KESM-a, Josip Begonja, u ime Upravnog odbora udruge.


Žučni, osobni napadi


Nekorektno je i neopravdano s pozicija vlasti javno prozivati vijećnike za inicijative i aktivnosti koje poduzimaju, a što je i njihovo pravo, smatra Begonja. Nakon održanog zbora mještana Marčelja, koji se kontinuirano žale na smrad i lošu kvalitetu života te sjednice Županijske skupštine, koja je u lipnju raspravljala o Marišćini, inicijativa za održavanje sjednice Općinskog vijeća na istu temu logičan je korak koji je općinska vlast trebala i sama poduzeti. Na žalost, kad je takva inicijativa stigla od nezavisne vijećnice Mirne Međimorec, podržana potpisima oporbenih zastupnika, za vladajuću većinu bio je to dovoljan razlog za žučne, osobne napade na Mirnu Međimorec, kaže Begonja.

Viškovo, Marišćina, Sovjak, Viševac, KESM,


Viškovo, Marišćina, Sovjak, Viševac, KESM,





Dodaje da su vladajući time vrlo jasno pokazali svoje shvaćanje demokracije u kojoj se, kaže, svako propitkivanje pojedinaca, udruga i javnosti koje im nije po volji, nastoji ugušiti, pa i prekidanjem sjednice Općinskog vijeća, ako treba.


– Sazivanje tiskovnih konferencija na kojima se kroz razna pravno neodrživa tumačenja vijećnike nastoji proglasiti aljkavim neznalicama, jadan je i ružan pokušaj osobnih razračunavanja i opravdavanja nedemokratskih postupaka i koji su pored svega i pravno neutemeljeni. Upravo je zadaća izvršne vlasti i predsjednice Općinskog vijeća da vijećnicima pomaže u obavljanju njihove dužnosti, a ne da ih opstruira na svakom koraku. 


Zatrti nezavisne 


Na žalost općinska vlast na Viškovu koristi svaku priliku da zatre bilo koju inicijativu nezavisnih vijećnika. Sjetimo se samo isto takvih žučnih, ogorčenih napada na nezavisne vijećnike, članove KESM-a,   koji su se unazad nekoliko godina usudili predložiti ukidanje naknada za rad u Općinskog vijeću i raznim odborima i savjetima, napominje Josip Begonja.


KESM, Marišćina, Viševac, Sovjak, Viškovo,


KESM, Marišćina, Viševac, Sovjak, Viškovo,



Pojašnjava da, premda bi se udruga uglavnom trebala baviti ekološkim pitanjima, gospodarenje otpadom predstavlja ozbiljan politički problem, koji, dodaje, članovi KESM-a pokušavaju riješiti i radom u lokalnim institucijama vlasti, kao što je Općinsko vijeće.


– Na žalost ovakva opstrukcija svih inicijativa građana i vijećnika praksa je u Viškovu dugi niz godina, pa javnosti treba još jednom jasno i glasno reći da je za probleme starog deponija Viševac i novog deponija na Marišćini isključivi krivac kontinuitet vlasti u Općini Viškovo, koja umjesto da štiti opći interes i kvalitetu života mještana i prostora  štiti samo svoje uske, parcijalne interese.


Rezultati se te i takve vlasti vide na svakom koraku; živimo u Općini sa tri primitivna smetlišta, komunalno i prostorno neuređenom kaosu. Odgovornost za takvo stanje je potpuno jasna i nema pravnog akta koji tu odgovornost može zamagliti, zaključuje Josip Begonja.