Sufinanciranje školovanja

Kostrena: Osnovnoškolcima besplatni udžbenici, prvašićima poklon – bon od 300 kuna

Barbara Čalušić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Roditeljima učenika koji osnovnu školu pohađaju izvan Kostrene bit će refundirani troškovi nabavke udžbenika. Općina Kostrena predvidjela je i sredstva za sufinanciranje nabavke udžbenika učenicima srednjih škola koji imaju prebivalište na području Općine. Svaki srednjoškolac dobit će bon u iznosu od 600 kuna koji će moći iskoristiti u knjižarama Školska knjiga, V.B.Z. ili Narodne novine d.d. Bonovi će se moći preuzeti u Općini Kostrena od 21. kolovoza do 29. rujna te iskoristiti do 31. listopada 2017. godine.



KOSTRENA – Osnovnoškolci s područja općine Kostrena i ove će godine dobiti besplatne udžbenike, a za učenike prvog razreda Osnovne škole »Kostrena« osiguran je i poklon-bon u iznosu od 300 kuna koji će moći iskoristiti za školske potrepštine u knjižarama Školske knjige d.d., V.B.Z.-a d.o.o. i Narodnih novina. Polaznicima Osnovne škole »Kostrena« udžbenici će biti predani u školi, dok će učenici koji osnovnu školu pohađaju izvan Kostrene svoje pravo ostvariti tako da će roditeljima biti refundirani troškovi nabavke udžbenika, odnosno kompleta udžbenika za korisnike prava socijalne skrbi.


Općina Kostrena predvidjela je i sredstva za sufinanciranje nabavke udžbenika učenicima srednjih škola koji imaju prebivalište na području Općine. Svaki srednjoškolac dobit će bon u iznosu od 600 kuna koji će moći iskoristiti u knjižarama Školska knjiga, V.B.Z. ili Narodne novine d.d. Bonovi će se moći preuzeti u Općini Kostrena od 21. kolovoza do 29. rujna te iskoristiti do 31. listopada 2017. godine. Prilikom izdavanja bonova učenici moraju dostaviti dokaz o prebivalištu i potvrdu o upisu za školsku godinu 2017./2018.


U školskoj godini 2017./2018. srednjoškolcima će se sufinancirati i trošak mjesečne karte javnog linijskog prijevoznika KD »Autotroleja« d.o.o. Rijeka. Redovnim učenicima srednjih škola koji imaju prebivalište na području općine Kostrena, a koji ne ostvaruju pravo na financiranje troška prijevoza po nekom drugom osnovu, za razdoblje rujan – prosinac 2017. u iznosu od 25 posto cijene mjesečne pokazne karte. Potvrde kojima će se ostvariti pravo na subvenciju prijevoza izdavat će se od 21. kolovoza 2017. godine. Kako bi ostvarili ovo pravo, potrebno je dostaviti dokaz o prebivalištu i potvrdu o upisu u školsku 2017./2018. godinu.


Osim udžbenika i javnog prijevoza, Općina Kostrena stipendira svoje učenike i studente mjesečnim stipendijama u iznosu od 500 kuna za učenike i 700 kuna za studente. Općina namjerava osigurati sredstva i za stipendiranje učenika i studenata u deficitarnim zanimanjima koje će provoditi u suradnji s lokalnim privrednicima.Informacije o potrebnoj dokumentaciji kako bi se ostvarilo ovo pravo mogu se pronaći na internetskoj stranici Općine ili u sjedištu Općinske uprave na adresi Sv. Lucija 38. Zahtjevi za refundaciju zaprimat će se od 21. kolovoza do 31. listopada 2017. godine, a zahtjevu je potrebno priložiti original račun, uvjerenje o prebivalištu ili osobnu iskaznicu učenika, potvrdu škole koju učenik polazi te broj računa na koji će se izvršiti uplata.