Novčana pomoć

Kostrena ima novu odluku o socijalnoj pomoći starijim osobama s niskim primanjima

Barbara Čalušić

Foto: marko Gracin

Foto: marko Gracin

Pravo na novčanu pomoć mogu ostvariti umirovljenici s ukupnim mjesečnim primanjima jednakim ili manjim od 1.800 kuna, kao i osobe s navršenih 65 godina života, bez primanja ili s primanjima jednakim ili manjim od 1.800 kuna



KOSTRENA Nova odluka o socijalnoj pomoći koja u Kostreni stupa na snagu 1. siječnja 2019. godine odnosi se na proširenje odluke o pravu na novčanu pomoć na sve starije osobe s niskim primanjima, bez obzira imaju li status umirovljenika. To dosad nije bio slučaj, a prema novoj odluci, pravo na novčanu pomoć mogu ostvariti umirovljenici s ukupnim mjesečnim primanjima jednakim ili manjim od 1.800 kuna, kao i osobe s navršenih 65 godina života, bez primanja ili s primanjima jednakim ili manjim od 1.800 kuna i pod uvjetom da ukupan mjesečni prihod korisnika samca ili svih članova zajedničkog kućanstva u mjesecu koji prethodi podnošenju zahtjeva ne prelazi iznos od 2.500 kuna po članu kućanstva.


Prihodima se smatraju sva financijska i materijalna sredstva koja samac ili obitelj ostvari po osnovi rada, mirovine, prihoda od imovine ili neke druge osnove. Pravo ne može ostvariti korisnik ako on ili član zajedničkog kućanstva imaju u vlasništvu ili suvlasništvu stan, kuću ili drugi objekt koji im ne služi za podmirivanje osnovnih stambenih potreba ili ostvarivanje prihoda. Samac ili korisnik čiji su članovi zajedničkog kućanstva ostvarili sredstva prodajom imovine ili su darovali svoju imovinu, nemaju pravo na pomoć za razdoblje za koje iznos pomoći odgovara visini osnovice za plaćanje poreza na promet nekretnina utvrđenoj po nadležnom tijelu.


Visina pomoći


Visina novčane pomoći iznosi 350 kuna mjesečno za korisnike čiji su ukupni mjesečni prihodi jednaki ili manji od 1.100 kuna, 250 kuna mjesečno korisnicima čiji su ukupni mjesečni prihodi veći od 1.100 i manji ili jednaki 1.400 kuna mjesečno, te 150 kuna mjesečno korisnicima čiji su ukupni mjesečni prihodi veći od 1.400 i manji ili jednaki 1.800 kuna mjesečno.




Za ostvarivanje pojedinih prava iz socijalne skrbi Odlukom Općine o socijalnoj skrbi na području Kostrene korisnik mora ispunjavati socijalni uvjet, kao i uvjet prihoda. Umjesto dosadašnjih 2.100 kuna, prihodovni cenzus za samca sada iznosi 2.300 kuna, za dvočlanu obitelj umjesto 2.900 kuna sada iznosi 3.100 kuna, za tročlanu obitelj umjesto 3.800 kuna sada iznosi 4.000 kuna, za četveročlanu obitelj umjesto 4.800 kuna sada iznosi 5.000 kuna, a ako obitelj ima više od četiri člana, cenzus prihoda povećava se umjesto dosadašnjih 700 kuna, na 750 kuna za svakog daljnjeg člana.


Prijevoz studenata


Nova odluka trebala bi preciznije regulirati način ostvarivanja prava na pomoć za podmirenje troškova boravka djece u jaslicama i vrtiću kako bi se izbjegla različita tumačenja pojedinih uvjeta ostvarivanja prava. Općina će u stopostotnom iznosu pune mjesečne cijene boravka djece u jaslicama ili vrtiću »Zlatna ribica« u Kostreni, preuzeti za one korisnike koji ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda ili poseban uvjet, primjerice obitelji s troje i više djece i to za treće i svako slijedeće dijete, dok pravo na podmirenje 50 posto pune mjesečne cijene ostvaruju samohrani roditelji.


Pravo ne mogu koristiti djeca ukoliko jedan od roditelja ili samohrani roditelj koristi pravo na roditeljski dopust nakon navršene godine dana života djeteta. Novom odlukom, studentima koji dostave potvrdu o polaganju ispitnih rokova u rujnu, može se odobriti pravo na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza za navedeni mjesec.