Zadovoljni izbornim programom

Koalicija IDS-PGS-RI predstavila kandidate: Decentralizacijom u bolji život

Andrej Petrak

Tamara Moranjak, Tea Mičić Badurina, Darijo Vasilić i Nataša Miljak /  Snimio Marko GRACIN

Tamara Moranjak, Tea Mičić Badurina, Darijo Vasilić i Nataša Miljak / Snimio Marko GRACIN

Misle li građani Istre, Kvarnera i otoka da će njihove interese u Saboru zastupati HDZ, SDP ili regionalne stranke iz Dalmacije ili domaće regionalne stranke koje su već dokazale da zastupaju projekte ove regije? U ovoj regiji moramo govoriti o decentralizaciji. Bilanca je vrlo jasna: Istra i PGŽ zajedno u proračun godišnje uplaćuju milijardu i pol kuna više nego što iz tog proračuna dobivaju. Iz svih ostalih regija, osim Zagreba, ne ostaje ni lipe, izjavio je Vasilić



RIJEKA  Koalicija regionalnih stranaka IDS-PGS-RI predstavila je kandidatkinje i kandidate s liste u 8. izbornoj jedinici, koji dolaze s ove strane Učke: predsjednika PGS-a Darija Vasilića, potpredsjednicu PGS-a Teu Mičić Badurina, potpredsjednicu Liste za Rijeku Tamaru Moranjak te predsjednicu IDS-a Lovran Natašu Miljak.


Darijo Vasilić ističe kako su se tri regionalne stranke okupile kako bi decentralizirale Hrvatsku, trenutačno jednu od najcentraliziranijih EU zemalja, sve pod sloganom: Naši šoldi u našem džepu.


– Decentralizacijom ćemo osigurat  bolji život građana, dati novi podstrek gospodarstvu te staviti resurse u funkciju razvoja. Misle li građani Istre, Kvarnera i otoka da će njihove interese u Saboru zastupati HDZ, SDP ili regionalne stranke iz Dalmacije ili domaće regionalne stranke koje su već dokazale da zastupaju projekte ove regije? U ovoj regiji moramo govoriti o decentralizaciji. Bilanca je vrlo jasna: Istra i PGŽ zajedno u proračun godišnje uplaćuju milijardu i pol kuna više nego što iz tog proračuna dobivaju. Iz svih ostalih regija, osim Zagreba, ne ostaje ni lipe, izjavio je Vasilić.




Tea Mičić Badurina zadovoljna je time što koalicija poštuje žensku kvotu od 40 posto kandidatkinja, za razliku od konzervativnih opcija pa i HDZ-ove Domoljubne koalicije.


– Naše konzervativke u Europskom parlamentu glasovale su protiv izjednačavanja žena s muškarcima u visini njihovih plaća. Što budemo imali više samosvjesnih žena u politici, ovakvih sramotnih poteza bit će sve manje, rekla je Mičić Badurina, koja se zalaže da se kućanicama uplaćuje mirovina za njihov rad u kući, kao što je to u Ekvadoru.


Tamara Moranjak evocirala je onu poznatu »Politika je kurva« pa pitala znači li to da se politikom moraju baviti samo muškarci? Ustvrdila je da ženske kvote osobno vidi kao neku vrstu diskriminacije: »Neka se politikom bavi onaj tko to želi. Druga je stvar što nema više žena u politici zbog obveza oko posla, kuće i djece«.


– Ono što je bitno jest da su se regionalne stranke ujedinile kako bi osigurale da se bitne odluke donose na razini koja je bliža građanima, rekla je Moranjak.