Uređuje se zelena površina

Kostrena uskoro dobiva Mirisni vrt za ugodan boravak na otvorenom

Barbara Čalušić

Foto L. IVETAC

Foto L. IVETAC

Vrt će se nalaziti u blizini Rasadnika na koji će se i fizički i tematski nadovezivati, sve s idejom promicanja očuvanja zdravlja i prirode, kao i nastavka uređenja javnih prostora u Kostreni



KOSTRENA – U blizini kostrenskog Rasadnika, jedne od najljepših zelenih površina u Kostreni s koje se pruža pogled na cijeli Kvarner, uskoro bi trebala zaživjeti još jedna zelena površina na kojoj će biti uređen prostor za boravak na otvorenom.


Radi se o mirisnom vrtu, a ovaj sve popularniji trend u hortikulturi javnih prostora fizički i tematski nadovezivat će se na Rasadnik s idejom promicanja očuvanja zdravlja i prirode, kao i nastavka uređenja javnih prostora u Kostreni.


Održivost ekosustava


U Općini Kostrena ističu da je Mirisni vrt zamišljen kao mjesto predaha, uživanja u mirisima, bojama i teksturama biljaka, druženja i edukacije s posebnim naglaskom na djecu i mlade, a njegovo ime jasno ističe sadržaj i karakter prostora.




Planskom sadnjom listopadnih i cvatućih grmova, trajnica, različitih penjačica te mediteranskog i aromatičnog bilja, prostor će se nastojati učiniti što privlačnijim, i to ne samo za posjetitelje.


Mirisni vrt, kako smatraju u Općini Kostrena, pomoći će održivosti cijelog ekosustava, a posebno bi trebao privlačiti i korisne kukce.


Vrt će biti podijeljen na nekoliko tematskih cjelina odvojenih stazama: Mirisi proljeća, Mirisi ljeta, Mirisi jeseni i Mirisi zime. Sadnja bilja daje prioritet onom iz domaće rasadničarske proizvodnje te po načelima biodinamičnosti, a osmišljena je prema godišnjim dobima kako bi prostor tijekom čitave godine bio atraktivan i bogat biljnim vrstama kao paralelni prikaz svih promjena u prirodi.



Prostor vrta bit će opremljen stiliziranim informativnim tablama s opisima i rasporedom biljnih vrsta, klupama, pergolom i koševima za otpad.


Građevinski radovi


Projekt je vrijedan 350 tisuća, a krajobrazno rješenje vrta je osmislila Vlasta Oreb iz KD-a Kostrena, dok građevinski dio projekta potpisuje Branko Papić iz Papić biroa Kostrena. Uskoro se očekuje završetak građevinskih radova, nakon čega počinje hortikulturno uređenje i postavljanje komunalne opreme.