Posjet zavičaju

Kolinda Grabar Kitarović boravila u Lukežima i Kastvu: Zahvala grobničkim braniteljima i čestitke zlatnim Kastavkama

Andrej Petrak

Druženje predsjednice i branitelja održano je u dvorištu općinske zgrade u Lukežima,  koju su uredili sami branitelji i njihovi prijatelji / Snimio Roni BRMALJ

Druženje predsjednice i branitelja održano je u dvorištu općinske zgrade u Lukežima, koju su uredili sami branitelji i njihovi prijatelji / Snimio Roni BRMALJ

Grobničani su među prvima spremno stali na branik Domovine, posebno u Lici, ali i u drugim dijelovima Hrvatske gdje su se vodile borbe, kazala je Grabar Kitarović



KASTAV/JELENJE Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović tijekom jučerašnjeg dana boravila je u Kastvu na svečanom prijemu ženske klape Kastav, a potom i u Lukežima, u općini Jelenje, gdje je nazočila tradicionalnom, sedmom po redu okupljanju i druženju hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Primorsko-goranske županije.


Pozdravljajući branitelje i članove njihovih obitelji, Grabar Kitarović kazala je kako joj je jako drago ponovno biti u rodnoj Grobnišćini i susresti se s dragovoljcima Domovinskog rata.


– Na Grobniku se nisu vodile neposredne ratne operacije, niti je ovo područje bilo vojno ugroženo, ali Grobničani su među prvima spremno stali na branik Domovine, posebno u Lici, ali i u drugim dijelovima Hrvatske gdje su se vodile borbe. Ovo je jako lijepo druženje i drago mi je vidjeti branitelje s Grobnišćine, ali i one iz drugih dijelova Hrvatske, kazala je Grabar Kitarović.Podrška ministra

Branitelje je jučer u Lukežima posjetio i ministar Tomislav Medved, koji je istaknuo kako ga raduje da je na Grobniku, zajedno s hrvatskim braniteljima.




– Došao sam ovdje da bih ih pozdravio, ohrabrio, zahvalio im za sve što su učinili za Hrvatsku. Znamo što trebamo učiniti s udrugama i prije izbora imat ćemo zakon o hrvatskim braniteljima spreman za raspravu.


Radili smo pet mjeseci, u tome su nam pomogli i sami branitelji i nadamo se kako ćemo konačno imati normativni dokument koji će hrvatske branitelje vrednovati na odgovarajući način, kazao je Medved.


– Cilj druženja je da se branitelji okupe i druže zajednički sa svojim suborcima i obiteljima, bez obzira na pripadnost nekoj udruzi iz Domovinskog rata, da se vidi sloga između branitelja bez obzira u kojoj su postrojbi bili – MUP-u, HOS-u, ZNG-u, HV-u, i koliko su vremena proveli u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Od početka Domovinskog rata prošlo je  dvadeset i pet godina, a veze s braćom i sestrama po oružju su vječne, tako da ovim druženjem želimo pokazati da udruge nisu razjedinjene i da mi težimo osnivanju jedne braniteljske udruge koja bi bila jedinstvena za cijelu Hrvatsku, kazao je predsjednik UHBDDR-a PGŽ-a Nikica Maravić.


Druženje branitelja, kojemu su nazočili brojni branitelji i mještani Grobnišćine i okolice, kao i lokalni HDZ-ovci, predstavnici općina i gradova iz okolice, grobnički župnici i brojni drugi, održano je u dvorištu općinske zgrade u Lukežima koju su uredili sami branitelji i njihovi prijatelji, dok je Općina Jelenje osigurala potrebna financijska sredstva za nabavu materijala i opremanje prostorija, a također se pobrinula i za asfaltiranje prilaza.


Glazbena dobrodošlica


Prije druženja s braniteljima u Lukežima, Kolinda Grabar Kitarović bila je gošća ženske klape Kastav u kastavkoj Gradskoj vijećnici, u čast iznimnog uspjeha te klape na 9. svjetskoj zborskoj olimpijadi u ruskom gradu Sočiju. Članice klape predvođene maestrom Sašom Matovinom u Sočiju su obranile svjetsko zlato, već osvojeno na prethodnoj Svjetskoj zborskoj olimpijadi. Predsjednicu Republike u Kastvu su dočekale tradicionalnom kastavskom dobrodošlicom, otpjevavši joj pjesmu »Bilo vavek veselo«, a Kolinda Grabar Kitarović čestitala im je na tome  što su u najboljem svjetlu još jednom izvan granica naše domovine predstavili bogatu hrvatsku glazbenu i uopće kulturnu baštinu te dosege kulturno-umjetničkog stvaralaštva.


– Hvala vam na srdačnoj dobrodošlici. Još jednom vam čestitam na ponavljanju sjajnog uspjeha i osvajanju još jedne zlatne medalje na Svjetskoj zborskoj olimpijadi. Drago mi je što njegujete čakavštinu specifičnu za ovaj kraj, koja je bliska onoj na mom rodnom Grobniku. Veseli me što ste svjetskoj publici promovirali ovaj kraj i njegovu bogatu kulturnu baštinu, rekla je tom prilikom predsjednica.Meastro Saša Matovina naglasio je da na svjetskim zborskim olimpijadama Ženska klapa Kastav pokušava promovirati ono što im je svojstveno, a riječ je o folkloru našeg šireg kraja, kao i pjevanju na istarskoj ljestvici, zaštićenoj kao svjetsko nematerijalno kulturno dobro. Pojasnio je da su na ovogodišnjoj Svjetskoj zborskoj olimpijadi nastupila 262 zbora iz 76 zemalja sa svih kontinenata svijeta, natječući se u 29 kategorija, a Ženska klapa Kastav osvojila je zlatnu medalju natječući se u kategoriji Folklor – a cappella, u kojoj je nastupilo ukupno 37 ansambala.

Jedini iz Hrvatske


Višestruko nagrađivana klapa pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine u Zborskoj olimpijadi koja se održavala od 6. do 10. srpnja bila je ujedno i jedini predstavnik iz Hrvatske.Prijem predsjednice za Žensku klapu Kastav, doznaje se od Irene Grdinić iz Ženske klape Kastav, trebao je biti upriličen na Pantovčaku, no kako  je predsjednica ovog vikenda na Kvarneru, u kratkom roku dogovoreno je Klapa ugosti Kolindu Grabar Kitarović u Kastvu. Budući da je bila riječ o zamjenskom susretu, a ne o službenom posjetu Kastvu, iz predsjedničina protokola nisu posebno kontaktirali Grad Kastav oko ovog susreta pa na njemu nije ni bilo predstavnika Grada Kastva.