"Psima s ljubavlju"

Knjiga Vladimira Bolhe: Uvijek je problem u vlasniku, a ne u psu

Jelena Sedlak

Ako na ulici sretnete čovjeka kojeg vuče pas na povocu, što prije ih zaobiđite u širokom luku, jer ćete imati problem s neodgojenim psom i vlasnikom bez autoriteta, jedan je od savjeta koje sadrži dopunjeno izdanje knjige o psima »Psima s ljubavlju«, poznatog riječkog kinologa i odgajatelja pasa, Vladimira Bolhe



RIJEKA Ako na ulici sretnete čovjeka kojeg vuče pas na povocu, što prije ih zaobiđite u širokom luku, jer ćete imati problem s neodgojenim psom i vlasnikom bez autoriteta, jedan je od savjeta koje sadrži dopunjeno izdanje knjige o psima »Psima s ljubavlju«, poznatog riječkog kinologa i odgajatelja pasa, Vladimira Bolhe.


Knjiga je predstavljena na 40. godišnjicu njegovog rada, koji je obilježen posebnim uspjesima u radu sa službenim psima, a o njoj su pred brojnim riječkim ljubiteljima pasa u konobi »Na kantunu« govorili predstavnici nakladnika »Dušević i Keršovnik« i brojni suradnici ovog sada već legendarnog odgojitelja pasa.


U filmu o njegovom dugogodišnjem radu, publika je imala priliku vidjeti pse s kojima je osvajao najviše nagrade na svjetskim prvenstvima u radu službenih pasa, podsjećanja na vrijeme kada je sa svojim psima bio jedini hrvatski predstavnik u nekadašnjoj jugoslavenskoj reprezentaciji, pa sve do sadašnjeg rada sa radnim psima na poligonu u Jurdanima i angažmana u skloništu za nezbrinute pse u Liču.




»Ni jedna druga životinja nije dostojna čovjekovog poštovanja kao što je to pas«, poruka je ovog dokumentarnog filma, posuđena od čuvenog prirodoslovca Alfreda Brehma, koju je Bolha dopunio konstatacijom: »Nema loših pasa, čovjek od njih stvara zvijeri«. 


   – Knjiga je ovo od izuzetnog značaja, čak i za kinološki nepismene ljude, prokomentirala je tajnica Sportskog kinološkog kluba Julija Vukušić, a dr. vet. Tamara Ferari Miškulin je dodala kako je zaista uvijek problem u vlasniku a ne u psu, te kako je zahvaljujući Bolhi najviše naučila kako pristupiti svakom psu u svojoj veterinarskoj praksi.