Županijski stožer

Komadina zatražio da se u PGŽ zatvore škole, vrtići i fakulteti: ‘Nadamo se pozitivnom odgovoru’

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Komadina i Boras Mandić najavili su da će mjera zatvaranja škola i vrtića sa sobom donijeti i niz drugih promjena, jer mnogi roditelji, osobito vrtićke dobi, neće imati s kim ostati kod kuće, pa će se morati iznijeti rješenje i dogovor s poslodavcima



Primorsko-goranska županija i Županijski stožer Civilne zaštite PGŽ u srijedu su uputili zahtjev Hrvatskom nacionalnom stožeru da se i u PGŽ zatvore svi fakulteti, škole i vrtići.


Predsjednik stožera PGŽ Marko Boras Mandić i župan Zlatko Komadina upravo su novinarima rekli da se nadaju pozitivnom odgovoru Nacionalnog stožera te da su i danas s njima u telefonskom kontaktu.


Nastava u obrazovnim ustanovama trebala bi biti prekinuta na tri tjedna. Župan i dožupan najavili su da će mjera zatvaranja škola i vrtića sa sobom donijeti i niz drugih promjena, jer mnogi roditelji, osobito oni s djecom vrtićke dobi, neće imati kome ostaviti djecu kod kuće, pa će se morati iznijeti rješenje i dogovor s poslodavcima.




On je danas s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom obišao sanitarne inspektore i policiju na graničnome prijelazu Rupi.


Župan Komadina izjavio je kako nema razloga da se mjere koje su na snazi u Istarskoj županiji ne primijene i u Primorsko-goranskoj županiji “jer su obje jednako izložene zbog blizine Italije i fluktuacije ljudi”.


“Bitno je napomenuti da Nacionalni stožer donosi naredbe, a županijski uglavnom preporuke i sugestije jer ljudi nisu razumjeli zašto su se u Istri zatvorile škole, a kod nas nisu. Sad je i iz Primorsko-goranske županije upućen prijedlog”, dodao je.


Boras Mandić je rekao da su sa sjednice Županijskog stožera odlučili predložiti i da se ograniči rad ugostiteljskih objekata te financijsku pomoć poslodavcima za roditelje koji nemaju druge mogućnosti za čuvanje djece osim da s njima ostaju u kući. Slične mjere se provode u mnogim europskim državama a njihova primjena je najavljena s razine ministara EU, dodao je.


Ponovio je da sam prekid nastave, po procjeni, ne bi donio odgovarajuće rezultate u suzbijanju širenja bolesti jer bi učenici i studenti bili na ulici i u ugostiteljskim objektima te bi se pojačao kontakt manje djece s bakama i djedovima koji kao starije osobe pripadaju ugroženima.


Boras Mandić misli da se mjera s prekidom nastave treba donijeti u cijeloj Hrvatskoj.


“Vjerujemo da takvih situacija ima i u Varaždinskoj županiji i gradu Zagrebu te svim izloženim zapadnim područjima, što ne znači da i druge županije ne mogu preventivno donijeti takve odluke. Mi smo premala zemlja da bismo imali različite mjere od županije do županije”, istaknuo je Boras Mandić.