Press kolegij

Komadina pozvao oporbu: Amandmanima sudjelujte u kreiranju proračuna

Tihana Tomičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Oporbi je poručio da je proračun prenapregnut, te se može razgovarati o stotinama tisuća kuna, ali sigurno ne o milijunima - kojih nema



RIJEKA – Župan Zlatko Komadina potvrdio je da je pozvao na konzultacije sve stranke iz Županijske skupštine, i to u srijedu, te je siguran da će u četvrtak javnost moći izvijestiti hoće li uputiti proračuna za 2019. na raspravu u Skupštinu 13. prosinca, ili ne.


– Oni amandmani koje smo već ranije prihvatili postat će integralni dio proračuna, dakle amandmani Ivice Kneževića za Delnice i Rudolfa Ljubičića za Hospicij u Rijeci, a sve ostalo će se rješavati dodatnim amandmanima oporbe, rekao je.


Kako je poznato, proračun je prošlog tjedna pao, a oporba će sada imati prilike podnijeti nove amandmane na koje je župan spreman pristati, kako kaže, sve dok su zakoniti i održivi.




– Naravno da oni amandmani po kojima bi se zaustavio Platak, za što su ugovori o izvođenju već potpisani, nisu realni, dodao je.


A također je oporbi poručio da je proračun prenapregnut, te se može razgovarati o stotinama tisuća kuna, ali sigurno ne o milijunima – kojih nema.


Pročelnica za socijalnu politiku i mlade kritizirala je Vladu koja nije dostavila sredstva za povećanje plaća te božićnice i regrese za zaposlene u domovima za starije u PGŽ, a riječ je o 780.000 kuna.



HDZ-ov Dinko Beaković reagirao je županove izjave: »Kako je Unija Kvarnera stigla pripremiti svoj amandman za Delnice, ako je prije njih Ivica Knežević već zakasnio? Kada, a predali su ga u roku? Dakle, to je evidentan politički pritisak na Kneževića i politička korupcija«, poručio je Beaković.



– To su obaveze iz kolektivnog ugovora, no država ne izvršava svoje obaveze, ni ove godine, a ni prošle kad su nam ostali dužni milijun kuna za te plaće. Iako doslovce u Vladinim dokumentima piše »sredstva su osigurana«, nama nisu i uplaćena. To znači da Županija sama financira plaće i božićnice zaposlenih u tim ustanovama, a to je i najbolji odgovor oporbi koja nas optužuje da rastu rashodi za zaposlene. Pa naravno da rastu ako financiramo trošak koji su potpisali sindikati i država, a novac nam iz državnog proračuna nikad nije uplaćen, kazala je Marač.


Na pitanje o natječaju za ravnatelja u Domu Mali Kartec, gdje je natječaj bio poništen, kazala je da će on biti ponovljen odmah nakon nove godine. »Do kraja prvog kvartala tako ćemo imati i novog ravnatelja, i novu sistematizaciju i novu ispostavu na Rabu«, najavila je.


Zamjenik župana Marko Boras Mandić ističe važnim da su sve stranke u Skupštini, unatoč ovoj krizi oko proračuna, podržale Opatijsku inicijativu koja predviđa povećanje boravišne pristojbe namjenski za sportsku infrastrukturu u PGŽ.


– Nitko u turizmu ne može biti protiv toga, jer ako turist ima 200 eura dnevno za hotel na Lošinju, onda ga sigurno jedan euro dnevno više, ili dva, neće potjerati da ne dođe. A ne treba spominjati koliko bi značilo taj novac, godišnje oko 150 milijuna kuna, ulagati u sportsku infrastrukturu. Taj sport je isto direktno u funkciji turizma, ocijenio je Boras Mandić.


Nije baš siguran međutim da će to ministar Gari Cappelli podržati:


– Često ovakvi projekti na korist lokalnih sredina ostaju u ladicama, a kolege podsjećam da smo se i župan Komadina i ja u svojim strankama nekad znali itekako zalagati za projekte na korist svog kraja, čak i kad bi se time zamjerili svojima u strankama. Primjerice, kad je riječ o brdskom zakonu ili u cestama koje bi povezale Kvarner i jug Hrvatske, rekao je Boras Mandić.