HDZ-ov kandidat za gradonačelnika

Kristjan Staničić: Zaustavit ćemo gospodarski pad i depopulaciju Rijeke

Damir Cupać

Josip Ostrogović, Kristjan Staničić i Ivona Milinović, Foto: S. JEŽINA

Josip Ostrogović, Kristjan Staničić i Ivona Milinović, Foto: S. JEŽINA

Gradonačelnik jednim vrlo ideološkim pristupom, plaši građane nepostojećim opasnostima i neprijateljima, vršeći pritisak na medije, kaže Kristjan Staničić



RIJEKA HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Kristjan Staničić uvjeren je da će na lokalnim izborima pobijediti jer se već prije četiri godine osjetilo kroz apstinenciju birača da su građani nezadovoljni stanjem u gradu i da žele promjene.


– Mi smo tu poruku shvatili i pripremili se na kvalitetan način jer biračima želimo omogućiti kvalitetnu alternativu koja je ovome gradu potrebna. Žao mi je da je aktualni gradonačelnik počeo kampanju u negativnom tonu, vršeći pritisak na medije, te stavljajući u prvi plan ideloške teme unosi podjele u društvu.


Obersnel takvim pristupom pokušava skrenuti pozornost od važnih tema i neostvarenih obećanja, uvjeren je Staničić.




On je naglasio da dolazi iz realnog sektora i da je gospodarsko zaostajanje Rijeke i depopulacija razlog zbog čega se odlučio kandidirati.


– Danas se Rijeka suočava s brojnim izazovima i negativnim trendovima, ekstremnom depopulacijom koja iznosi više od 10 posto stanovništva, 16.000 stanovnika između posljednja dva popisa je otišlo iz grada, više je od 13 tisuća nezaposlenih, imamo nedostatne vrtićke kapacitete, visoku percepciju političke korupcije i nepotizma zbog neodgovornog upravljanja i nedostatnih unutarnjih kontrola.


Suočeni smo s kontinuiranim deficitom riječkog proračuna unatrag posljednjih devet godina i zaduženjem riječkog proračuna koji je u 2015. godini kumulativno iznosio 246 milijuna kuna odnosno 37,85 posto. Brojni su nerealizirani megalomanski projekti koje se utrošilo više od 120 milijuna kuna, a čija realizacija je vrlo upitna. Posljedica je posrnulo gospodarstvo, ocijenio je Staničić.


Dodao je da je spreman preuzeti odgovornost i suočiti se sa silnim problemima koji se kontinuirano nagomilavaju u posljednjih 15 godina vladavine Vojka Obersnela.


– Mi smo u svojim redovima analizirali situaciju i transformirali riječki HDZ. Na izbore u svibnju izlazimo spremni preuzeti odgovornost i transformirati Rijeku u jedan moderan, europski i pošten grad. Želimo Rijeku kao grad koji ima snažno razvijeno gospodarstvo i grad koji je okrenut prema moru, kao jednom od ključnih resursa.


HDZ će izaći s programom koji će se temeljiti na gospodarskom razvoju, poduzetništvu i zapošljavanju, a kojeg će javnosti predstaviti u travnju. Naglasak će biti na odgovornom upravljanju, transparentnom i odgovornom trošenju sredstava gradskog proračuna, te realno provedivim projektima, s jasno utvrđenim vremenskim okvirom njihove realizacije, kao i na razvoju i poboljšanju uvjeta života svih gradskih četvrti.


Razvojem grada Rijeke želimo zaustaviti demografski pad, pomoći socijalno najugroženijim skupinama i kroz pokretanje gospodarstva i poduzetništva osigurati kvalitetniji život svih građana grada Rijeke.


Staničić je još jednom pozvao Obersnela da kampanja bude sučeljavanje o programima.


– Trenutni pristup aktualnog gradonačelnika pokušaj je skretanja pozornosti od bitnih tema za ovaj grad, a to je pokretanje gospodarstva, zapošljavanje i transparentno, te nadasve odgovorno trošenje gradskog novca. Nažalost, gradonačelnik jednim vrlo ideološkim pristupom, plaši građane nepostojećim opasnostima i neprijateljima, vršeći pritisak na medije.


Mi se u nadolazećoj kampanji nećemo koristiti takvim pristupom. Građane ne dijelimo na lijeve i desne, konzervativne i liberalne, vjernike i ateiste, a pogotovo ih ne želimo plašiti izmišljenim unutarnjim i vanjskim neprijateljima.


Ja ću kao gradonačelnik grada Rijeke biti gradonačelnik svih građana, neovisno o političkoj pripadnosti, vjerskoj ispovijesti ili nacionalnoj pripadnosti, zaključio je Staničić, te pozvao sve kandidate za gradonačelnika na sučeljavanje izbornim programima.