Stipendije za izvrnost

Klana najboljima od najboljih daje po 2.000 kuna

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



KLANA U Općini Klana su u tijeku dva natječaja za dodjelu jednokratnih stipendija u pojedinačnom iznosu od 2.000 kuna. Jedan se natječaj odnosi na učenike srednjih škola i studente temeljem kojega je planirano nagraditi po jednog najboljeg kandidata iz triju kategorija: učenici koji pohađaju trogodišnje srednje škole, učenici koji pohađaju srednje škole u trajanju od četiri godine i redoviti studenti.


Drugi natječaj propisuje uvjete i kriterije koje moraju zadovoljiti sportaši koji se još uvijek redovno školuju, a njime su predviđene dvije kategorije: sportaši do 14 godina starosti i sportaši od 14 do 27 godina starosti. Temeljem ovoga natječaja također će biti nagrađeni najuspješniji u svakoj kategoriji, što znači da će Općina Klana ukupno izdvojiti petero pojedinaca, najbolje od najboljih, koje će nagraditi jednokratnom stipendijom u iznosu od 2.000 kuna.


Načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić je stipendiranje učenika, studenata i sportaša pokrenula prošle godine kad se po stipendiranom pojedincu nije moglo izdvojiti više od 1.000 kuna, jer sredstva za stipendije u proračunu nisu bila planirana. Rebalansom je osiguran minimalan iznos kako bi se ipak došlo do nekih spoznaja: koliko kandidata će se prijaviti, za koje kategorije će biti najviše interesa i slično. Sredstva za stipendije su u ovogodišnjem proračunu planirana upravo temeljem okvirnih podataka do kojih se došlo lanjskim natječajem.




– Natječaji su otvoreni do 6. prosinca, objavljeni su na općinskoj web stranici i oglasnoj ploči te pozivam sve potencijalne kandidate koji zadovoljavaju uvjete natječaja da se prijave. Skrećem pozornost i na to da je Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici donijelo nove pravilnike o dodjeli stipendija koji su objavljeni u Službenim novinama Općine Klana br. 36/18, a koji su isto tako dostupni na službenoj web stranici www.klana.hr. Zadovoljna sam što smo ove godine uspjeli povećati sredstva za stipendije i veselim se što ćemo moći nagraditi najbolje od najboljih, ističe načelnica Šarčević Grgić.