Završetak priče

Krenulo tegljenje tankera Santiago iz Pule prema Rijeci: U “3. maj” bi trebao stići u poslijepodnevnim satima

Hina

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Riječ je o tankeru koji je 3.maj gradio za španjolsku kompaniju MARFLET MARINE, a kuma gradnje bila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Santiago je započet u 3.maju te je potom dotegljen u pulski škver gdje je trebao biti do kraja dovršen



Nakon što u srijedu nije mogao biti dotegljen u Rijeku zbog jake bure, u četvrtak ujutro tegljači Jadranskog pomorskog servisa preuzeli su tanker »Santiago« i tijekom dana bit će dotegljen u Rijeku gdje bi trebao stići u poslijepodnevnim satima, ovisno o vremenskim prilikama na moru, potvrdio je to Hini predstavnik Jadranskog sindikata i član Vjerovničkog vijeća Uljanik brodogradilišta Samir Hadžić.


»Napuštanjem pulskog navoza priča sa ‘Santiagom’ je konačno gotova za nas«, poručio je Hadžić, dodavši kako će za tegljenje od Pule do Rijeke trebati osam do devet sati, ovisno o vremenu na moru.


Tijekom jučerašnjeg dana krenula je i doprema opreme i materijala za »Santiago«, koji se nalaze po skladištima Uljanik brodogradilišta u stečaju. Jedan dio opreme, barem ono što se smije tegliti skupa s brodom, ukrcao se na »Santiago«, no najveći dio će se ipak dopremati šleperima u idućim danima i tjednima.




»Riječ je o popriličnoj količini materijala tako da će to prilično potrajati«, istaknuo je Hadžić.


Pritom će riječki škver do posljednjeg dana, odnosno posljednjeg zauzetog prostora, kako se doznaje, plaćati skladišninu Uljanik brodogradilištu u stečaju shodno potpisanom sporazumu između 3. maja i Uljanik brodogradilišta u stečaju oko toga što će sve i kako riječki škver platiti da bi mogao dotegliti ovaj svoj poluzavršeni tanker iz Pule.


Inače, riječ je o tankeru koji je 3.maj gradio za španjolsku kompaniju MARFLET MARINE, a kuma gradnje bila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Santiago je započet u 3.maju te je potom dotegljen u pulski škver gdje je trebao biti do kraja dovršen.


Međutim, zbog krize koja je pogodila pulski škver nekoliko godina je stajao netaknut.


Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac kazao je kako mu je drag što je tanker »Santiago« napustio pulski škver jer je tu, kako je rekao, »stajao netaknut, trunuo i naprosto se iz dana u dan gubila njegova vrijednost«.


»Santiago za Uljanik nema previše značaja, brod nije odrađen do kraja i tu je naprosto trunuo. Nadam se da će u 3. maju biti konačno završen, vidjet ćemo«, kazao je Cerovac.