Eppur si muove

Kreću izmjene GUP-a: Stvaraju se prostorno-planske pretpostavke za novu Kantridu

Damir Cupać

Simulacija budućeg stadiona na Kantridi

Simulacija budućeg stadiona na Kantridi

Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca kaže da postojeći planovi ne omogućavaju zahvat kakav želi investitor kada je riječ o području nogometnog stadiona na Kantridi pa se stvaraju uvjeti za promjene



RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca pozvali su građane da se uključe u javnu raspravu u vezi s trećim ciljanim izmjenama Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana koje su krenule u proceduru i trebale bi biti prihvaćene na sjednici Gradskog vijeća u ožujku ove godine.


Škunca je naglasio da sve zainteresirane osobe mogu ostvariti javni uvid u prijedlog izmjena i dopuna do 31. siječnja 2017. godine u zgradi Grada Rijeke na Titovom trgu u izložbenoj sali u prizemlju zgrade. Za vrijeme trajanja javne rasprave organizirat će se 27. siječnja 2017. godine javna izlaganja za zainteresiranu javnost u Gradskoj vijećnici u 18 i 30 sati.


Drugim riječima, izmjene i dopune osnovnih prostorno-planskih dokumenata su polazna točka za javnu raspravu koja bi trebala odrediti u kom smjeru će se promjene kretati.




Primjerice, kako pojašnjava Škunca, jasno je da postojeći planovi ne omogućavaju zahvat kakav želi investitor kada je riječ o području nogometnog stadiona na Kantridi pa se stvaraju uvjeti za promjene i to na način da izdvojeno građevinsko područje pretvara u građevinsko područje naselja, a to bi trebalo omogućiti veću izgrađenost nego što je to do sada slučaj.


Što se tiče područja na kojemu se nalazi stadion na Kantridi u izmjenama prostorno-planske dokumentacije navedeno je da je na zapadnom dijelu područja izgrađena je atletska dvorana, te je tako »konzumiran« Detaljni plan uređenja sportske dvorane na Kantridi.


Preostali dio područja zauzima gradski stadion s pratećim površinama.


– Postojeći gradski stadion potrebno je temeljito rekonstruirati. Gabariti te sportske zgrade i igrališta ne omogućavaju odvijanje sportskih manifestacija u skladu sa suvremenim zahtjevima održavanja međunarodnih natjecanja. Pomoćno nogometno igralište je ograđeno i uređeno, ali bez tribina za gledatelje. Plaže na tom potezu su prirodne ili su nastale zemljanim radovima nasipavanja. Potonje je potrebno dodatno urediti. Prometna infrastruktura ne zadovoljava prometne potrebe stadiona.


Kolegij gradonačelnika, Foto: I. TOMIĆ


Kolegij gradonačelnika, Foto: I. TOMIĆ



Parkiralište uz stadion uslijed skromnog kapaciteta ne zadovoljava stvarne potrebe stadiona prilikom održavanja sportskih natjecanja, a niti plažnog pojasa tijekom korištenja plaža u ljetnim mjesecima. Obzirom da postojeće stanje nije zadovoljavajuće potrebno je primijeniti nove planske mjere i uvjete za poboljšanje urbanog karaktera cjelovitog prostora.


Prilikom razmatranja prostornih parametara za temeljitu rekonstrukciju cijele zone došlo se do saznanja kako mogućnosti prostora prelaze okvire utvrđene Zakonom za izdvojena građevinska područja u zaštićenom obalnom području mora. U tom smislu bit će potrebno cjelovito sportsko područje Kantride uključiti u građevinsko području naselja kako bi se stvorile planske pretpostavke za kvalitetnu rekonstrukciju stadiona, ali i gradnju svih pratećih sadržaja na tom prostoru što će omogućiti da se cijelo područje funkcionalno i kvalitetno urbanistički uklopi u okolno gradsko tkivo, pojasnio je Škunca.


Simulacija budućeg stadiona na Kantridi


Simulacija budućeg stadiona na Kantridi