Odvajanje otpada

Kostrenjani strahuju od povećanja cijene i visokih kazni

Barbara Čalušić

Direktorica KD-a Čistoće Jasna Kukuljan objasnila je da Kostrena ima između 80 i 90 posto obiteljskih kuća koje će, ovisno o broju članova kućanstva moći birati veličine spremnika od 80, 120 odnosno 240 litara ovisno o broju članova



KOSTRENA  Općinsko vijeće Kostrene sa sedam glasova vijećnika nezavisnih lista te SDP-a i PGS-a usvojilo je odluku o načinu odvojenog prikupljanja otpada na svojem području.


Vijećnici HDZ-a i Unije Kvarnera bili su suzdržani jer, između ostalog, prema njihovom mišljenju, ova odluka nije donesena u skladu sa zakonom. Naime, prema Zakonu o održivom gospodarenju otpada odluka je trebala biti donesena u roku od tri mjeseca, a krajnji rok bio je 1. veljače.


– Ova odluka je jako kompleksna, ima niz nejasnoća i ne daje odgovore na sva pitanja te će sigurno izazvati nezadovoljstvo korisnika. Ovakvu odluku koja će se vjerojatno morati mijenjati, trebali smo donijeti u zakonskom roku kako bismo izbjegli eventualne kazne. Općina Viškovo je to učinila, a i Kostrena je to trebala učiniti i biti u društvu onih koji se pridržavaju zakona. To što smo čekali usklađenje s Čistoćom ne opravdava nezakonito postupanje, smatra vijećnica Unije Kvarnera Mirela Marunić.


Kolike će biti kazne




HDZ-ov vijećnik Darko Tonković istaknuo je da se iz usvojene odluke ne može iščitati cijena usluge, točnije koliko će iznositi njezin fiksni, a koliko varijabilni dio.


– Kako stvari stoje, ovdje vidimo još jedno povećanje cijene usluge, iako smo prošle godine imali povećanje preko sto posto. Nije dobro da će i nadalje cijena biti obračunavana po volumenu i broju pražnjenja na koji se neće moći utjecati u slučaju da, na primjer, netko ne boravi cijelo ljeto u kući ili boravi samo jedan član. Ovaj način ne osigurava načelo koliko smeća, toliko plaćaš, a u odluci se ne vidi da postoji mogućnost uskrate odvoza jednog spremnika tijekom mjeseca, kazao je Tonković dodajući da njegova stranka smatra da nije prihvatjivo da kazne za nepravilno zbrinjavanje otpada naplaćuje davatelj usluge i to po principu cjenika koji nije poznat, uvećanog za 100 kuna, iz čega Tonković iščitava da će kazne biti daleko veće od stotinjak kuna.



Na aktualnom satu Mirela Marunić je Dražena Vranića upitala je li se u osam mjeseci svog manadata susreo sa Zoltanom Aldottom, što je ona, kako je istaknula, kao bivša načelnica učinila u prvom mjesecu mandata te ima li informaciju o modernizaciji Ine u Urinju.– Sastao sam se u kolovozu, i to ne samo s njim nego s cijelom upravom i često sam u kontaktu s direktorom Rafinerije Rijeka. Odluka o modernizaciji nije donesena, no u Ini se poduzimaju sve predradnje za remont u Urinju koji bi trebao krenuti 2019. godine. U lučici Podurinj obavljaju se pripreme za dovoz dijelova postrojenja koje neće biti moguće dovesti kopnenim putem, a zauzvrat će Ina urediti cijeli prostor Podurinja – odgovorio je Vranić.  SDP-ovog Željka Linšaka zanima zašto Kostrena nije među 212 jedinica lokalne samouprave koje su potpisale ugovore kojima će se sa 647 milijuna kuna kroz Program ruralnog razvoja financirati projekti izgradnje i obnove lokalnih cesta, kolnika, oborinske odvodnje, javne rasvjete te prometne signalizacije. – To pitanje trebate postaviti Mireli Marunić, jer je natječaj za financiranje ovih projekata zaključen koncem 2016. godine kada je ona bila načelnica. Ja osobno nisam mogao Kostrenu prijaviti na taj natječaj i ne mogu vam reći zašto nismo aplicirali na njega. Možda jer nismo htjeli ili nismo imali projekte, ne bih znao, poručio je Vranić.


Direktorica KD-a Čistoća Jasna Kukuljan objasnila je da Kostrena ima između osamdeset i devedeset posto obiteljskih kuća koje će, ovisno o broju članova kućanstva moći birati veličine spremnika od 80 litara za kućanstva do dva člana, 120 litara za tri i četiri člana te 240 litara za pet i više članova. Višestambene zgrade obračunavat će se po dnevnoj proizvodnji smeća, a ona iznosi četiri litre po korisniku. Kad je riječ o cijeni odvoza otpada, Kukuljan je poručila da ona neće korigirati već će se izmijeniti njezina struktura.


Nova struktura cijene odvoza


– Prvi smo u Hrvatskoj koji sukladno zakonu dajemo otpad na postupak obrade što je u rujnu i promijenilo cijenu. Buduća cijena neće biti korigirana, već se mijenja njezina struktura. Drugim riječima, oni koji žive u manjim stanovima, a više ih je dosad su plaćali manje, dok su oni koji žive u većim, a manje ih je plaćali više. Sada će biti obrnuto. Kazne se u početku neće primjenjivati u praksi, već će se ići s upozorenjima, a na taj način ćemo vidjeti koji su lokaliteti najproblematičniji, objasnila je Kukuljan koja je naglasila da će Čistoća biti fleksibilna kad su u pitanju stambene jedinice u kojima se ne boravi kontinuirano.


Na pitanje SDP-ovog Zorana Rubinića kako će problem odvoza otpada rješavati privatni iznajmljivači kojima se količina otpada povećava tijekom sezone, Kukuljan je upozorila da su iznajmljivači pravni subjekti te kao takvi na drugi način zbrinjavaju svoj proizvodni otpad javljajući pružatelju usluge povećanje količine otpada.


– Donošenje ove odluke naša je zakonska obaveza, a za razliku od nekih drugih općina i gradova, u Kostreni u kratkom roku možemo realizirati individualno zbrinjavanje otpada. Trenutačno u Kostreni imamo 505 kontejnera, a ova izmjena odluke prikupljanja otpada u Kostreni predviđa 5.810 kanti, dodao je načelnik Kostrene Dražen Vranić.