Obljetnica priznanja RH

Komadina: Moramo zaustaviti siromaštvo i egzodus mladih

Damir Cupać

Svečana akamedija povodom 25. obljetnice priznanja RH, Foto: M. GRACIN

Svečana akamedija povodom 25. obljetnice priznanja RH, Foto: M. GRACIN

Riječani su se kao branitelji na Ličkom, ali kasnije i na drugim bojištima diljem Hrvatskoj, dokazali kao časni domoljubi te izvrsni vojnici i časnici, ponosno je istaknuo Vojko Obersnel



RIJEKA Svaki razborit čovjek na ovome svijetu razumije i uvažava želju za slobodom, za izgradnjom vlastita doma i slobodne Domovine. Također, svaki razborit čovjek mora razumjeti i patnju onih kojima je to uskraćeno – Dom, Sloboda, Domovina. Ivan Pavao II. bio je velik papa i razborit čovjek. Razumio je patnje hrvatskoga naroda i dao mu svoj blagoslov i podršku, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svečanoj akademiji kojom je obilježena 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.


Dodao je da se s poštovanjem prije svega valja sjetiti onih koji su pridonijeli ostvarenju povijesne težnje hrvatskoga naroda da obnovi svoju samostalnu državu, osobito hrvatskih branitelja, koji su žrtvujući svoje živote nama podarili život u slobodi.


– Napuštajući socijalističko upravljanje, nismo ni slutili kakvu će kalvariju proći hrvatski narod u stvaranju samostalne, neovisne i međunarodno priznate države Hrvatske. Hrvatska je 1991. godine napadnuta od strane snaga JNA, od kojih smo očekivali zaštitu, a ne napad.




Hrvatski narod odgovorio je hrabro i odgovorno, počeo se organizirati i pripremati za obranu svojega teritorija, svoje tisućljetne kulturne stečevine, svoje časti, za učvršćenje temelja na kojima će se ostvariti život naše djece u slobodi, pamtiti prošlost, graditi budućnost naše Domovine kao slobodne, demokratske i stabilne zemlje.


Tih je dana Rijeka, oduvijek poznata kao otvoren i tolerantan grad vrijednih ljudi, važna luka i centar industrije, predstavljala potencijalnu uništavajuću buktinju. Grad specifične konfiguracije, sa stanovništvom šarenog nacionalnog sastava, u okruženju neprijateljske vojske, čije su vojarne bile i u samom centru grada, uspio je hrabrošću i mudrošću pojedinaca, uz veliku potporu građana, postati centrom za prihvat izbjeglih i prognanih iz drugih krajeva Hrvatske.


Organizira se nova struktura teritorijalne obrane, stvara se okosnica 111. i 128. brigade Hrvatske vojske. U oružani boj krenulo je mnogo Riječana, uz odaziv na mobilizaciju od više od 95 posto. Riječani su se kao branitelji na Ličkom, ali kasnije i na drugim bojištima diljem Hrvatskoj, dokazali kao časni domoljubi te izvrsni vojnici i časnici, ponosno je istaknuo Obersnel.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da je samo u 25 godina Hrvatska postala međunarodno priznata samostalna država koja je obranila svoj teritorij u nametnutom ratu.


– Ostvarili smo san mnogih generacija o samostalnoj, slobodnoj i suverenoj državi. Nažalost, uz velika stradanja, žrtve i previše izgubljenih života. Ovo je prilika da se prisjetimo tih godina stvaranja temelja naše države, te iskreno i dzboko zahvalimo i odamo priznanje u prvom redu hrvatskim braniteljima, bez čije hrabrosti, odlučnosti i žrtava ne bi ostvarili puni državni suverenitet.


Dužno priznanje treba odati i tadašnjem državnom vrhu, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, mom drugu Ivici Račanu koji je odlučnim ne Miloševiću pokrenuo taj kotač stvaranja nove hrvatske povijesti i državnosti, te međunarodnoj zajednici koja je prepoznala, prihvatila i podržala snažnu volju hrvatskoga naroda za samostalnošću i slobodom. Hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju moderne i demokratske države Hrvatske, rekao je Komadina.


Župan je mišljenja da je u proteklih četvrt stoljeća prijeđen velik put i da je učinjeno mnogo.


– Bilo je pogrešaka, promašaja, krivih procjena, ne uvijek politički najmudrijih odluka, razočaranja, neispunjenih obećanja, međusobnih sukoba i svađa, što nas je sigurno usporilo u procesima demokratizacije društva, jačanja međunarodnog ugleda, gospodarskog razvoja i ekonomskog napretka. U tih 25 godina mnogo smo toga sigurno mogli učiniti bolje na opću dobrobit svih građana, ali kao što svi znamo, povijest ne možemo promijeniti, ali bi iz nje, uz dovoljno pameti i političke mudrosti, mogli i morali puno naučiti.


 


Svečana akademija povodom 25. obljetnice priznanja RH


Svečana akademija povodom 25. obljetnice priznanja RH



Nitko od nas ne može biti zadovoljan da danas svjedočimo velikoj nezaposlenosti zbog koje na tisuće, najviše mladih ljudi, svoju egzistenciju i budućnost odlazi graditi izvan svoje države.


Obveza je nositelja vlasti na svim razinama stvoriti uvjete da u Hrvatskoj ima posla i da se radom može osigurati egzistencija. Obveza je svih nas nositelja vlasti na svim razinama zaustaviti siromaštvo, zaustaviti egzodus hrvatske mladosti i hrvatske pameti, te izgraditi državu zadovoljnih ljudi koji će ovdje živjeti zato što im je dobro, a ne samo zato što su im ovdje rođeni očevi i djedovi, ocijenio je Komadina.