Privatni smještaj

Krajem kolovoza počinje velika potraga za smještajem: Studenti traže male stanove u blizini fakulteta

Ingrid Šestan Kučić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

RIJEKA Iako se na natječaj Studentskog centra Rijeka za smještaj u domove ove godine javilo manje studenata nego inače, a svega je njih 142 ostalo bez ležaja, to ne znači da su svi studenti našli smještaj, jer dio njih, kažu u Sveučilišnoj smještajnoj agenciji, preferira privatni smještaj. Anketa koja je unatrag nekoliko godina provedena među studentima Sveučilišta u Rijeci pokazala je da čak njih 71 posto preferira privatni smještaj, a svega se njih 26 posto izjasnilo da bi, kada bi mogli birati smještaj za vrijeme studiranja, izabrali studentski dom, dok su ostali bili neopredijeljeni.Navodeći kako sezona potražnje studenata za stanom upravo počinje i trajat će sve do kraja rujna, direktor tvrtke Kampus d.o.o. Ivan Roje, u čijem sastavu djeluje Sveučilišna smještajna agencija, ističe da u Rijeci sveke godine najmanje sedam tisuća studenata traži smještaj. Činjenicu da se broj studentske populacije bez riječke adrese broji u tisućama potvrđuje i prorektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija koja navodi da 50 posto studenata Sveučilišta nije s riječkog područja.

Promijenjeni kriteriji




– Imamo oko 16 tisuća preddiplomaca i diplomaca, a s poslijediplomcima broj studenata penje se na 18 tisuća. Postotak onih koji nisu iz Rijeke svake se godine kreće oko 50 posto, a razloge zbog čega se ove godine na natječaj za smještaj u domove javio manji broj studenata možda treba tražiti u kriterijima natječaja koji su se promijenili, jer ove je godine dana prednost socijalnim kriterijima, dok je prijašnjih godina glavni kriterij bila izvrsnost. Moguće da se određeni broj studenata zbog promijenjenih kriterija nije želio prijaviti na natječaj, kaže prorektorica.


Kada su u pitanju studentski zahtjevi vezani uz podstanarstvo ono što se traži, dodaje Roje, mali su stanovi locirani u centru ili pak u istočnom dijelu Rijeke.


– Uglavnom se traži područje Vojaka, Trsata ili pak centar te eventualno nešto manje područje oko Pravnog fakulteta. Prilikom odabira lokacije stana studentima je jako važna blizina fakulteta, ali i studentskog restorana. Ne žele biti smješteni na rubnim dijelovima Rijeke, jer ne žele mijenjati dvije autobusne linije do fakulteta. Ono što ima bitnu ulogu je i veličina stana te cijena. Mali stanovi odlično prolaze, a veliki jako teško. Radi se o komociji, jer veći stan podrazumijeva dijeljenje prostora s većim brojem studenata, a to imaju i u studentskim domovima. Najčešće žele biti sami ili dijeliti stan s još jednom osobom, ali obavezno svatko mora imati svoju sobu. Također im je bitno da je stan namješten i uredan te da ima perilicu rublja, internet, kao i radni stol. Klima ih ne zanima, jer preko ljeta najčešće nisu u stanu. Ne traže ni perilicu posuđa, ali ih jako zanima način grijanja zbog režijskih troškova. Iznajmljivači stanova koji žele studente za podstanare uglavnom već znaju njihove zahtjeve i u tom su smislu prilagodili stanove, ističe Roje.


Male kvadrature




Što se pak cijene tiče, ono što studenti smatraju prihvatljivim je mjesečni trošak od 1.200 do 1.300 kuna za najamninu i režije te iznad toga teško da će ići. Najčešće je riječ o jednosobnim stanovima s dnevnim boravkom koje nerijetko dijeli dvoje studenata. Najjeftiniji privatni smještaj je najam soba s upotrebom kuhinje i kupaonice, međutim takvih ponuda na tržištu je jako malo, a cijene takvog smještaja mjesečno se kreću oko sto eura te dodatnog iznosa za pokrivanje režijskih troškova, što je opet skuplje od kreveta u studentskom domu i ne daje komoditet. Najjeftiniji privatni smještaj u stanu u kojem su studenti sami je 200 eura, no takvih je ponuda jako malo, a uglavnom se radi o skromno uređenim stanovima male kvadrature.