Šporki stari grad

Kratka šetnja kroz zarasle ruševine i napuštene zgrade riječkog starog grada

Ljiljana Hlača

Užarska 12, Stara vrata, Pod Kaštelom 25, Krojačka 1, Pod voltun 13 – samo su neke od napuštenih adresa na koje ćete naletjeti prolazeći ciljano ili slučajno Starim Gradom. Svaka zgrada ima svoju priču.



RIJEKA Rijeka nije samo grad praznih poslovnih prostora – bilo državnih, privatnih ili gradskih – već je i grad praznih zgrada. Mrtvi kapital nagriza na sve strane, a dovoljno je prošetati se samo strogim centrom grada (Stari grad i Gomila) te se neiskorišteni stambeno-poslovni kvadrati mogu uočiti. Bilo bi za očekivati da vlasnici nekretnina barem u strogom centru grada nemaju problema s njihovim stavljanjem u funkciju. No čini se da to baš i nije tako. 


U Starom gradu i na Gomili prazni objekti nalaze se na adresama Užarska 12, zatim su tu dvije zgrade koje se nalaze preko puta objekta koji je na adresi Stara vrata 5, pa zatim objekt Pod kaštelom 25 odnosno Krojačka 1 ili pak zgrada u Ulici pod voltun 13.   

Imovinski odnosi


Bi li bilo drugačije da ipak imamo toliko omražen i trenutno stopiran porez na nekretnine? Ekonomski analitičari smatraju da bi; takav porez zasigurno bi u jednom dijelu pokrenuo hrvatsko gospodarstvo i takve prostore stavio u funkciju. Zapravo, različite stope oporezivanja za one kvadrate gdje se stanuje, gdje se radi i koji su prazni, definitivno bi mogle promijeniti ovakav trend u Rijeci, pa i u cijeloj Hrvatskoj. To bi naposljetku utjecalo i na značajan pad cijena općenito nekretnina: napokon bi se moglo jeftinije živjeti i poslovati.



 Neke od spomenutih zgrada zapele su u procesu rješavanja imovinsko pravnih odnosa, neke vlasnici žele prodati, ali ni to više nije lako, a za neke se čekaju neki bolji dani. Primjerice zgrada u Užarskoj 12 gdje je nekad bio Konzervatorski odjel u Rijeci u vlasništvu je Ministarstva kulture odnosno države.

Za dio zgrade u tijeku je, saznajemo, sudski spor vezan za postupak denacionalizacije. I to je vjerojatno razlog zbog čega je neiskorištena. Detaljnim planom uređenja Stari grad za nju je predviđena gospodarska, pretežito uslužna namjena, saznajemo u Odjelu gradske uprave za urbanizam. 




Zapečaćen objekt Pod Kaštelom 25 (građevina koja se nalazi preko puta nove zgrade Županije) te malena primorska »hižica« koja se nalazi do terase popularnog kafića »Cukar i Kafe« u vlasništvu su Grada Rijeke. A njih je Grad stekao kupoprodajom. Za sada ti stari objekti nisu u prodaji, ali su zaštićeni. Stoga bez obzira na sve planirane projekte na Gomili, oni se neće rušiti.


Nije poznato da li će se oni na neki način inkorporirati u projekt »Bononie 3M« u sklopu kojeg se planira izgraditi podzemna garaža te građevina mještovite namjene (stambeno-poslovna) na toj lokaciji. Odjel gradske uprave za urbanizam usprkos našem upitu ne konkretizira zapravo koje planove Grad Rijeka ima s njima. 


Ruševni objekti koji se nalaze u Ulici stara vrata preko puta objekta na kućnom broju 5 u privatnom su vlasništvu odnosno u vlasništvu čak i nekih firmi kojima je nemoguće ući u trag jer više ne postoje. Jedan objekt u toj ulici u malo je boljem stanju dok je kod drugog – gdje su ostali samo vanjski zidovi – situacija nešto drugačija. Unutrašnjosti zapravo nema, postoji samo vanjska konstrukcija, upitne stabilnosti. Uglavnom ta je kuća za sada jedino u funkciji rasta primorske vegetacije, prije svega smokve.   

Idealno za hostel


Trenutno također praznu zgradu (stara oko 150 godina) a koja se nalazi na adresi Pod voltun 13 posjeduje obitelj Milardović iz Rijeke koja ju je kupila prije sedam godina od Grada Rijeke za 85.000 eura. Inače, uređenje objekta Milardović sastavni je dio plana tzv. revitalizacije Starog grada. Do sada je obitelj Milardović u nju uložila preko 200.000 eura (struja, voda, fasada, grubo uređenje interijera te sva razgradnja odnosno rušenja), a pokušava se utržiti već godinu i pol i to za 180.000 eura.


Obitelj je stalno u pregovorima s potencijalnim kupcima, ima zainteresiranih ali nikako da se ti pregovori konkretiziraju. Priznaju da svemu kumuje i kriza i da je to razlog zbog čega sve to ide tako sporo. Građevina ima pet etaža i ukupno oko 140 metara četvornih. U prošlosti uvijek je bila stambena. 


– Bili bismo sretni da je možemo prodati. Ali ne ide. Ni to više nije lako. Nama nije u interesu da stoji prazna budući da smo za nju digli kredit i to u »švicarcima«, saznajemo od obitelji Milardović koja ne bi spuštala cijenu jer je i s ovom ionako na gubitku. 


Za spomenutu građevinu svojedobno su bili zainteresirane strane tvrtke i organizacije: jedna je htjela zgradu kupiti za potrebe hostela a druga u svrhu pokretanja karitativne organizacije. Zbog strukture unutrašnjosti ali i njegove pozicije objekt je idealan za urede ili hostel, smatraju vlasnici.