Aktualni sat

Kreće projekt sanacije Krešimirove ulice. Evo koliko će potrajati i što to znači za vozače

Damir Cupać

Krpanje asfalta u Krešimirovoj ulici 2017. godine / Foto Roni Brmalj

Krpanje asfalta u Krešimirovoj ulici 2017. godine / Foto Roni Brmalj

Riječ je o opsežnim radovima za koje vjerujemo da bi trebali biti gotovi do kraja ove godine. Što se tiče prometa, Krešimirova ulica neće se u potpunosti zatvoriti, već će se promet odvijati u dva prometna traka, najavio je Obersnel



RIJEKA Na Aktualnom satu Gradskoga vijeća Vedran Sabljak (Laburisti) pitao je gradonačelnika Vojka Obersnela što će se prema njegovim informacijama dogoditi 12. ožujka 2019. godine za kada je prolongirana odluka o sudbini 3. maja.


– Nadam se da će se stečaj izbjeći. U redovitim sam kontaktima s privremenim stečajnim upraviteljem, upravom 3. maja, kriznim stožerom. Sutkinja Trgovačkog suda je bila jasna – do 12. ožujka je potrebno odblokirati račun i osigurati oko 12 milijuna kuna za plaće. Hoće li se to dogoditi, teško je predvidjeti.


Stečaj 3. maja


Grad Rijeka je također blokirao račun radi zaštite svojih potraživanja, ali smo blokadu povukli. Čudi me i brine da to nije učinila država koja potražuje 30-ak milijuna kuna. To nije ohrabrujuća vijest. Ako se ne skine blokada, vjerojatno će biti proglašen stečaj. Ako do njega dođe, nadam se da će to biti stečaj s preustrojem, odgovorio je Obersnel.




Duška Milovanovića (SDP) zanimalo je kada će se sanirati Krešimirova ulica i postoji li projekt prometne preregulacije. Obersnel je naveo da bi se to moglo dogoditi vrlo brzo.


– Riječ je o realizaciji prvoga projekta koji će se financirati i iz europskih sredstava koje je dobio VIK, a radi se o oko 1,7 milijarda kuna. Projektom je predviđeno postavljanje novog kolektora te na kraju postavljanje novog sloja asfalta. Natječaj je završen, odabran je izvođač i ćčeka se istek žalbenog roka.


Promet u dva traka


Ako ne bude žalbi, radovi bi mogli započeti za 20-ak dana. Riječ je o opsežnim radovima za koje vjerujemo da bi trebali biti gotovi do kraja ove godine. Što se tiče prometa, Krešimirova ulica neće se u potpunosti zatvoriti, već će se promet odvijati u dva prometna traka.


Slični radovi očekuju nas i u Adamićevoj ulici, ali taj je projekt odgođen za 2021. godinu zbog Europske prijestolnice kulture. Projekt u Krešimirovoj vrijedan je 35 milijuna kuna, 18 milijuna kuna osigurao je VIK, 16 milijuna osiguravaju Hrvatske ceste, a ostatak Grad Rijeka, pojasnio je Obersnel.


Vedran Vivoda (Akcija mladih) ocijenio je da je odluka da se dug prema državi prebije prepuštanjem vrijednih nekretnina sramotna.


Narkoman koji nema za fiks


– Trenutno se ponašate kao narkoman koji nema za sljedeći fiks pa sve rasprodaje. Zašto se to nije rješavalo na drugi način, prebijanjem duga kroz smanjenja najma, pitao je Vivoda.


Obersnel je poručio Vivodi da je nepristojan te ironično dodao da je vijećnik Akcije mladih stručnjak za nekretnine.


– Postoji procedura za procjenu nekretnina. Angažirani su sudski vještaci jer porezna uprava ne priznaje analize cijena iz oglasnika. Procjene su se radile nekoliko mjeseci u suradnji s Ministarstvom državne imovine i Ministarstvom financija. Nije prvi ni zadnji put da se takav posao radi. Riječ je o nekretninama u kojima rade državna tijela i zato je najamnina relativno niska.


Smatram da je riječ o postupku koji je u redu i koji je u skladu sa zakonom. Podsjetio bih da smo jednu nekretninu već prepustili MORH-u kada smo dobili nekretnine bivše vojarne na Trsatu, a na kojemu je danas Kampus. Dakle, nije napravljeno ništa novo, ništa nije mimo zakona i ništa nije sramotno, kazao je Obersnel.


Kad će ostavka?


Tihomir Čordašev (Akcija mladih) pitao je Obersnela kada će podnijeti ostavku kako bi u Rijeci barem nešto opstalo. Obersnel mu je odgovorio da vidi da su njegovi protukandidati na izborima nestrpljivi, ali da se moraju strpjeti do svibnja 2021. godine.


Josip Ostrogović (HDZ) optužio je gradonačelnika da se po njegovom naputku favorizira plaćanje prioritetnih obveza Grada Rijeke te ga je pitao je li točno da postoji nalog o prioritetnom plaćanju s njegovim potpisom.


– Da potpisao sam takav dokument i on ni u jednom segmentu nije u nesuglasju sa zakonom. To je uobičajena praksa u siječnju kada je priljev sredstava manji i kada treba podmiriti obveze iz prethodnog razdoblja, pojasnio je Obersbnel.


Ostrogović nije bio zadovoljan odgovorom i naveo je da se krši niz zakona i da se obveze ne plaćaju po dospijeću, kako bi trebalo biti, već po prioritetu gradonačelnika.