Ispitivanje tržišta

Kontroverzni projekt RIO na Kantridi: Reklamiraju prodaju stanova, a još nemaju dozvole za gradnju

Ljiljana Hlača

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Riječ je o projektu stanogradnje koji je RIO Rijeka najavio još 2013. godine, ali je prenamjenu prostora Grad uvjetovao preseljenjem i nastavkom proizvodnje RIO-a u Industrijskoj zoni



RIJEKA Projekt RIO – izgradnja objekata s 48 stanova na Kantridi (Izviđačka ulica, blizu OŠ Kantrida) istoimene riječke tvrtke koji se već najavljuje putem web stranice riječke agencije specijalizirane za promet nekretnina Dogma, već je podignuo prašinu. Dijelom zbog toga jer gradnja još nije započela, a stanovi se na veliko oglašavaju.


Atraktivna lokacija


No, prema izjavi većinskog vlasnika i direktora Riječke industrije odjeće Deana Butorca, razloga za dizanje prašine nema jer projekt još nije aktualan. A oglašava se samo radi ispitivanja tržišta.


– Još nismo ishodovali sve potrebne dozvole, a to bi trebalo biti za dva do tri mjeseca. Onda ćemo imati neke konkretne podatke. Ponajprije želimo ispitati tržište nekretnina, odnosno kakav je interes za stanove. Dokumenti su trebali biti gotovi još lani u jesen, ali to kod nas ide presporo – izjavio je Dean Butorac. Plan je zgrade izgraditi na mjestu pogona ovog tekstilnog poduzeća. Riječ je o atraktivnoj lokaciji, s već cijelom potrebnom infrastrukturom – dvije osnovne škole, na Kantridi i Zametu, sportska dvorana na Zametu, bazenski kompleks na Kantridi s plažom, otvoreni teniski tereni Kluba Kvarner, vrtići, tržnica, dućani. Sudeći po dostupnom nacrtu, u planu je izgraditi male nebodere (ukupno četiri objekta) po osam katova s garažom. Veličina stanova je 47, 56, 47, 60, 73 te 96 četvornih metara.

Još 2013. godine Dean Butorac je rekao za naš list da je za RIO-ov opstanak nužna stanogradnja, odnosno stavljanje u funkciju vlastite imovine. Proizvodnja s Kantride preselila bi se u Industrijsku zonu na Kukuljanovu. Zapravo preseljenje i nastavak proizvodnje uvjet je Grada Rijeke da investitor dobije prenamjenu ovog terena.


Viši nivo izgradnje


Čitav projekt izgradnje prema navodima zadovoljava više kriterije kvalitete gradnje i viši nivo uređenja. Zgrade bi imale 10 centimetara termo fasade, etažni sistem grijanja (radijatori), klima uređaj u dnevnom dijelu, prvu klasu keramike i parketa, protuprovalna ulazna vrata stanova, višekomornu pvc stolarija, lift i slično. Zanimljivo je da bi svi potencijalni kupci stambenih prostora već prilikom potpisivanja predugovora trebali potpisati da su suglasni s Pravilnikom o kućnom redu koji osim osnovnih pravila ponašanja definira i da stanari ne smiju zatvarati lođe i balkone u pvc, alu i slične stolarije, da ne smiju unutarnje dijelove balkona i lođe (fasada) farbati na način da se razlikuju od ostatka fasade, da ne smiju sušiti robu izvan balkona i lođa, da ne smiju postavljati klimu po fasadi i drugo. Cijena četvornog metra tih stanova kretala bi se od 1.750 – 1.850 eura.