Uskoro susret s načelnicima

Komadina želi veće iznose za udruženo oglašavanje za Zračnu luku Rijeka

Tihana Tomičić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Iznosi koje ću predložiti su dosta veći nego ranije, ali to je zapravo jedini način da dobijemo cjelogodišnje redovne linije na riječkom aerodromu, rekao je.



RIJEKA Župan Zlatko Komadina izjavio je danas na redovitom press kolegiju da će skup s (grado)načelnicima u Crikvenici među ostalim pokušati iskoristiti za dogovor o  većim iznosima za udruženo oglašavanje za Zračnu luku Rijeka u 2018. godini.– Iznosi koje ću predložiti su dosta veći nego ranije, ali to je zapravo jedini način da dobijemo cjelogodišnje redovne linije na riječkom aerodromu, rekao je.


Naime, on će se krajem tjedna sastati s ministrom prometa Olegom Butkovićem na tu temu, a plan je da država u narednoj godini osigura 20 milijuna kuna za investiranje u infrastrukuturu aerodroma, dok bi lokalne samouprave, turističke zajednice i Županija trebale još povećati svoje sudjelovanje u tzv. udruženom oglašavanju za Zračnu luku Rijeka. 


– Očekujemo da gradovi i općine sa svojim turističkim zajednicama osiguraju oko 6 milijuna kuna, a sama Županija planira milijun kuna, rekao je župan.– Očekujem polemike oko toga, jer je prijedlog ambiciozan, ali zato se i sastajemo, da bismo zajedno vodili neke projekte, zaključio je.Najavio je za 23. studenoga donošenje županijskog proračuna na sjednici Skupštine, a to je bila prilika i da komentira prijedlog državnog proračuna, koji je predstavljen javnosti.– Dobro je da je deficit sve niži, i u tom smislu državni proračun izgleda dobro, ali mislim da krije i niz dubioza koje nisu na prvi pogled vidljive, od rupe u zdravstvu nadalje. Što se nas tiče, važno je da smo ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac uspjeli upozoriti da mijenja indeksaciju razvoja. Prema sadašnjem stanju, naša Županija će stagnirati, a gradovi i općine dodatno gubiti, posebno na otocima. Nije fer da mi razvijeniji stagniramo, mada nismo protiv solidarnosti, ali ovakvom politikom moramo biti nezadovoljni, rekao je.




Najavio je za četvrtak u Opatiji  Međunarodnu konferenciju Instituta regija Europe, koji brojii više od 130 članica – regija, provincija, gradova, općina, ali i tvrtki iz Austrije, Njemačke, Španjolske, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Češke i Ukrajine.


Iz Republike Hrvatske u članstvu IRE sudjeluje 14 županija, 2 grada i 1 razvojna agencija. Primorsko-goranska županija članica je Instituta od 2008. godine.Konferencija koja se održava 9. studenoga u Opatiji redovita je godišnja stručna međunarodna konferencija IRE, koja se ove godine održava na temu logistike i prometa s posebnim naglaskom na mogućnosti unapređenja distribucije dobara u regijama.


U uvodnom dijelu sudionicima će se između ostalih obratiti Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Franz Schausberger, predsjednik Instituta i član Odbora regija u Briselu. 


Župan je izvijestio i o rasporedu sredstva za OPG-ove u visini 114.000 kuna, uglavnom u Gorskom kotaru, te za programe u školama diljem PGŽ. Također,  i o programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kroz koji je odobreno sufinanciranje projekta dogradnje zgrade Osnovne škole Čavle s iznosom od 1 milijun kuna, a čime će se rasteretiti općinski proračun toga troška.