Presica

Krizni eko stožer Marišćina: Odluke o gospodarenju otpadom na štetu građana

Hina

 Predstavnici udruge Krizni eko stožer Marišćina u četvrtak su istaknuli da su gradovi i općine u tzv. riječkom prstenu donijeli protuzakonite odluke o gospodarenju otpadom, kojima su građanima nametnuli nepravedno velik trošak zbrinjavanja otpada, a u korist Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. 

 Predstavnici udruge Krizni eko stožer Marišćina u četvrtak su istaknuli da su gradovi i općine u tzv. riječkom prstenu donijeli protuzakonite odluke o gospodarenju otpadom, kojima su građanima nametnuli nepravedno velik trošak zbrinjavanja otpada, a u korist Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Mirna Međimorec i Igor Iskra su na konferenciji za novinare naveli kako su odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, te usluga povezanih s javnom uslugom, usvojile sve lokalne jedinice iz tzv. riječkog prstena u kojima riječko Komunalno društvo Čistoća obavlja javnu uslugu sakupljanja komunalnog otpada (Rijeka, Viškovo, Kastav, Kostrena, Kraljevica, Čavle, Jelenje), osim Općine Klana.

Smatraju da se tim odlukama krše hrvatski zakoni i europske norme, te da se mještanima nameće nezakonit i prevelik trošak zbrinjavanja otpada. Kao najveći problem u odlukama lokalnih jedinica Iskra je ocijenio zajedničko prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biootpada s korištenjem jednog zajedničkog spremnika.


»Upravo će broj odvoza tog zajedničkog spremnika predstavljati najveći dio računa za korisnike«, rekao je i dodao da je »guranje« biootpada u miješani otpad, koji čini najveći dio komunalnog otpada i predstavlja prosječno 35 posto svog proizvedenog otpada, veliki »napad na novčanike građana«.U Kriznom eko stožeru drže da će računi rasti i kada lokalne jedinice počnu plaćati velike kazne zbog neodgovarajućeg sustava zbrinjavanja biootpada. Po njihovim riječima, članovi njihovih predstavničkih tijela iz riječkog prstena olako su prihvatili »Elaborat opravdanosti pružanja javne usluge prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada na lokaciji obračunskog mjesta korisnika usluge«, kojega je naručila Čistoća sa svrhom osiguranja daljnjeg rada centra Marišćina. »Umjesto da svojim građanima osiguraju kompostere i spremnike za biootpad, predstavnička tijela su odlučila da je biootpad bolje neadekvatno pretvarati u gorivo za cementare, koje će tako indirektno spaljivati i novac građana riječkog prstena«, poručila je Međimurec.U Kriznom eko stožeru smatraju da se donesenim odlukama posve onemogućila individualizacija sustava zbrinjavanja otpada, koju prema zakonu trebaju provesti sve jedinice lokalne samouprave i svaki korisnik.