TZ Kostrena

Kostrenjani prošetali prirodom putevima bakarskih školana

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Šetnja prema Soplju vodi putem kojim su Kostrenjani hodali u školu u Bakar. Riječ je o putićima koji su nastali u vremenima kada su naši nonići išli u šumu po drva za ogrjev, ti su putići ostali i potom su njima budući pomorci hodali do škole, kazao je Tomislav Tijan



KOSTRENA – Turistička zajednica općine Kostrena, u suradnji s novoosnovanim Hrvatskim planinarskim društvom Sopalj iz Kostrene, organizirala je vođenu šetnju Kostrenom pod nazivom »Prošećimo Kostrenom Putem bakarskih školana«. Na okupljanje kod šterne u Dujmićima, odakle se kretalo prema stazi Put bakarskih školana i išlo sve do Soplja, u oblačno subotnje jutro došlo je tridesetak Kostrenjana.


– Svake godine na proljeće i jesen TZO Kostrena organizira vođene šetnje, kojima je cilj da zaljubljenicima prirode i svim zainteresiranima približi i upozna ih sa zelenim dijelom Kostrene. Naime, Kostrena je uglavnom poznata po lijepim plažama i šetnici uz more, ali imamo što pokazati i u zelenom dijelu.


Tu je cijela mreža šumski puteva i šetnica, biciklistička staza, trim staza i dva vrha, dvije arheološke preptovijesne gradine Solin i Sopalj. Na istočnom rubu Kostrene, na dominantnom kamenitom brijegu nalaze se brojne stare i pomalo zaboravljene staze. Zbog toga je zaleđe Kostrene omiljeno odredište za istraživanje, ali i rekreaciju mnogih stanovnika Kostrene i okolnih mjesta, kazala je direktorica kostrenske Turističke zajednice Sandra Svetić.


Novo društvo




Kostrena je ove godine dobila planinarsko društvo, HPD Sopalj, čija je predsjednica Diana Matešić s nekolicinom planinara vodila šetnju stazom dugom pet kilometara.


– Društvo već broji četrdesetak članova, organizira izlete dva puta mjesečno, a želja nam je okupiti i djecu i mlade. Prvu šetnju s Turističkom zajednicom organizirali smo u proljeće ove godine. Inače, u našem radu namjera nam je pokrenuti i planinarenje s brodom, kazala je Matešić.


Šetnji se pridružila i Udruga Bratovštine sv. Nikole, koja ove godine slavi 150 godina djelovanja i očuvanja pomorske tradicije.


– Kostrena je poznata po pomorstvu i pomorcima, a današnja nas šetnja prema Soplju vodi upravo putem bakarskih školana, odnosno putem kojim su Kostrenjani hodali u školu u Bakar. Riječ je, ustvari, o putićima koji su nastali u vremenima kada su naši nonići išli u šumu po drva za ogrjev, ti su putići ostali i potom su njima budući pomorci hodali do škole u Bakru, kazao je predsjednik Udruga Bratovštine sv. Nikole Tomislav Tijan.



Arheološki značaj


O stazama Kostrene te povijesnom i arheološkom značaju Soplja sudionicima šetnje više je informacija rekao arheolog Ranko Starac.


– Vršni dio općine Kostrena ima dva dva ključna pretpovijesna antička lokaliteta, a to su Solin, iznad Viktora Lenca i Sopalj, iznad Bakra. Na Solinu već četrnaest godina radimo arheološka istraživanja i uvršen je u Claustru + te je jedan od ključnih kasnoantičkih utvrda, koji je bio u funkciji nadzora antičke Trsatike. Sopalj je prapovijesna gradina s dva bedemska opasača, na izvanrednom položaju s predivnim pogledom. Na njemu se ne planiraju nikakvi radovi, nego po potrebi akcije čišćenja, kazao je Starac.