Preuređenje pri kraju

Knjižnica na kotačima: Od siječnja kreće novi bibliokombi

Ingrid Šestan Kučić

Bibliokombi će osigurati i daljnji kontinuitet bibliobusne službe GKR-a

Bibliokombi će osigurati i daljnji kontinuitet bibliobusne službe GKR-a

Novo vozilo Gradske knjižnice Rijeka  počet će voziti riječkim ulicama početkom iduće godine  i to bitno izmijenjenim rutama u odnosu na sadašnja stajališta bibliobusa



Novi bibliokombi Gradske knjižnice Rijeka javnosti će biti predstavljen u prosincu, a riječkim će ulicama početi voziti u siječnju iduće godine. Ruta kojom će bibliokombi voziti, kaže ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić, bit će bitno izmijenjena u odnosu na sadašnja stajališta bibliobusa, a upiti za nova stajališta knjižnice na kotačima već stižu.


– Ruta se vjerojatno neće odmah promijeniti, a najveća će novost biti više poslijepodnevnih smjena, povećan broj stajališta kao i dolazak bibliokombija u ulice gdje do sada bibliobus nije mogao ući zbog lošeg pristupa. Preuređenje vozila privodi se kraju, a rok za njegov dovršetak je 2. prosinca. Nakon toga preostaje nam riješiti vanjski izgled vozila i opremiti ga računalnom opremom, kaže ravnateljica.



Uskoro ogranak Trsat


U prvom kvartalu iduće godine Gradska knjižnica postat će bogatija za još jedan odjel, a riječ je o ogranku na Trsatu koji će biti smješten u prizemlju Dvorane mladosti. Uređenje prostora površine 300 četvornih metara je gotovo, a prema riječima ravnateljice sada se pokušava zatvoriti financijska konstrukcija za nabavku opreme te se prikupljaju ponude za namještaj nove knjižnice. Ono što će useliti u prizemlje Dvorane mladosti je 17 tisuća svezaka nekadašnjeg Ogranka Sušak koji je zatvoren prije sedam godina. Riječ je o naslovima koji su od zatvaranja knjižnice na Krimeji pohranjeni u skladište i djelomično su korišteni u malim vrtićkim knjižnicama.





Novo će vozilo od siječnja u potpunosti preuzeti funkciju sadašnjeg 25 godina starog bibliobusa koji će prema najavama Tuškan Mihočić ići u prodaju.


– Svjesni smo da za bibliobus ne možemo puno dobiti, ali nama je svaki prihod važan, a pored toga nećemo ga imati gdje držati pa je najvjerojatnije da ćemo ga prodati, najavljuje ravnateljica.Kupovina najvećeg furgona dostupnog na tržištu čija vrijednost iznosi 312 tisuća kuna financirana je dijelom iz sredstava same Gradske knjižnice, a dijelom su ga kupili sami građani koji su sudjelovali u akciji »Pogurajmo bibliobus«.

Akciji se odazvao veliki broj građana i prikupljeno je 80 tisuća kuna za IVECO Daily furgon duljine 7,6 metara. Sadašnja knjižnica na kotačima ima oko tisuću članova, a usluge bibliobusa koristi i više od tri stotine članova koji su u sustavu Gradske knjižnice Rijeka, odnosno stacionarnih odjela. Fond knjiga gradskog bibliobusa iznosi dvadesetak tisuća naslova, dok u vozilo stane oko 3.200 naslova. Novo će vozilo moći primiti nešto manji broj naslova, ali će obilaziti daleko veći broj vrtića i kvartova u kojima ne postoji knjižnica. Bibliokombi će osigurati i daljnji kontinuitet bibliobusne službe, koja u Rijeci djeluje od 1969. godine, a bila je jedna od prvih na području bivše Jugoslavije.