Hrpe otpada

Kraljevica dodatnim sredstvima u borbu protiv smeća

Biljana Savić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Pozivom na 098-983-5504 u vlastitom pogonu grada Kraljevice vrlo se lako, jednostavno i efikasno može dogovoriti i organizirati odvoz krupnog otpada na najbolji i najkulturniji način i to potpuno besplatno

KRALJEVICA – Proteklih su dana lijepo kraljevičko lice i njen primorski krajobraz nagrdile hrpe smeća, i to na najfrekventnijim mjestima, primjerice uz magistralu u Bakarcu, što je vidljivo turistima. Kao da su se mještani Bakarca i Šmrike dogovorili za »radnu akciju« čišćenja kućanstava i bacanja starih madraca, ormara i taburea iz kuće. I to ravno na cestu, uz magistralu.Ili je možda KD Čistoća zajedno s gradskom upravom Kraljevice na kolektivnom godišnjem odmoru?

– Kao Grad ne sjedimo skrštenih ruku promatrajući probleme koji se pojavljuju u vezi s tretiranjem otpada na području grada, kaže gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić i naglašava da na godišnjoj razini po ugovoru s KD-om Čistoća Grad Kraljevica izdvaja 323.000,00 kuna za odvoz glomaznog otpada s javno prometnih površina, a ove su godine, kaže Čandrlić, tijekom ljetnih mjeseci izdvojili i dodatna sredstva kako bi pojačali frekvenciju odvoza.


Financijski izdatak


– Nastojimo redovito uklanjati krupni otpad iz tjedna u tjedan, iz dana u dan, krupni otpad koji, nažalost, neodgovorni građani bacaju pored kontejnera za komunalni otpad, na travnjake, ulice i to na gotovo svim lokacijama na području grada, i pored činjenice što im je omogućen besplatan odvoz u dogovoru s Gradom, odnosno Čistoćom. Ove smo godine za tu namjenu izdvojili još i dodatna financijska sredstva, i pojačali frekvenciju odvoza i time u značajnoj mjeri sanirali posljedice samovolje pojedinih građana. Takav financijski izdatak je potpuno nepotreban i boli me kao gradonačelnika, jer se ta sredstva mogu iskoristiti na puno pametniji način i za potrebnije stvari. Zato, po ne znam koji put, ponavljam i pozivam sve građane da poštuju okruženje u kojem žive, da vode brigu o čistoći grada i da pitanje krupnog otpada rješavaju na za to propisan i ekološki prihvatljiv način. Konkretno, pozivom na broj 098-983-5504 u vlastitom pogonu grada Kraljevice vrlo se lako, jednostavno i efikasno može dogovoriti i organizirati odvoz krupnog otpada na najbolji i najkulturniji način i to, ponavljam, potpuno besplatno, bez da se samovoljnim bacanjem madraca, ormara, kreveta diljem grada urušava slika Kraljevice na krajnje neodgovoran i bezobziran način, a čime se, osim stvaranja nedopustivog okruženja, stvaraju i dodatni nepotrebni troškovi za sanaciju, apelira Čandrlić na građane.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Za rješavanje problema smeća, gradonačelnik Kraljevice najavljuje nekoliko projekata. Tako je, kaže, pokrenut postupak nabave za građevinske radove za ugradnju kompleta poluukopanih spremnika koji se sastoji od ukupno 4 spremnika, i to jednog spremnika od 5 kubičnih metara za miješani komunalni otpad te tri spremnika od 3 kubična metra za odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada. Spremnici će biti postavljeni u Strossmayerovoj ulici u Kraljevici, pored Doma kulture i sporta. Spremnike je nabavio KD Čistoća d.o.o. Rijeka, Grad Kraljevica financira izradu projektne dokumentacije i građevinske radove ugradnje spremnika.


Individualni spremnici


– Potpisan je i ugovor o nabavi individualnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nabavit će se 2.626 spremnika različitih volumena za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Procijenjena vrijednost nabave je 877.000 kuna, od kojih će 85 posto biti sufinancirano iz sredstava EU-a, a 15 posto financirat će Grad Kraljevica. No, prostoji i problem dodatnog otpada u ljetnim mjesecima koji tišti i Kraljevicu, a ne samo turistička top odredišta.


– Grad Kraljevica na svom području u ljetnim mjesecima prema podacima Turističke zajednice ima sve veći priljev turista i u kategoriji boravka i noćenja, a pogotovo u privatnom smještaju, što me osobno jako raduje, ali istodobno imamo za posljedicu i veću proizvodnju otpada za čiju sanaciju i tretman moramo dodatno modelirati zbrinjavanja i značajno pojačati frekvenciju odvoza, a što ima posljedicu i povećanje troškova. Tom ćemo problemu doskočiti u suradnji s TZ-om i Čistoćom na način da ćemo inpute za obračun režijskih troškova odvoza smeća vući iz podataka Turističke zajednice. Nelogično je da netko zarađuje na iznajmljivanju svojih privatnih smještajnih jedinica, a da u isto vrijeme ne participira u troškovima tretmana dodatno proizvedenog otpada. Danas smo umreženi, podaci su javni, digitalni, imamo e-visitor i tu ne bi trebalo biti nikakvih problema ni disonancija, jer će posljedica biti bolji ekološki standard, a što je i u smislu turizma neophodno, najavljuje Čandrlić.


Zbog neugodnih mirisa Čistoća tretira posude za otpad


KD Čistoća d.o.o. Rijeka na cjelokupnom području svojeg djelovanja, pa tako i na području Grada Kraljevice, provodi mjere za sprečavanje nastanka i suzbijanje neugodnih mirisa posuda za otpad. U tu svrhu posude se nakon pražnjenja zaprašuju specijalnim inovativnim sredstvom na bazi mikroorganizama koji imaju produljeno djelovanje. Posude se tretiraju od travnja do listopada kad je mogućnost pojave neugodnih mirisa najveća, i to dozom od 60 grama po posudi svaki drugi tjedan u početku, a od lipnja dozom od 40 grama po posudi svaki tjedan. Sredstvo je potpuno neškodljivo za ljude i okoliš, ne svrstava se ni u kakvu kategoriju štetnih tvari, ugodnog je mirisa vanilije, a značajna prednost tog postupka nad pranjem posuda je produljeno djelovanje agensa. Sredstvo na bazi mikroorganizama polako neutralizira organsku materiju u posudi (koja je uzrok mogućih neugodnih mirisa) i tako daje vrlo povoljan učinak (bolji od pranja). Uvijek je potrebno uzeti u obzir neodgovorne pojedince, i fizičke, i pravne osobe, koje u posudu bacaju otpad animalnog porijekla, popu riba u rinfuzi, što i je najčešći uzrok smrada posuda. S posebnom pozornošću na području Grada Kraljevice tretiraju se posude u urbanoj zoni i u turističkim zonama, kaže Čandrlić.