U tijeku natječaj

Kompletiranje lokalne riječke Vlade: Do kraja siječnja potvrda četiri pročelnika, evo tko će biti izabran

Damir Cupać

Riječka lokalna vlada broji ukupno 15 odjela gradske uprave / Foto D. ŠKOMRLJ

Riječka lokalna vlada broji ukupno 15 odjela gradske uprave / Foto D. ŠKOMRLJ

Za četiri pročelnička mjesta prijavilo se pet kandidata, troje bivših v.d.-a te dvoje zasad nepoznatih za mjesto pročelnika Odjela sporta i tehničke kulture. Renato Kostović, dosadašnji v. d. pročelnika ovoga resora, nije dostavio svoju prijavu



RIJEKA – U posljednjoj punoj godini mandata gradonačelnika Vojka Obersnela četiri pročelnika obnašala su tu funkciju kao vršitelji dužnosti, a do kraja siječnja 2020. godine to bi se trebalo promijeniti na način da će, recimo to tako, lokalni ministri biti kompletirani.


– Grad Rijeka je 13. prosinca 2019. godine objavio javne natječaje za imenovanje pročelnika odnosno pročelnice: odjela Gradske uprave za sport i tehničku kulturu, Ureda Grada, Odjela gradske uprave za javnu nabavu i Odjela gradske uprave za financije. Natječaji su bili otvoreni do 26. prosinca 2019. godine i na njih je stiglo pet prijava – na svaki natječaj po jedna prijava izuzev natječaja za pročelnika, odnosno pročelnicu odjela Gradske uprave za sport i tehničku kulturu, na koji su stigle dvije prijave. Prijavljeni kandidati obvezni su sada pristupiti prethodnoj provjeri znanja i sposobnosti putem pismenog testiranja i intervjua. Poštujući zakonske rokove, rezultati ovih natječaja bit će poznati do kraja siječnja 2020. godine – pojasnili su u Gradu Rijeci.


Bruto plaća 18.000


Iako nitko ne želi govoriti o imenima, doznali smo da su se svi dosadašnji vršitelji dužnosti javili na natječaj pa ne bi trebalo biti nikakve dvojbe hoće li biti izabrani. Riječ je o Vereni Lelas Turak, Anti Mađeriću i Nadi Gunjači. Osim resora sporta i tehničke kulture jer se aktualni vršitelj dužnosti Renato Kostović nije ni javio na natječaj, ali nitko ne želi otkriti koje je dvoje kandidata poslalo molbu jer bi otkrivanje imena u ovoj natječajnoj fazi bilo kršenje zakona. Kostović je postao vršitelj dužnosti nakon što je tadašnja pročelnica Vera Begić u pijanom stanju prouzročila prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama, zbog čega je raskinula ugovor o radu s Gradom Rijekom.




Što se tiče Odjela gradske uprave za javnu nabavu, to je jedan od najmlađih resora u kojemu je vršiteljica dužnosti Nada Gunjača. Riječ je o odjelu koji se bavi poslovima planiranja nabave roba, radova i usluga za potrebe javnih tijela, provođenju postupka javne nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi, vođenju registra ugovora javne nabave i okvirnih sporazuma te drugih informacijskih baza javne nabave. Osnovna bruto plaća za ovaj posao iznosi oko 18.000 kuna, a stručni uvjeti su magistar struke ili stručni specijalist pravne ili ekonomske struke, najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, organizacijske sposobnosti i komunikacijske vještine potrebne za uspješno upravljanje upravnim tijelom, posjedovanje važećeg certifikata u područja javne nabave, poznavanje rada na računalu i položen državni stručni ispit.



Ured Grada kao v.d. pročelnica već dugo vremena vodi Verena Lelas Turak. Budući da se javila na natječaj kao jedina kandidatkinja, ni u ovom slučaju ne bi trebalo biti nikakve dvojbe da će Lelas Turak dobiti pročelnički posao na neodređeno vrijeme. Ured Grada zadužen je za pravne, savjetodavne, stručno-administrativne i protokolarne poslove te poslove odnosa s medijima i informiranja građana putem gradskih portala u vezi s djelokrugom rada riječke lokalne samouprave, odnosno gradonačelnika, Gradskog vijeća i radnih tijela Gradskog vijeća. Osnovna bruto plaća je oko 18.000 kuna, a natječajni uvjeti su magistar struke ili stručni specijalist pravne struke, najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, organizacijske sposobnosti i komunikacijske vještine potrebne za uspješno upravljanje upravnim tijelom, dobro poznavanje jednog stranog svjetskog jezika, poznavanje rada na računalu i položen državni stručni ispit.



Kadrovska križaljka


Mjesto pročelnika Odjela gradske uprave za financije ostalo je upražnjeno nakon što je Jasna Liker otišla u mirovinu, a kao vršitelj dužnosti imenovan je Ante Mađerić, dugogodišnji savjetnik gradonačelnika Vojka Obersnela. Budući da je i on jedini poslao molbu, ne bi trebalo biti problema oko njegovog imenovanja za pročelnika, što je posao na neodređeno vrijeme prema hrvatskim zakonima. Osnovna bruto plaća za prvog čovjeka riječkih financija iznosi oko 18.000 kuna, a stručni uvjeti su magistar struke ili stručni specijalist ekonomske struke, najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, organizacijske sposobnosti i komunikacijske vještine potrebne za uspješno upravljanje upravnim tijelom, poznavanje rada na računalu te položen državni stručni ispit.


Do kraja siječnja, kada se složi kadrovska križaljka za četiri odjela gradske uprave, kompletirat će se riječka lokalna vlada koja broji ukupno 15 odjela gradske uprave.